Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 17:50

Παραποίηση στοιχείων για το κτίριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας καταγγέλει ο Μπεχράκης

Γράφτηκε από την

Στη προηγούμενη συνεδρίαση του Τ.Σ. της Καλαμάτας  -κατά σύμπτωση   - παραμονή της πυρκαγιάς του  μέρους  του δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου που βρίσκεται και το κτήριο Διοίκησης  της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας  , η πρόεδρος  του κ Λιακουνάκου  Βενετία πληροφόρησε το Συμβούλιο ότι για την  επισκευή του σημαντικού αυτού κτηρίου για την φυσιογνωμία της πόλης μας   τον προηγούμενο αιώνα,  θα απαιτηθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σύμφωνα με μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών  .

Στη συνέχεια πρότεινε να αποφασίσει το Συμβούλιο την πρόταση της κατεδάφισης  του γιατί επι πλέον  διαμαρτύρονται οι κάτοικοι  με  την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το τυραννισμένο από το χρόνο και την αδιαφορία των υπευθύνων,  κτήριο.

Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική .

Η μελέτη  του 1992 αποκατάστασης του κτηρίου  και προσθήκης με εξοπλισμού νέων λειτουργιών του χώρου και όχι μόνο αποκατάσταση,  που διαθέτουν οι τεχνικές υπηρεσίες  είναι  ύψους 88 εκατομμυρίων ΔΡΑΧΜΩΝ  ή 255 χιλιάδες Ευρώ με προσαρμογή σε σημερινές τιμές  φτάνει στις 430 χιλιάδες Ευρώ προϋπολογισμός  έργου αποκατάστασης και πρόσθετων εσωτερικών λειτουργιών του   .Αν σε αυτό θεωρήσουμε ότι οι τιμές των έργων με τους διαγωνισμούς  , ανάλογα βέβαια και τα στοιχεία που συγκροτούν τη μελέτης γίνονται σχετικές εκπτώσεις  μέχρι και 25% -ενδεικτική αναφορά- η αλήθεια λοιπόν είναι  θα χρειαστούν για μια υψηλών  επιδιώξεων  λειτουργιών στο εσωτερικό του κτηρίου  μελέτη 300 χιλ. ευρώ .

300 χιλ  και όχι  ένα εκατομμύριο. Για Ένα εργο υποστηρικτικό της φυσιογνωμίας του παρελθόντος  της πόλης ,στο κέντρο της ,απέναντι στο διοικητικό και Δικαστικό μέγαρο  ένα άλλο κτήριο με άλλες , πιο ανθρώπινες διαστάσεις από μια άλλη χρονική περίοδο .

Ακόμα  και τα χρήματα αν δεν υπάρχουν μπορεί να γίνουν εργασίες αρσης επικινδυνότητας των περιμετρικών τοίχων   ύψους περίπου 100 χιλ Ευρω και ένα πρόχειρο στέγασμα. Μια πόλη πού έδωσε και δίνει μάχες  τα διατηρητέα της για το τι θέλει να είναι  πρέπει τελικά να σκοτώνει τα ποντίκια που υπάρχουν στα κτήρια  και όχι τα κτήρια .

Κάτι  ήξερε  ο δήμαρχος στη πρόσφατη διαμαρτυρία των τριών παραταξεων που δήλωνε ότι δε συμφερει την δημοτική αρχή η ύπαρξη γραπτών πολιτικών εισηγήσεων στα συλλογικά όργανα γιατί έτσι  θα έδινε επιχειρήματα στην αντιπολίτευση αλλά εδώ δεν υπάρχουν ουτε τεκμηριωμένες υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μπεχράκης Σταμάτης