Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 16:06

Κατάρτιση προϋπολογισμού 59 εκατ. στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας για το 2019, στο ύψος των 59.513.271,78 ευρώ, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Ο προϋπολογισμός θα υποβληθεί στο Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, το οποίο θα γνωμοδοτήσει, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.

Νωρίτερα χθες, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε τη χαρά του, “διότι θα έχουμε περί τα 10 εκατομμύρια (10.590.647,72) ευρώ πλεόνασμα για το 2018. Αυτό σημαίνει νοικοκυρεμένος δήμος”. Εδωσε συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο Θανάση Ηλιόπουλο για τις επιδόσεις στο θέμα των εξοφλήσεων, σχολιάζοντας: “Η μεγαλύτερη επιχείρηση στη Μεσσηνία, που είναι ο Δήμος Καλαμάτας, φροντίζει να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Επιπλέον, δήλωσε πως “επειδή είμαστε σε προεκλογική χρονιά, έχουμε μία πολύ μεγάλη υποχρέωση: να είμαστε στα οικονομικά πολύ πιο προσεκτικοί απ' ό,τι στο παρελθόν. Δε θα χρησιμοποιήσουμε τα οικονομικά του δήμου για να κερδίσουμε πόντους στον προεκλογικό αγώνα. Είναι θέμα φερεγγυότητας και εντιμότητας για εμάς”.

Επικρίνοντας τις κυβερνήσεις που προεκλογικά κάνουν τα χρήματα χαρτοπόλεμο, ανέφερε ότι “η δική μου εμπειρία λέει ότι ποτέ δεν κερδίζεις ψηφοφόρους σκορπώντας χρήματα στο τέλος μιας θητείας. Ο κόσμος είναι ευφυής και καταλαβαίνει πότε τα έργα είναι προεκλογικά και ποτέ δεν είναι”.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχουν αυξήσεις όσον αφορά τα τέλη και ενημέρωσε ότι στον προϋπολογισμό δεν υφίστανται προβλέψεις για τα προνοιακά επιδόματα, διότι μετά την ψήφιση του “Κλεισθένη” αφαιρέθηκε αυτή η αρμοδιότητα από τους δήμους και η διαχείρισή τους θα γίνεται από ειδικό λογαριασμό. Παρατήρησε ακόμη ότι “ο Δήμος Καλαμάτας εξυπηρετεί κανονικά τις δανειακές του υποχρεώσεις, γι’ αυτό και έχει άριστη πιστοληπτική ικανότητα”. Κλείνοντας, δήλωσε ότι “ο δήμος είναι υγιής και νοικοκυρεμένος, υπόδειγμα και πρότυπο στην περίοδο της κρίσης”.

Στην Οικονομική Επιτροπή όπου οι παρατάξεις των μειοψηφιών καταψήφισαν το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης διευκρίνισε ότι η αντίρρηση δεν είναι στη διαχείριση, αλλά στην κατεύθυνση της δημοτικής αρχής σε διάφορους τομείς. Εχουμε σοβαρές αντιρρήσεις στις στοχεύσεις του προϋπολογισμού”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος έκανε λόγο για νοικοκύρεμα άγριας φορολογίας και άγριας λιτότητας, και ανέφερε πως ο προϋπολογισμός αποτυπώνει το αδιέξοδο μιας πολιτικής της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκηση. Παρατήρησε ότι λείπουν έργα αντισεισμικά, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και ελεύθερων χώρων, και πως προβλέπονται ελάχιστα χρήματα για τη συντήρηση σχολείων και την αγροτική οδοποιία.

Ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι θέμα καθαρά πολιτικό κι επέκρινε τη δημοτική αρχή πως “δεν έχετε εντάξει ούτε ένα μεγάλο έργο”.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Μπούχαλης εκτίμησε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας έχει την καλύτερη διαχείριση πανελλαδικά”, ενώ ο συνάδελφός του Γιώργος Φάβας ανέφερε ότι “το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (13 εκ. ευρώ καταγράφονται στον προϋπολογισμό) είναι γενικό και δεν αφορά το δήμο μας”.

Γ.Σ.