Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 16:10

Καλαμάτα: Επίτιμος δημότης ανακηρύχθηκε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Γράφτηκε από τον

“Αυτή τη διάκριση θα την κρατήσω ψηλά, θα φροντίσω να την έχω σε περίοπτη θέση”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σήμερα το μεσημέρι στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στην ειδική τελετή που του επιδόθηκαν η απόφαση του Συμβουλίου για την ανακήρυξή του ως επίτιμος δημότης και το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Ο Γερμανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι η τιμή της επίσκεψης στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ελληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου είναι ακόμα μεγαλύτερη με την τιμητική διάκριση από το Δήμο Καλαμάτας.

Σημείωσε ότι σήμερα με τη σύζυγό του είχαν μια θαυμάσια μέρα, καθώς γνώρισαν τα 2.500 χρόνια ιστορίας του τόπου μας και την όμορφη, φρέσκια και ζωντανή πόλη της Καλαμάτας.

Για την επίσκεψη στο λιμάνι της Καλαμάτας που προηγήθηκε, όπου ήπιαν καφέ κι έφαγαν γλυκό του κουταλιού σε παραλιακό κατάστημα, ο Γερμανός πρόεδρος είπε ότι “μιλήσαμε με συμμαθητές του Ελληνα Προέδρου” και αναρωτήθηκε με χιούμορ “πόσο μεγάλο ήταν το σχολείο του Προέδρου”.

Ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη λόγω του ζοφερού παρελθόντος (με τη Γερμανική Κατοχή και τις θηριωδίες) και σημείωσε: “Στην πολιτική του σταδιοδρομία μέλημα και καθήκον έχω να γεφυρώσω τα χάσματα του παρελθόντος. Η ιστορική ευθύνη είναι δική μας. Αυτό που μας χωρίζει από το παρελθόν, να το υποκαταστήσουμε με αυτό που μας ενώνει στο μέλλον”.

Τόνισε ότι στόχος είναι αυτό που δημιουργείται, να ωφελήσει τους νέους ανθρώπους και στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε το βαθύτατο σεβασμό και την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου στο πρόσωπο του Γερμανού Προέδρου, για τους αγώνες του για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Σημείωσε ιδιαίτερα την αγάπη του για την Ελλάδα και τη στήριξή του στη χώρα μας, σε κρίσιμες ώρες, ζητώντας η στήριξη να συνεχιστεί και η αλληλεγγύη να εκφραστεί πιο έντονα.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι σήμερα είναι η ημέρα απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τους Γερμανούς κατακτητές και ζήτησε να γίνει δίκαιη για τα θύματα που άφησαν πίσω τους και να δοθούν αποζημιώσεις και η επιστροφή του Κατοχικού δανείου.

Ο κ. Νίκας παρέδωσε στο Γερμανό Πρόεδρο το Χρυσό Κλειδί της πόλης, την Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς και την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας (από το 1830), εξηγώντας τι συμβολίζει το καθένα απ’ αυτά.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Μπουζιάνης ανέγνωσε την απόφαση του Συμβουλίου με την οποία ο Γερμανός Πρόεδρος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης και την  παρέδωσε στον κ. Σταϊνμάιερ.