Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 08:29

Χρυσό Κλειδί και επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Σταϊνμάγερ

Γράφτηκε από τον
Χρυσό Κλειδί και επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Σταϊνμάγερ

 

 

Με το Χρυσό Κλειδί της πόλης και με την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, αποφάσισε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά πλειοψηφία, να τιμήσει τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

O Γερμανός Πρόεδρος που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από αύριο, την Παρασκευή μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο θα επισκεφθεί την Αρχαία Μεσσήνη, όπου θα ξεναγηθεί από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και στις 12 το μεσημέρι θα βρεθεί στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου θα τιμηθεί από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για την τιμητική διάκριση προς το Γερμανό Πρόεδρο υπερψήφισαν η πλειοψηφία, η μείζων μειοψηφία και οι σύμβουλοι των μειοψηφιών Θόδωρος Μπρεδήμας και Γιώργος Δημητρούλιας. Καταψήφισαν ο Τάσος Νιάρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς, ενώ ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ψήφισε παρών και ο Παναγιώτης Αλούπης λευκό. Σύμβουλοι των μειοψηφιών έθεσαν κυρίως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και πέρα από κομματικές - πολιτικές απόψεις ακούστηκαν και τοποθετήσεις που άπτονται της αρμοδιότητας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε πως πρόκειται για αρχηγό κράτους μιας μεγάλης χώρας με την οποία μετέχουμε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τον κ. Σταϊνμάγερ ενημέρωσε ότι προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, πως έχει αγωνιστεί για τις ευρωπαϊκές αξίες και έχει καταδικάσει τα εγκλήματα του ναζισμού. “Η πόλη μας έχει μόνο να κερδίσει από την επίσκεψή του”, επεσήμανε ο δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης εκτίμησε ότι “είναι σημαντικό για την Καλαμάτα να την επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Γερμανίας”. Ομως ανέφερε πως “για τις γερμανικές επανορθώσεις ήταν ιδιαίτερα αρνητικός ως υπουργός Εξωτερικών”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος είπε ότι “στο πρόσωπό του βραβεύουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Γερμανίας. Την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, που επέβαλε 3 μνημόνια και τα οποία οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων”. Επίσης, εξέφρασε την αντίδρασή του με τις παρεμβάσεις της Γερμανίας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και με τις θέσεις της για το προσφυγικό.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι η ειρηνική συνύπαρξη των λαών είναι επιβεβλημένη, όμως για τη θετική του ψήφο έθεσε την προϋπόθεση ο δήμαρχος να δώσει υπόμνημα για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσε αντίθετος, γιατί, όπως ανέφερε, “η πολιτική που εκφράζεται από τη Γερμανία έχει κακά αποτελέσματα στην Ευρώπη”.

Ο σύμβουλος της “Ελληνικής Δράσης” Γιώργος Δημητρούλιας είπε ότι πρόκειται για τον Πρόεδρο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης και πως η επίσκεψή του θα τιμήσει την πόλη.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης προέτρεψε, “όπως είπαμε για τα δικά μας χρωστούμενα (ο δήμαρχος) προς τους δανειστές, να του υπενθυμίσουμε τα χρωστούμενα που έχει η Γερμανία στον τόπο μας”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος συμφώνησε να τιμηθεί ο Γερμανός Πρόεδρος σύμφωνα με το σύστημα αξιών μας και δήλωσε πως περιμένουμε από το δήμαρχο να αξιοποιήσει την επίσκεψη, ζητώντας την υπογραφή συνθήκης ειρήνης Ελλάδας – Γερμανίας και τις γερμανικές επανορθώσεις.

Στη δευτερολογία του ο κ. Νίκας φανερά ενοχλημένος παρατήρησε ότι ο δήμαρχος και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν κάνουν εξωτερική πολιτική. Συμφώνησε να τεθεί με τον τρόπο που πρέπει και το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις και για τους μάρτυρες της πόλης. Ζήτησε ακραίες τοποθετήσεις να μην καταγραφούν στα πρακτικά και σημείωσε πως αρχηγός κράτους που έρχεται σε αυτόν τον τόπο, τιμά τον τόπο. Ακόμα, επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών δεν προωθεί το ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις.

Γ.Σ.


NEWSLETTER