Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 18:23

Σύμβαση με γιατρό εργασίας στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Σύμβαση με γιατρό εργασίας στο Δήμο Τριφυλίας

 

Ο Δήμος Τριφυλίας, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για την προώθηση της πρόληψης και για την προαγωγή της υγείας τους, σύναψε σύμβαση με εξειδικευμένο ιατρό εργασίας. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου:

«Ο ιατρός εργασίας Ευθύμιος Θανασιάς έχει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα επαγγελματικής υγείας, καθώς παρέχει υπηρεσίες σε πολλούς ΟΤΑ και επιχειρήσεις.

Σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας στο Δήμο Τριφυλίας παρατίθενται χρήσιμες διευκρινίσεις καθώς και το περιεχόμενο των υπηρεσιών:

Οι υπηρεσίες παρέχονται στους χώρους του δήμου στα Δημαρχείο και το Αμαξοστάσια. Οι υπηρεσίες του Ιατρού Εργασίας απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου. Οι υπηρεσίες του ιατρού εργασίας διέπονται από το ιατρικό απόρρητο και συνεπώς προστατεύονται πλήρως τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των δημοτικών υπαλλήλων.

Ο ιατρός εργασίας κ. Θανασιάς είναι διαθέσιμος σε 24ωρη βάση στο τηλέφωνο: 6948-389635, το φαξ: 2110117396 και το e-mail: efthymios.thanasias@gmail.com.

Θα βρίσκεται στο ιατρείου του Δημαρχείου την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο ιατρός εργασίας προβαίνει σε ιατρική εξέταση των εργαζομένων σχετική με τη θέση εργασίας τους, μετά τη πρόσληψή τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και περιοδικά σε ετήσια βάση. Εκδίδει βεβαιώσεις καταλληλότητας για κάθε έναν εργαζόμενο σε ετήσια βάση. Δημιουργει ατομικό ιατρικό φάκελο υγείας για κάθε εργαζόμενο σε ηλεκτρονική μορφή. Εξετάζει τους εργαζομένους κατά την επάνοδό τους στην εργασία μετά από σοβαρή νόσο ή ατύχημα και επανεκδίδει βεβαίωση καταλληλότητας προκειμένου αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στην εργασία τους. Αναλαμβάνει την εκπαίδευσή τους στη βασική παροχή Α΄ Βοηθειών καθώς και σε θέματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγωγής υγείας σε επίκαιρα θέματα υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το αυξημένο σωματικό βάρος, η υπερλιπιδαιμία, το επαγγελματικό στρες και η έλλειψη επαγγελματικής ικανοποίησης. Παρέχει επείγουσα θεραπεία σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας νόσου. Εφαρμόζει πρόγραμμα προληπτικών εμβολιασμών.

Ο κίνδυνος έκθεσης εργαζομένων βιολογικούς συνεπάγεται την ανάγκη για εμβολιασμό σύμφωνα με τη νομοθεσία, τηρώντας πρόγραμμα αναμνηστικών ή επαναληπτικών δόσεων. Ανάλογα με τη φύση της εργασίας πραγματοποιούνται: τετανικός, έναντι ηπατίτιδας Β και έναντι πνευμονιοκοκικής νόσου.

Επίσης, εκπονεί ακοομετρήσεις σε εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας με αυξημένο θόρυβο, και σπιρομετρήσεις για την εκτίμηση της αναπνευστικής λειτουργίας των εργαζομένων ανάλογα με τη θέση εργασίας. Παρέχει ιατρικές συμβουλές και γνωματεύσεις και εκδίδει παραπεμπτικά για τις απαραίτητες  εξετάσεις των εργαζομένων. Συνταγογραφεί (ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ) σε εργαζόμενους όπου απαιτείται (νόσος ή ατύχημα που σχετίζεται με την εργασία). Επιβλέπει και επιθεωρεί τους χώρους και τις θέσεις εργασίας, τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, καθώς και τον εξοπλισμό ασφαλείας για τον εντοπισμό των πιθανών κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων και ακολούθως προτείνονται παρεμβατικά μέτρα βελτίωσης και εξυγίανσης. Ενημερώνει για τη νομοθεσία που σχετίζεται με την υγεία και ασφάλεια της εργασίας και τις σύγχρονες πρακτικές εφαρμογής της.

 

Κ.Μπ.