Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 15:19

Ο δημότης στο επίκεντρο των προσπαθειών για πολιτική προστασία και κοινωνική αλληλεγγύη

Γράφτηκε από την

 

Του Μανώλη Μάκαρη Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας

Μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της επιχειρησιακής ενίσχυσης και ετοιμότητας των δήμων.

Σε ένα κράτος που δοκιμάζεται πολλαπλώς εδώ και χρόνια και αυτονόητες δομές που έχουν σχέση με την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες, η τελευταία βιβλική καταστροφή αποτελεί έναν σοκαριστικό αλλά τόσο αληθινό αντικατοπτρισμό των παραβλέψεων που υπάρχουν στην πρόληψη και προστασία των πολιτών. 

Με τον όρο πρόληψη εννοούμε την ολοκληρωτική αποφυγή μιας καταστροφής που μπορεί να προκληθεί από επικίνδυνα φαινόμενα ή συμβάντα - και αφορά δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην υλοποίηση δράσεων πριν την καταστροφή, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι επιπτώσεις των κινδύνων.

Ενας σύγχρονος, επομένως, δήμος που στοχεύει στην ασφάλεια των δημοτών, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, οφείλει να συνυπολογίσει ότι η πολιτική προστασία σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και ιδίως με τις πολιτικές για το περιβάλλον, την χωροταξία, την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια, τη δημόσια διοίκηση.

Η υλοποίηση των παραπάνω είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής συμμετοχής και ατομικής ευθύνης, ιδιαίτερα των φορέων και συλλόγων μιας πόλης.

Οι πολίτες θέλουν τον δήμο -στο σύνολό του- υπεύθυνο και αποτελεσματικό. Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει την ικανότητά του να μειώνει αισθητά την πιθανότητα καταστροφής, αλλά και να εφαρμόζει την καλύτερη διαχείριση κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την καταστροφή.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι, σε περιόδους κρίσης, ο πληθυσμός απευθύνεται κατά προτεραιότητα στο δήμο.

Ο δήμος οφείλει να κάνει αναλυτική εκτίμηση όλων των πιθανών κινδύνων που απειλούν τον δήμο από διάφορες φυσικές καταστροφές και να εφαρμόζει έγκαιρα προγράμματα αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων σε επίπεδο πρόληψης. Παράλληλα οφείλει να επικοινωνεί τους συγκεκριμένους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους σε επίπεδο πληθυσμού με την κατάλληλη ενημέρωση, πληροφόρηση και τη διενέργεια ασκήσεων.

Επίσης οφείλει να συντάσσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την πλήρη περιγραφή των υφιστάμενων πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και μέσα) και την ακριβή ανάλυση των ρόλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι πρώτιστης σημασίας για την αυτοδιοίκηση. Μια φυσική καταστροφή όπως είναι γνωστό έρχεται σε αντίθεση με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι καταστροφές εξαφανίζουν μελλοντικούς πόρους, αλλοιώνουν το περιβάλλον, καταστρέφουν μνημεία και σημεία πολιτισμικού, ιστορικού, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προκύπτουν πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για μια πόλη και ευρύτερα την τοπική κοινωνία.

Η αποτροπή τους είναι βασικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για κάθε δήμο.

Στις σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς σε παρόμοιες καταστροφές όπως αυτή της Αττικής και να αποδεχόμαστε την κακή μας μοίρα και -το κυριότερο- την ύπαρξη τόσων νεκρών.

Επίκεντρο επομένως της πολιτικής προστασίας είναι ο πολίτης. Ο κάθε δήμος, από τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τα νομικά πρόσωπα και τις υπηρεσίες του δήμου, έχουν το καθήκον συνεχώς και με δράσεις ευαισθητοποίησης να αναδεικνύουν τους δημότες και τις εθελοντικές οργανώσεις στο επίκεντρο των προσπαθειών για πολιτική προστασία και κοινωνική αλληλεγγύη.

Ειδικά για το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών στο Δήμο Καλαμάτας πέρα των προαναφερομένων:

1. Θα πρέπει να καθαρίζονται όλοι οι δημοτικοί χώροι, τα πεζοδρόμια, τα αλσύλλια και οι χώροι πρασίνου.

2. Θα πρέπει να καθαρίζονται όλα τα οικόπεδα με ευθύνη των ιδιοκτητών, επί μη συμμόρφωσης αναγκαίος ο καθαρισμός τους από τον δήμο και ο καταλογισμός της δαπάνης καθαρισμού τους στους ιδιοκτήτες.

3. Να καθαριστούν και να κλείσουν όλες οι παράνομες  χωματερές που μπορούν να αποτελέσουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιών.

4. Να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα. Ως γνωστόν τα δέματα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, είναι διαρρηγμένα και είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.

5. Συντήρηση και ανάπτυξη  δικτύου των δεξαμενών και των κρουνών  πυρόσβεσης.