Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018 09:46

Σενάρια και φήμες εμπλοκής Σαμαρά στο Δήμο Καλαμάτας: Δυσκολεύεται η ΝΔ για διάδοχο του Νίκα

Γράφτηκε από τον

Σενάρια για... πολιτικό Οσκαρ, αναφορικά με τον γαλάζιο υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας, τροφοδοτεί η αναμενόμενη μετακίνηση του νυν δήμαρχου Παναγιώτη Νίκα στη θέση του επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου.

Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί ή γραφτεί τουλάχιστον 10 ονόματα εν δυνάμει γαλάζιων υποψήφιων δημάρχων Καλαμάτας, και ο αριθμός αυτός μάλλον θα αυξηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα - καθώς η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται να βρει αντικαταστάτη του κ. Νίκα που θα μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις ώστε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ονόματα που έχουν ακουστεί συνδέονται με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη φημολογούμενη άτυπη συμφωνία που έχει συνάψει με τον κ. Νίκα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με αυτή τη φημολογία, ο κ. Σαμαράς συμφώνησε να δοθεί το "χρίσμα" για την Περιφέρεια στον κ. Νίκα υπό την προϋπόθεση πως ο ίδιος θα έχει ουσιαστικό λόγο στην επιλογή του γαλάζιου υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας. Ετσι, αν και ο Π. Νίκας έχει δηλώσει πως προτιμά να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής σε δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά σενάρια που συνδέουν την επιλογή του υποψήφιου με μια μελλοντική βουλευτική υποψηφιότητα του Κώστα Σαμαρά, γιου του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτών των σεναρίων, την εβδομάδα που μας πέρασε γράφτηκε και συζητήθηκε ότι ενδέχεται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας δύο πρώην στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά: Αρχικά κυκλοφόρησε η φήμη ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ενώ χθες είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία που θέλει τον Δημήτρη Πτωχό ως φαβορί για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο πάντα των σεναρίων που θέλουν τον κ. Σαμαρά να επιλέγει τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας που θα στηρίξει η ΝΔ, έχουν ακουστεί ή γραφτεί τα ονόματα των Δημήτρη Καφαντάρη, Ελένης Αλειφέρη, Περικλή Μαντά και Μαρίας Οικονομάκου. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο η κ. Αλειφέρη έχει σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας. Τα υπόλοιπα 3 ονόματα μάλλον έχουν πέσει στο τραπέζι από κύκλους άσχετους με το περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προφανώς έχουν στόχο να πλήξουν το κύρος του γαλάζιου ψηφοδελτίου, προς όφελος άλλου συνδυασμού.

Ετσι κι αλλιώς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μια ενδεχόμενη εκλογική σύγκρουση των γαλάζιων υποψηφίων με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη θα είναι όχι μόνο αδυσώπητη, αλλά και ανηλεής, καθώς οι δυο πλευρές δεν θα διστάσουν να επιφέρουν στον αντίπαλό τους και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης, δεν αποκλείεται η συνεχής διαρροή ονομάτων του περιβάλλοντος Σαμαρά να έχει τελικό στόχο να πλήξει την αξιοπιστία του πρώην πρωθυπουργού, επιχειρώντας να τον εμφανίσει ότι κινεί τα πολιτικά πρόσωπα σαν μαριονέτες.

Ανεξάρτητα όμως από την πηγή των διαρροών και από τους διάφορους ευσεβείς πόθους, η επιλογή γαλάζιου υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη όσο θα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Γι' αυτό και δεν έχει απορριφθεί οριστικά το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με μη κομματικό υποψήφιο. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανοιχτό ακόμα το παράθυρο στήριξης είτε του "Καλαμάτα 2030" είτε του Βασίλη Κοσμόπουλου, αν φυσικά πραγματοποιηθεί η κάθοδός τους στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία με ανεξάρτητο υποψήφιο θα είχε περισσότερες πιθανότητες εάν οι ίδιοι οι υποψήφιοι είχαν ξεκαθαρίσει εγκαίρως αν θα κατέβουν στις εκλογές. Ετσι κι αλλιώς, το θέμα του σωστού τάιμινγκ διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στις κινήσεις των αυτοδιοικητικών υποψηφίων - και γι' αυτό έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον το πότε θα ανακοινώσει τις επιλογές του ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε αρχικά ως ο πιθανότερος διάδοχος του κ. Νίκα στην παράταξη και το ψηφοδέλτιο, αλλά ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ή υποψήφιος βουλευτής. Οσο περνούν όμως οι μέρες, τόσο θα αμφισβητείται ενδοπαραταξιακά η ικανότητα του κ. Γιαννόπουλου να συσπειρώσει τους ενοίκους της παλιάς γαλάζιας πολυκατοικίας. Ετσι, δεν αποκλείεται εκτός του Νίκου Μπασακίδη να κάνουν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ένα βήμα μπροστά, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορούν να ηγηθούν ενός γαλάζιου ψηφοδελτίου. Προσωρινά πάντως, οι φιλοδοξίες των Δημήτρη Μπούχαλη, Παύλου Μπουζιάνη και Γιώργου Φάβα δεν ξεπερνούν το όριο των ανεκδήλωτων επιθυμιών. Αντιθέτως, ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκουνής έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι επικεφαλής συνδυασμών θα είναι μάλλον οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Αντωνόπουλος και Χάρης Βγενής - ενώ ψήφους από την ίδια δεξαμενή διεκδικεί και ο πρώην "γαλάζιος" γιατρός Μανώλης Μάκαρης.