Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 20:18

Προσωρινός ανάδοχος για σημειακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Προσωρινός ανάδοχος για σημειακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμάτα

Προσωρινός ανάδοχος για την εκπόνηση μελέτης για σημειακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (κόμβοι, επαναπρογραμματισμός φωτεινών σηματοδοτών κ.λπ.), με αμοιβή 24.702,88 ευρώ (με το ΦΠΑ), στο Δήμο Καλαμάτας, αναδείχθηκε η “Σ. Ευσταθιάδης και Συνεργάτες Ε.Ε.” με προσφερόμενη τιμή μελέτης 17.940 ευρώ.

Την απόφαση αυτή έλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, ενώ στο διαγωνισμό είχε κατατεθεί μία ακόμα προσφορά.

Η προθεσμία για την εκπόνηση της μελέτης είναι 3 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο και η χρηματοδότησή της προέρχεται από δημοτικούς πόρους.

Η μελέτη περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: Ελεγχος επιπέδου εξυπηρέτησης σηματοδοτούμενων κόμβων. Ελεγχος λειτουργίας κόμβου Θουρίας. Αξιολόγηση διασταύρωσης οδών Αγίου Δημητρίου και Αθηνών. Βελτίωση οδικής ασφάλειας στον ΟΑΕΔ στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στο Ασπρόχωμα.

Η εξυπηρέτηση των σηματοδοτούμενων κόμβων αφορά αυτούς σε Ακρίτα και Κρήτης, Αρτέμιδος και Ανθέων, Βασ. Γεωργίου και Λακωνικής, Φαρών και Κρήτης. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την καταγραφή των γεωμετρικών και κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών, τον έλεγχο λειτουργίας και την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, την εξέταση εναλλακτικών προτάσεων και την οριστική μελέτη της τελικής λύσης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή στη συζήτηση που έγινε για την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με το STOP στη διασταύρωση Ηρώων και Βασ. Σοφίας (έχει εξαφανιστεί) και στο Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων (δεν φαίνεται). Πρότεινε οι δάσκαλοι εκπαίδευσης, οι ταξιτζήδες και οι οδηγοί λεωφορείων να κάνουν εισηγήσεις στη δημοτική αρχή για τα σημεία στην πόλη που υπάρχουν κίνδυνοι για ατυχήματα.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος απάντησε ότι αυτά τα δύο ζητήματα θα τα μεταφέρουν στην υπηρεσία και παρατήρησε πως όπου δεν υπάρχουν σήματα ισχύει ο ΚΟΚ. Υπενθύμισε ότι σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σάιτ του δήμου, μπορεί κάθε δημότης να ενημερώσει για τα σημεία που υπάρχει πρόβλημα.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Δημόπουλος παρατήρησε ότι πρέπει να ωριμάσει ο φάκελος των έργων και από συγκοινωνιακή άποψη κι επεσήμανε πως χρειάζεται κυκλοφοριακή έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ηλίας Γυφτέας ζήτησε οι διαβάσεις των σχολείων να βαφτούν πιο έντονα, για να τις βλέπουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Ανέφερε ότι στο 5ο Γυμνάσιο, στην Αθηνών, το υπόστεγο για τη στάση των λεωφορείων δεν εξυπηρετεί εκεί που έχει μπει και πρέπει να μετακινηθεί για να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο έγινε. Ακόμα, παρατήρησε πως και στο Ασπρόχωμα, στο σχολείο, υπάρχει πρόβλημα με τη διάβαση και το φανάρι, καθώς “τα αυτοκίνητα περνούν με μεγάλη ταχύτητα και πρέπει κάτι να γίνει για να κόβουν”.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι “είναι θέμα νοοτροπίας των οδηγών και διαπαιδαγώγησης. Και στα Λέικα και στη Μικρή Μαντίνεια και σε άλλα χωριά οι οδηγοί δεν τηρούν τα όρια ταχύτητας μέσα στους οικισμούς”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER