Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 20:07

Συνάντηση Αναστασόπουλου με Γ. Κανελλόπουλο για κτήματα του ΕΘΙΑΓΕ

Γράφτηκε από την

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, συνεχίζοντας τη σειρά επαφών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε συνάντηση  στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιο Κανελλόπουλο σχετικά με τα ζητήματα παραχώρησης των κτημάτων του ΕΘΙΑΓΕ.
Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος κατέθεσε στο γενικό γραμματέα προμελέτη που αφορά την αξιοποίηση των  δύο αγροκτημάτων του ΕΘΙΑΓΕ το μεν ένα στην τοπική κοινότητα Αβραμιού  έκτασης 226  στρεμμάτων, το δε άλλο στην τοπική κοινότητα Εύας έκτασης 131 στρεμμάτων.
Επιγραμματικά η πρόταση, σύμφωνα με την προμελέτη, του δήμου έχει ως εξής:

Αξιοποίηση αγροκτήματος Εύας
Το αγρόκτημα στην τ.κ. Εύας προτείνεται να μετατραπεί σε Ελαιοκομικό – περιβαλλοντικό Πάρκο, διαθέτει φυτείες με  διάφορες ελληνικές ποικιλίες ελιάς. Ο σχεδιασμός αφορά την αξιοποίηση υπάρχοντος κτιρίου, εντός του κτήματος με τη μετατροπή του σε επισκέψιμο χώρο με εγκαταστάσεις εστίασης, γραφείων, αίθουσας διαλέξεων και αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή νέου κτιρίου, πλησίον του υπάρχοντος,  για την δημιουργία Μουσείου Ελιάς καθώς και ένα μικρό λιοτρίβι compact για τις ανάγκες των επισκεπτών και την επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδου καθώς και πρατήριο πώλησης ελαιολάδου αλλά και βρώσιμης ελιάς.

Αξιοποίηση αγροκτήματος Αβραμιού (Βελίκας)
Το  αγρόκτημα της τ.κ. Αβραμιού προτείνεται να μετατραπεί σε Πάρκο Αρωματικών Φυτών. Οι  εγκαταστάσεις που ενδεικτικά προτείνονται αφορούν  δύο νέα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν: γραφείο ενημέρωσης κοινού, μικρό ιατρείο εναλλακτικής ή ομοιοπαθητικής Ιατρικής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εγκαταστάσεις εστίασης καθώς και  κτίριο αποστακτηρίου για χρήση από ομάδες παραγωγών  και εκθετήριο διαφόρων προϊόντων.
Παράλληλα στην ευρύτερη έκταση μπορούν να δημιουργηθούν φυτείες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αυτοφυούς & τεχνητής βλάστησης, και μικροί οπωρώνες με φαρμακευτικά δενδρώδη είδη (Ιπποφαές, ροδιά, κυδωνιά, μύρτιλλα, αλόη, κ.ά.).
Τη χρήση και λειτουργία των πάρκων αναμένεται να αναλάβουν ομάδες παραγωγών οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα προβολής και απ ευθείας πώλησης των προϊόντων τους εντός των εγκαταστάσεων στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική αγροτική  οικονομία.
Τα θεματικά πάρκα αναμένεται να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην τοπική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής:
Θα αναδείξουν και θα προωθήσουν  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς και την ελιά καλαμών, προϊόντα μοναδικά στο είδος τους μέσω της  αξιοποίησης του αγροκτήματος της Εύας .
Αντίστοιχες είναι και οι προσδοκίες από το αγρόκτημα στο Αβραμιού. Η νέα τάση στον πρωτογενή τομέα είναι η εισαγωγή εναλλακτικής καλλιέργειας η οποία σε συνδυασμό με τις  παραδοσιακές (ελιές, σύκα, σταφίδα, πατάτες κ.α.)  προσδίδουν τα μέγιστα στη φυσιογνωμία του Δήμου αλλά και στα αγροτικά εισοδήματα.
Θα τονώσουν επίσης την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις υφιστάμενες αλλά και τις νέες υποδομές που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν εντός των ορίων του Δήμου. 
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί το master plan το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο και θα περιλαμβάνει τον αναλυτικό σχεδιασμό του Δήμου για την αξιοποίηση των κτημάτων.
Ο κύριος Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα του Δήμου Μεσσήνης, συγκαλώντας στο αμέσως επόμενο διάστημα γι αυτό το θέμα συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο, τον  Διευθύνοντα  Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εποπτεύοντος του ΕΘΙΑΓΕ οργανισμού, κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλο και λοιπών αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία του Γενικού Γραμματέα  του Υπουργείου κ. Γεώργιου Κανελλόπουλου.