Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 07:48

Περιορίζονται οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος εκπροσώπησε την παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ενώ την ίδια ώρα ο τυπικά επικεφαλής του συνδυασμού Μάνωλης Μάκαρης απουσίαζε σε προγραμματισμένο (με την ΠΕΔ Πελοποννήσου) ταξίδι στη Μόσχα.

Ο κ. Σταματόπουλος δεν αποκλείεται να είναι και ο επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, αν αποβούν τελικώς άκαρπες και οι τελευταίες προσπάθειες για συμμαχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κοπεί οι γέφυρες που έριξε ο συνδυασμός προς το Βασίλη Κοσμόπουλο και τον Κώστα Μαργέλη, ενώ την ίδια τύχη -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- αναμένεται να έχει και η άτυπη πρόταση που έχει υποβληθεί στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλη Ξυγκώρο. Αιτία για τη διακοπή κάθε συζήτησης αποτελούν οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Ουσιαστικά, κανένας ανεξάρτητος υποψήφιος δεν θα βάλει το κεφάλι του στον ντορβά διακινδυνεύοντας να ταυτιστεί πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ - και άρα να χρεωθεί τη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Από την άλλη πλευρά, η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" θέλει να πείσει την κοινή γνώμη ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου, γι' αυτό και στην "πιάτσα" κυκλοφορεί κάθε τρεις και λίγο, ως σχεδόν σίγουρη, η επίτευξη μιας νέας συμμαχίας.

Τελευταίο "θύμα" αυτών των διαδόσεων είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Ξυγκώρος, αλλά όποιος κάνει μια δεύτερη ανάγνωση θα αντιληφθεί ότι οι φήμες που κάνουν το γύρο της πλατείας έχουν στόχο κυρίως να "κάψουν" την υποψηφιότητα. Ετσι κι αλλιώς, όσοι έχουν λάβει μέρος σε παρόμοιες διερευνητικές κινήσεις γνωρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αίσιο τέλος είναι να τηρηθεί αρχικά η μυστικότητα και από τις δύο πλευρές. Τη μυστικότητα αυτή τήρησε άλλωστε με θρησκευτική ευλάβεια και ο κ. Ξυγκώρος στις εκλογές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

Την ίδια ώρα οι "κακές γλώσσες" υποστηρίζουν ότι όλες οι προσπάθειες τορπιλίστηκαν εκ των έσω, καθώς τα στελέχη της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την επανεκλογή τους, η οποία καθίσταται αμφίβολη με τη συμμετοχή σε ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο με πιο αναγνωρίσιμους και πιο δημοφιλείς υποψηφίους. Αντιθέτως, μια κάθοδος με επικεφαλής τον κ. Σταματόπουλο αφενός διασφαλίζει την επανεκλογή των σημερινών δημοτικών συμβούλων και αφετέρου βάζει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, καθώς στόχος του συνδυασμού θα είναι να νικήσει την... παράταξη Μάκαρη.

Θ.Λ.