Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 17:17

Διαμαρτυρία για νερό από πηγή στα Πηγάδια

Γράφτηκε από τον
Διαμαρτυρία για νερό από πηγή στα Πηγάδια

Διαμαρτυρία για νερό από πηγή στα Πηγάδια που πέφτει στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Δυτικής Μάνης δεχθήκαμε από δημότες της περιοχής. Ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας μας είπε ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα και πως το νερό είναι κατάλληλο για πόσιμο, σύμφωνα με τις αναλύσεις.

Η διαμαρτυρία έγινε από τους δημότες Σταύρο Πετρέα, Παναγιώτη Καργάκο και Σταύρο Βαβαρούτσο, οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες αν το νερό από την πηγή στη θέση “Πηγάδια” είναι κατάλληλο, καθώς το ρέμα του χωριού περνάει σχεδόν μέσα από το φρεάτιο της πηγής. Οι δημότες αυτοί έχουν απευθυνθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αποφανθούν αν υλοποιείται η άδεια χρήσης που έχει δοθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων και αν όσα βρίσκονται μέσα στο ρέμα (που δεν είναι καθαρό) επηρεάζουν το νερό της πηγής. Αμφισβητούν αν έχουν γίνει από την πλευρά του δήμου όλες οι απαιτούμενες αναλύσεις για την καταλληλότητα του νερού που πέφτει στο μεγαλύτερο αγωγό που έρχεται από το Ρίντομο και υδροδοτεί τα Σωτηριάνικα, το Σταυροπήγιο και τους Δολούς. Με αίτησή του ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αλέξης Ρουτζούνης έχει ζητήσει από το δήμο τις αναλύσεις για την καταλληλότητα του νερού, αλλά, όπως μας είπαν, δεν του τις έχουν δώσει.

Από τη Διεύθυνση Υγείας μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία και μας διευκρίνισαν πως η δειγματοληψία που κάνουν, γίνεται στη βρύση του καταναλωτή. Μας ανέφεραν ότι από την ενημέρωση που έχουν, η πηγή δεν έχει μπει στο δίκτυο του δήμου, ενώ παρατήρησαν πως για να κάνει σύνδεση ο δήμος θα πρέπει να έχει άδεια χρήσης νερού και τις απαραίτητες δειγματοληψίες με τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις. Μας είπαν ότι δεν έχουν καμία καταγγελία για ακαταλληλότητα του νερού και για προβλήματα υγείας στον πληθυσμό από τη χρήση του.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας επεσήμανε ότι υπάρχει άδεια χρήσης νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ανέφερε πως υπάρχει άδεια καταλληλότητας και ότι έχουν γίνει όλες οι αναλύσεις, που βεβαιώνουν την καταλληλότητα. Διευκρίνισε ότι είναι μικρή η ποσότητα της πηγής που πέφτει κι ενισχύει το δίκτυο από τις 15 - 20 Ιουλίου και τον Αύγουστο, την περίοδο αιχμής, ώστε τα χωριά της περιοχής να μην έχουν πρόβλημα.

“Είναι δυνατόν να είναι ακατάλληλο το νερό και να το δίνουμε στον κόσμο να πιει;”, επεσήμανε ο δήμαρχος και σημείωσε: “Καταφέραμε με 3.000 ευρώ και με προσωπική εργασία να δώσουμε νερό, να μην υπάρχει έλλειψη και αυτό τους έχει πειράξει”.

Στα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας η Διεύθυνση Υγείας αναφέρει ότι “η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δυτικής Μάνης μας ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει εφοδιαστεί με άδεια χρήσης δύο πηγών στις θέσεις “Πηγάδια” και “Κρύα Βρύση” της Τ.Κ. Πηγαδίων, την οποία μας απέστειλε, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει κάνει χρήση του νερού της θέσης “Πηγάδια”. Στην άδεια χρήσης της Διεύθυνσης Υδάτων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο γεωτρήσεις (η δεύτερη στην “Κρύα Βρύση”) από κοινού χρησιμοποιούνται στην ύδρευση 100 ατόμων. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της η δικαιούχος χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί μέχρι 8.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο για περίοδο από 1/1 έως 31/12. Η παρούσα άδεια χρήσης νερού ισχύει μέχρι 31-12-2022”.

Μεταξύ των όρων αναφέρεται ότι “ο κάτοχος της παρούσας - χρήστης υποχρεούται να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στην προστασία των υδάτων από ρυπάνσεις και στη διάθεση αποβλήτων”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER