Κυριακή, 05 Αυγούστου 2018 09:00

Προετοιμάζεται για το πανηγύρι η Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Προετοιμάζεται για το πανηγύρι η Μεσσήνη

 

Προετοιμάζεται για το φετινό πανηγύρι η Μεσσήνη, το οποίο θα διαρκέσει από τις 21 μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Από τα αρμόδια όργανα του δήμου ήδη εγκρίθηκαν οι χώροι και οι τιμές παραχώρησής τους, ενώ η προθεσμία για αιτήσεις και δικαιολογητικά από ενδιαφερόμενους πωλητές λήγει στις 23 Αυγούστου - με παράταση ώς και τις 12 Σεπτεμβρίου, αν παραμείνουν αδιάθετες θέσεις.

Οι χώροι στους οποίους και φέτος θα αναπτυχθεί το πανηγύρι είναι -όπως έχει προσδιοριστεί από τη σχετική κανονιστική απόφαση- οι εξής:

α) Παραδοσιακός χώρος (οδός Καπετάν Κρόμπα από τα σκαλιά της εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών μέχρι την συμβολή της με την Μητροπολίτου Χρυσοστόμου, η Μητροπολίτου Χρυσοστόμου και η Ζωοδόχου Πηγής από τη συμβολή της με την Μητροπολίτου Χρυσοστόμου μέχρι την είσοδο της εκκλησίας).

β) Ο χώρος μπροστά από τον ναό των Τριών Ιεραρχών (ο δρόμος που συνδέει την οδό Μουλαβασίλη με την οδό Καπετάν Κρόμπα)

γ) Τμήματα του δημοτικού οικοπέδου (νότια ώς τον χώρο της εκκλησίας, βόρεια ώς την Γ. Παπανδρέου, ανατολικά ώς τον περιφερειακό δρόμο και δυτικά ώς τον δρόμο εισόδου στην εκκλησία, όπως επίσης και το εναπομείναν τμήμα του οικοπέδου που έχει ασφαλτοστρωθεί από την οδό που συνδέει το βόρειο μέρος του μετοχιού).

δ) Τμήματα ιδιοκτησίας Μονής Βουλκάνου (στα Μπεζεστένια και στον αδιαμόρφωτο χώρο).

 

ΠΛΑΤΕΙΑ

Εξ άλλου, στον χώρο της κεντρικής πλατείας της Μεσσήνης προτείνεται η διενέργεια έκθεσης – παζαριού βιβλίου και η τοποθέτηση από τους συλλόγους της πόλης ενημερωτικών περιπτέρων.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες του δήμου δεν συναινούν στην παραχώρηση θέσεων στη κεντρική πλατεία, καθώς -όπως υπενθυμίζουν- “στη σύμβαση ανακατασκευής της είχε προβλεφθεί ως όρος η μη ύπαρξη εσόδων από τη χρήση της”.

Παρά ταύτα όμως, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης, αλλά και η επιτροπή πανηγυριού, επί σειρά ετών, εισηγούνται τα εξής ως προς τη χρήση της πλατείας στη διάρκεια του πανηγυριού:

α) Ο χώρος μπροστά από το πάρκο Ηρώων και το σιντριβάνι να παραχωρείται μόνο για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε εκμεταλλευτές αναλόγων καταστημάτων. Η κατάληψη να επιτραπεί μόνο στο όριο των 4 επιπλέον μέτρων σε πλάτος από τη σημερινή κατάσταση.

β) Ο χώρος στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης, δεξιά και αριστερά της εισόδου του πάρκου, να παραχωρηθεί για την πώληση βιβλίων, ειδών οικοτεχνίας - χειροτεχνίας,

γ) Τέλος εξετάζεται η δυνατότητα -μετά από σχετικά αιτήματα- χώρος επί της κεντρικής πλατείας να διατεθεί για την προβολή αγροτικών μηχανημάτων.

 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Οι τιμές που θα ισχύσουν για το φετινό πανηγύρι, ως προς τις θέσεις πωλητών και για άλλες δραστηριότητες, είναι οι εξής, χωρίς τον ΦΠΑ:

α) Παραδοσιακός χώρος (οδοί Καπετάν Κρόμπα, Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και Ζωοδόχου Πηγής) 52 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, β) οικόπεδο δήμου (ασφαλτοστρωμένο) 80 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, γ) ζώνη δήμου (χωμάτινο) 50 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, δ) χώρος μπροστά από εκκλησία Τριών Ιεραρχών 120 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, ε) χώρος Μπεζεστενίων (εντός και εκτός) 80 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, στ) χώρος Μπεζεστενίων για την ανάπτυξη επιχείρησης μαζικής εστίασης 187,66 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, ζ) χωμάτινο Ιεράς Μονής 70 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, η) χώρος πλατείας (για πώληση βιβλίων) 8 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, θ) χώρος πλατείας (για μικροπωλητές - είδη οικιακής χειροτεχνίας) ενημερωτικά stand εταιρειών 8 ευρώ ανά τρέχον μέτρο, με ελάχιστη χρέωση 50 ευρώ, ι) χώρος πλατείας (για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων) 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ια) χώρος πλατείας (για προβολή – έκθεση αγροτικών μηχανημάτων) 100 ευρώ ανά θέση έκθεσης (15 τ.μ.).

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση στην υπηρεσία του δήμου της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση της άδειας συμμετοχής στο πανηγύρι είναι στις 23 Αυγούστου και η συνεδρίαση της επιτροπής για τη διενέργεια των κληρώσεων θα γίνει στις 27 του ίδιου μήνα.

Εάν παραμείνουν κενές θέσεις, η νέα καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων είναι στις 12 Σεπτεμβρίου και η ημέρα συνεδρίασης της επιτροπής για τη διενέργεια των κληρώσεων στις 14 του ίδιου μήνα. Η καταληκτική προθεσμία εξόφλησης των τελών χρήσης των ανωτέρω θέσεων προτείνεται να είναι έως τις 31 Αυγούστου και 17 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER