Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 20:48

Ο Ταΰγετος και ο Νέδοντας εκπέμπουν διαρκές SOS

Γράφτηκε από την
Ο Ταΰγετος και ο Νέδοντας εκπέμπουν διαρκές SOS

 

Του Μανώλη Μάκαρη

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας

Τα μαύρα ζουμιά της Μαραθόλακκας έκαναν για άλλη μια φορά την εμφάνισή τους στον Ταΰγετο μετά την τελευταία βροχόπτωση, καθώς μεγάλη ποσότητα στραγγισμάτων υψηλού ρυπαντικού φορτίου προερχόμενη από τον ΧΑΔΑ Μαραθόλακκας κατευθύνθηκε στον ποταμό Νέδοντα.

Δυστυχώς το εφιαλτικό σενάριο της συνεχιζόμενης ρύπανσης επιβεβαιώνεται. Ενός κακού μύρια έπονται. Η περιβαλλοντική πληγή στον Ταΰγετο που ονομάζεται Μαραθόλακκα αντί να αποκαθίσταται, γιγαντώνεται ρυπαίνοντας.
Να επισημάνουμε ότι τα συγκεκριμένα στραγγίσματα είναι ιδιαίτερα τοξικά και είναι πιο ρυπασμένα από τα νερά των υπονόμων.

Είχαμε έγκαιρα προτείνει τον άμεσο καθαρισμό της περιοχής που δημιουργεί τα υγρά, έτσι ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου μεταφοράς της ρύπανσης κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών βροχοπτώσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, η δημοτική αρχή αδράνησε και ιδού τα αποτελέσματα.
Και όλο αυτό τη στιγμή που η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Παρόλα αυτά τα ρυπασμένα στραγγίσματα κατέληξαν ελεύθερα στο Νέδοντα δηλητηριάζοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Παράλληλα λόγω του πορώδους εδάφους που έχει η συγκεκριμένη περιοχή, η ρύπανση εισχωρεί στα υπόγεια ύδατα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει:

1. Να αποκαταστήσει και να καθαρίσει άμεσα την περιοχή ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων που είναι η πηγή του προβλήματος των στραγγιδίων.
2. Να προβεί άμεσα στην επέκταση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.
3. Να μοιραστούν κάδοι διαφορετικού χρώματος, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους κάδους του μπλε χρώματος, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες τοπικές κοινωνίες.
4. Να μοιραστούν σακούλες διαφορετικού χρώματος για χρήση στους υπόγειους κάδους, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαλογή στην πηγή.
Δεν μπορεί να περιμένουμε τις εκλογές για να ξεκινήσουν όλα αυτά.
Στον τομέα αυτό ο πολίτης πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά οι πολίτες αν το θελήσουμε και πάρουμε την τύχη της πόλης στα χέρια μας. Με περιορισμό των απορριμμάτων, έμφαση στην ανακύκλωση και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Ο Ταΰγετος και ο Νέδοντας δεν ανήκουν σε εμάς αλλά στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Ολοι μαζί να ενεργοποιηθούμε για έναν καθαρό Ταΰγετο, έναν καθαρό Νέδοντα, μια πολιτισμένη και περιβαλλοντικά προηγμένη Καλαμάτα.

 


NEWSLETTER