Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 08:27

Ζητεί να… μεταφερθεί εικαστική έκθεση ο Δήμος Πύλου - Νέστορος!

Γράφτηκε από την

 

 

“Να διακοπεί άμεσα” η έκθεση εικαστικής κεραμικής που διοργανώνει (από 11 Αυγούστου μέχρι και 31 Οκτωβρίου) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στον ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος, με ομόφωνο ψήφισμά του που απευθύνει προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος την περασμένη Δευτέρα 13 Αυγούστου, ζητεί ειδικότερα:

“Να διακοπεί άμεσα η έκθεση εικαστικής κεραμικής (διάρκεια από 11/8/2018 έως 31/10/2018) που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εντός του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου και να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο τα εκθέματα της κεραμίστριας κας Βούλας Γουνελά.

Σεβόμενοι την ιερότητα του ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προτείνουμε η ως άνω έκθεση να μεταφερθεί και να εκτεθεί σε άλλο χώρο εντός του Κάστρου”.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του συλλόγου Πυλίων της Αθήνας με αποδέκτες -μεταξύ άλλων- την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, στην οποία εκφραζόταν “έκπληξη και απορία” επειδή “στο εσωτερικό του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κάστρο της Πύλου, από  τις 11 Αυγούστου 2018, λειτουργεί έκθεση κεραμικών της γλύπτριας Βούλας Γουνελά και με διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου. Χρησιμοποιείται δηλαδή ένας χώρος λατρείας για την παρουσίαση εκθεμάτων μη εχόντων σχέση με την εκκλησία. Μετατράπηκε έτσι ο ιερός ναός σε εκθεσιακό χώρο”.

Σημειώνοντας δε ότι η αγιογράφηση της εν λόγω αναπαλαιωμένης εκκλησίας έγινε με δαπάνες του συλλόγου εκφράζεται, παράλληλα, η απορία:

“Δεν ξέρουμε τι σας οδήγησε στην απόφαση να δώσετε άδεια για παρουσίαση εκθεμάτων. Εμείς θεωρούμε αυτή τη πράξη σας ανεπίτρεπτη, διότι προσβάλει τον χαρακτήρα του χώρου, το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και τις παραδόσεις των κατοίκων της Πύλου. Ζητάμε λοιπόν από εσάς, να ανακαλέσετε την άδειά της και να διατηρήσετε τον χαρακτήρα του χώρου σε χώρο ορθόδοξης θρησκευτικής λατρείας, όπως ήταν πάντα”.

Καταλήγοντας ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

“Προφανώς δεν στρεφόμαστε εναντίον των καλλιτεχνών, ούτε της τέχνης τους. Προτείνουμε να βρεθεί άλλος χώρος για την παρουσίαση της έκθεσης. Αποποιούμεθα τον χαρακτηρισμό των σκοταδιστών, όπως αποκαλέστηκαν μέλη μας. Αντιστεκόμαστε όμως στην ισοπέδωση των πάντων, υπαρκτό και μελανό σημείο των καιρών μας”.