Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 17:56

Επιστολή Καφαντάρη στο Δήμο Μεγαλόπολης για το λιγνίτη

Γράφτηκε από την
Επιστολή Καφαντάρη στο Δήμο Μεγαλόπολης για το λιγνίτη

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης όσον αφορά τη δημιουργία Λιγνιτωρυχείων στην Δημοτική Ενότητα  Κορώνης και συγκεκριμένα σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς Φαλάνθης και Χωματερού, για την τροφοδοσία του εργοστασίου της ΔΕΗ με λιγνίτη.

Η στάση  αυτή αποτυπώθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης με αριθμό 20/2012 που λήφθηκε την 8η Φεβρουαρίου του 2012 και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (ΑΔΑ:ΒΟΖΧΩΛ8-8Τ9).

Με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση που  - όπως γνωρίζετε- τρέφω στο Δήμο Μεγαλόπολης και στο Δημοτικό Συμβούλιο σας επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες καίριες επισημάνσεις, μιας και το θέμα αφορά εξόχως τον Δήμου Πύλου- Νέστορος.

Πρώτα από όλα η απόφαση σας δεν λαμβάνει υπόψη της, τις αλλεπάλληλες και ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων. Δηλαδή  του κατεξοχήν θιγόμενου Δήμου Πύλου-Νέστορος, την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του όμορου Δήμου Μεσσήνης τα όρια του οποίου γειτνιάζουν με την θιγόμενη περιοχή. Ακόμα την ομόφωνη αρνητική απόφαση, (Αριθμ. Απόφασης 10/2012 την 24-01-2012 αναρτημένη στο διαδίκτυο ΑΔΑ:ΒΟΖΓΟΚΑΓ-11Ξ) της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου η οποία είναι θεσμικό όργανο στο οποίο ανήκει και ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Ακόμα δεν λάβατε  υπόψη σας  την γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Υδοοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καθώς και την εκτίμηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Πελοποννήσου) για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα επέλθει με την κατασκευή Λιγνιτωρυχείων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δυστυχώς, δεν λάβατε υπόψη σας και τις παλαιότερες αρνητικές αποφάσεις του τέως Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και ειδικότερα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) του Υπουργείου Ανάπτυξης  το 2005.

Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας ότι το μέγεθος των επιπτώσεων κάθε αναπτυξιακής δράσης  είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται πρώτα και κύρια από τις υπάρχουσες υποδομές  και την αναπτυξιακή κατεύθυνση κάθε τόπου. Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχει σημαντικότατες διαφορές από το Δήμο Μεγαλόπολης και επομένως καθίσταται άτοπη κάθε προσπάθεια σύγκρισης.

Δεύτερον, οι προσπάθειες ετών για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας θα πληγούν ανεπανόρθωτα εάν προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα είναι πολλαπλάσιες από τις πιθανές θέσεις που θα δημιουργηθούν, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί συνάδελφοι στο Δ.Σ. Μεγαλόπολης.

Ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή θα προστατεύσουμε και θα αγωνιστούμε προκειμένου να διατηρήσουμε τις «προνομιακές δυνατότητες» που έχει ο τόπος μας και τις ομορφιές που μας προίκισε ο θεός και η φύση.

Με δεδομένο ότι ο αγώνας για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι κοινός, οι άγονες αντιπαραθέσεις τις περισσότερες φορές οδηγούν σε αδιέξοδα.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε την στάση σας και να συμπαρασταθείτε μαζί μας στην κοινή προσπάθεια για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής μας που μας αφορά όλους. Χρειάζεται συνένωση των δυνάμεων και όχι  μικροτοπικιστικές αντιλήψεις που οδηγούν σε ατελέσφορες συγκρούσεις.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το ανωτέρω κείμενο στάλθηκε υπό μορφή απάντησης του Δημάρχου στους :

1. Δήμαρχο Μεγαλόπολης , κ. Μπούρα Παναγιώτη

2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης , κ. Κάβουρα Αναστάσιο

3. Κοινοποίηση στα Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης


NEWSLETTER