Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 14:36

Ομόφωνα η ίδρυση Λιμενικού Γραφείου Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

Στη δημιουργία Λιμενικού Γραφείου θα προχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης, όπως ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση.

Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι να δοθεί η δυνατότητα στον δήμο να προχωρήσει σε έργα και να αναβαθμίσει τα τρία αλιευτικά καταφύγια που διαθέτει, στη Νέα Κορώνη, τον Αγιο Ανδρέα και το Πεταλίδι, καθώς η λειτουργία του εν λόγω Γραφείου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία χερσαίας ζώνης στα τρία αυτά λιμάνια.

Η ύπαρξη χερσαίας ζώνης, αυτόματα, δίνει στον δήμο τη δυνατότητα να εκτελεί χωρίς άλλη διαδικασία έργα με προϋπολογισμό μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ με μια απλή συναίνεση του γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μπορούν να εκτελεστούν έργα προϋπολογισμού μέχρι και 100.000 ευρώ.

Επιπλέον, από την πλευρά του, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Ξαρχάκος επισήμανε ότι με το ισχύον σήμερα καθεστώς “δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης των τριών λιμανιών, ούτε καν να αποκατασταθούν τα βάθη σε αυτά, με συνέπεια οι επαγγελματίες ψαράδες των τριών περιοχών να υποχρεώνονται να ελλιμενίζονται στην Καλαμάτα κυρίως”.

Στο Σώμα παρουσιάστηκε, εξ άλλου, πρόταση από τον Ελληνοκαναδό ομογενή κ. Σταυριανό που έχει ελλιμενίσει στον Αγιο Ανδρέα το ιστιοπλοϊκό σκάφος του, στο οποίο, όπως δήλωσε, διαμένει εδώ και λίγο καιρό. Ο ομογενής δήλωσε, ειδικότερα, ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει την διαχείριση των τριών λιμανιών του Δήμου Μεσσήνης, προσθέτοντας ότι ήδη διαμένει για μία δεκαετία τουλάχιστον στη χώρα μας, σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στο λιμάνι των Ωρεών της Εύβοιας και γνωστοποιώντας ότι συνέβαλε στη δημιουργία του ΟΛΝΕ (Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας), πριν αποφασίσει να καταπλεύσει και να παραμείνει στον Αγιο Ανδρέα.

Β.Γ.Μ.