Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 14:11

Ειδικό Πρόγραμμα ανέργων για το Δήμο Ευρώτα Λακωνίας

Γράφτηκε από την



Επιστολή προς το Διοικητή του ΟΑΕΔ κο Ηλία Κικίλια, με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας και Ασφάλισης κο Γιώργο Κουτρουμάνη, απέστειλε ο Δήμαρχος Ευρώτα, αναφορικά με το θέμα της αξιοποίησης ημεδαπών ανέργων ως εργάτες γης. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Γρυπιώτης πρότεινε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας και του ΟΑΕΔ, που θα αφορά στην ενασχόληση με γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες στο Δήμο Ευρώτα.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

«Ο Δήμος Ευρώτα είναι κατ΄ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός Δήμος, όπου οι Δημότες μας ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή ελιάς, εσπεριδοειδών, κηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η δύσκολη και πρωτοφανής συγκυρία που ζούμε, θέτει νέες ανάγκες, αλλά προπάντων επανακαθορίζει στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο σύνολο της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας.
Από τη δεκαετία του 1990 και εντεύθεν οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, εναποτέθηκαν στους πάσης φύσεως μετανάστες των βαλκανικών χωρών και του πρώην Ανατολικού μπλοκ.
Εν συνεχεία νέα μεταναστευτικά ρεύματα κυρίως Ασιατικής και Αφρικανικής προέλευσης κατακλύζουν τη χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή μας «κερδίζοντας» θέσεις εργασίας στην αγροτική γη, περιθωριοποιώντας «λόγω φτηνού εργατικού κόστους» ακόμα και τους προαναφερθέντες μετανάστες.
Παρότι, για όλες τις περιοχές της χώρας οι λαθρομετανάστες Ασιατικής και Αφρικανικής προέλευσης είναι τόποι προσωρινής διαμονής, για το Δήμο Ευρώτα είναι μόνιμος προορισμός.
Στην παρούσα επιστολή είναι περιττό να αναφέρω τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν επέλθει στην περιοχή και τις γνωρίζουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί και φορείς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δρομολογήσουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα.
Εκτός των πολλών αρνητικών επιπτώσεων που αρχίζουν να εδραιώνονται στο Δήμο Ευρώτα από την παρουσία τους, οι μεταδιδόμενες ασθένειες με κυρίαρχη την Ελονοσία, αποτελούν επώδυνο στοιχείο, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ζωή των πολιτών στην περιοχή μας και όχι μόνο(!).
Γι΄ αυτόν το σημαντικό λόγο και μόνο, πιστεύω, ότι αξίζει μεταξύ του Δήμου Ευρώτα και του ΟΑΕΔ να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα αφορά σε γεωκτηνοτροφικές εργασίες στο Δήμο μας για ανέργους από όλη την Ελλάδα.
Ως Δήμαρχος θα απευθύνω πρόσκληση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ημεδαπούς ανέργους από όλη την Ελλάδα για εργασίες που αφορούν:
Τη συλλογή εσπεριδοειδών
Τη συλλογή ελαιόκαρπου
Τη συλλογή κηπευτικών
Εργασίες σε συσκευαστήρια κτλ.

Επίσης προσπαθώ- μαζί με τους κτηματίες και επαγγελματίες της περιοχής μας- να συνδιαμορφώσω ένα ελκυστικό και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό πλαίσιο για την εργασία στη γη και τις μεταποιητικές μονάδες, ώστε να διευκολύνουμε την παρουσία αυτών των εργαζομένων στο Δήμο Ευρώτα.
Η θεσμοθέτηση ενός πιλοτικού προγράμματος Δράσης μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Δήμου Ευρώτα μπορεί να αποτελέσει την επανεκκίνηση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, δίνοντας εισόδημα στους έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας.
Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και στον Οργανισμό σας. Όμως απαιτούνται σε τούτες τις δύσκολες ώρες, καινοτόμες δράσεις, που μπορούν με συντονισμένες προσπάθειες να αρχίζουν να δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα του Έλληνα άνεργου.
Ως Δήμος Ευρώτα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια και ελπίζουμε να μη μείνουμε μόνοι μας σε αυτό το εγχείρημα.
Πιστεύω, ότι πρέπει να τολμήσουμε μαζί για το μέλλον των ανέργων Ελλήνων».

Από το Δήμο Ευρώτα


NEWSLETTER