Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 21:56

Αποζημιώσεις σε πληγέντες ζήτησε από Χαρίτση ο Καφαντάρης

Γράφτηκε από την

Εκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση είχε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι του μεσογειακού κυκλώνα, το περασμένο Σάββατο, σε πολλές περιοχές του δήμου.

Ο δήμαρχος παράλληλα, έστειλε και επιστολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου ο οργανισμός να επισπεύσει την αποστολή κλιμακίων ελέγχου των ζημιών στη γεωργική παραγωγή.

Ειδικότερα, ο Δ. Καφαντάρης -και με την ιδιότητά του ως α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ- ζήτησε από τον υπουργό την κινητοποίηση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τα οικονομικά υπουργεία, όπως επίσης τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, “να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να βοηθήσουν τους πληγέντες όλων των κατηγοριών, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και πολίτες”. Ζήτησε επίσης να υποστηριχθεί η αποκατάσταση των υποδομών των δήμων που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Προς τα πιο πάνω υπουργεία εστάλησαν επιστολές με το ίδιο περιεχόμενο και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, ενώ το θέμα των καταστροφών στους δήμους από τον μεσογειακό κυκλώνα θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Εξ άλλου, χθες το πρωί, ο Δ. Καφαντάρης ζήτησε με επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ “την άμεση αποστολή κλιμακίων ελέγχου καταγραφής των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια του Δήμου Πύλου – Νέστορος, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και των γεωγραφικών ορίων, τόσο για τις βρώσιμες ελιές, όσο και για τις ελαιοποιήσιμες και να προχωρήσουν έτσι στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων”.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο δήμαρχος στην επιστολή του, “οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Πύλου - Νέστορος επλήγησαν από την ισχυρή ανεμοθύελλα μεγάλης διάρκειας και έντονης σφοδρότητας το περασμένο τριήμερο. Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες, με πτώση του ελαιοκάρπου σε μεγάλη έκταση, ακόμη και ξερίζωμα πολλών δέντρων. Οι θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τα πάντα, προκαλώντας ζημιές στην παραγωγή. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η απόγνωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί για τους περισσότερους τη μοναδική πηγή του εισοδήματός τους”.