Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 15:09

Λόγω έλλειψης στελεχών με κύρος και αναγνωρισιμότητα: Ανεξάρτητα πρόσωπα σωσίβιο για τα κόμματα

Γράφτηκε από τον

 

Σωσίβιο στα ψηφοδέλτια ανεξάρτητων συνδυασμών αναζητούν τα κόμματα, για να μη ναυαγήσουν στα αβαθή της εκλογικής αναμέτρησης στο Δήμο Καλαμάτας - καθώς δεν διαθέτουν στελέχη με κύρος και αναγνωρισιμότητα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια αμιγώς κομματική παράταξη σε ασφαλή νίκη.

Το κοινό αυτό μυστικό επιβεβαιώθηκε και ανεπισήμως στην προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με την "Καλαμάτα 2030", τον μηχανικό Βασίλη Κοσμόπουλο, τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη και άλλους υποψηφίους, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι επικεφαλής σε ψηφοδέλτιο με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Την πόρτα της συνεργασίας με ανεξάρτητους υποψηφίους κρατά ανοιχτή και η Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι το Μάιο η χαλαρή αντισυστημική ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αυτοδιοικητική κάλπη. Ετσι κι αλλιώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που αναζητούν απάγκιο σε ανεξάρτητο καταφύγιο, για να προφυλαχτούν από τα απόνερα της ενδεχόμενης αποχώρησης του νυν δημάρχου Παναγιώτη Νίκα.

Απάνεμο ψηφοδέλτιο αναζητούν και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία φοβούνται ότι τα αμιγώς κομματικά ψηφοδέλτια δεν θα έχουν τύχη στις δημοτικές κάλπες της Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν δυνάμει συνομιλητές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Κινήματος Αλλαγής είναι αφενός η "Καλαμάτα 2030" και αφετέρου ο μηχανικός Βασίλης Κοσμόπουλος, προς τους οποίους έχει στραμμένο το βλέμμα του κι ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στις άτυπες ανιχνευτικές τους κινήσεις εμφανίζονται με αυξημένες απαιτήσεις, ζητώντας να έχουν άποψη στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Η στάση αυτή αντιμετωπίζεται μάλλον με χιούμορ από την απέναντι πλευρά, αφού κανένας ανεξάρτητος υποψήφιος δεν θα δεχτεί να φορέσει ένα στενό κομματικό καπέλο, ρισκάροντας να χρεωθεί πολιτικές για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνος.

Πέρα όμως από τις ανεπίσημες ιχνηλασίες, διερευνητικές επαφές κάνουν και μεμονωμένα στελέχη που είναι διατεθειμένα να εγκαταλείψουν το καράβι που ναυαγεί, προκειμένου ν' ανέβουν στη σωσίβια λέμβο ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου θα κριθεί από την κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ κομματικών στελεχών με ειδικό βάρος (και προσωπικές ψήφους) και επιτελείων των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων που θα κατεβούν στις εκλογές.

 

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Σε κάθε περίπτωση είναι πια κάτι παραπάνω από εμφανές το έλλειμμα αξιόπιστων κομματικών στελεχών, που θα μπορέσουν αρχικά να στελεχώσουν τα αυτοδιοικητικά και αργότερα τα εθνικά ψηφοδέλτια. Η στελεχιακή απογύμνωση των κομμάτων είχε ξεκινήσει πριν την οικονομική κρίση, εξαιτίας της αναχρονιστικής λειτουργίας τους, που επέτρεπε να ασχολούνται με τα κοινά μόνο όσοι δεν απειλούσαν την παντοκρατορία των τοπικών βουλευτών και αρχόντων. Η επικράτηση των... παρατρεχάμενων στους κομματικούς μηχανισμούς, αφενός "εξόρισε" από τα κόμματα τα αξιόλογα στελέχη τους και αφετέρου αποθάρρυνε όσους ήθελαν να ασχοληθούν με την πολιτική αλλά όχι να εμπλακούν σε εσωκομματικές διαδικασίες στις οποίες κυριαρχούν οι ίντριγκες και τα "μαχαιρώματα".

Τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία των κομμάτων την έδωσε η αναποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης, που έτσι κι αλλιώς εξώθησε τους ψηφοφόρους σε αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι ηγεσίες των κομμάτων είναι αναγκασμένες να αναζητήσουν λύσεις για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων τους σε εξωκομματικές δεξαμενές, οι οποίες δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό της αναξιοπιστίας.

Θ.Λ.