Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 19:16

Επιτέλους έγκριση για μονοδρόμηση Ναυαρίνου από Φαρών έως Ακρίτα

Γράφτηκε από τον
Επιτέλους έγκριση για μονοδρόμηση Ναυαρίνου από Φαρών έως Ακρίτα

Την έγκριση των μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας για τη σχεδιαζόμενη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου, από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα, ενέκρινε, επιτέλους, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πρόκειται για το έργο της μονοδρόμησης και ανάπλασης της Ναυαρίνου, στο συγκεκριμένο τμήμα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, που αναμένεται να υλοποιηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, με την απόφασή της η Αποκεντρωμένη ενέκρινε τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, που σχετίζονται με:

1) Τη διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου επί τμήματος της οδού Ναυαρίνου, μεταξύ των οδών Φαρών και Ακρίτα, με την τοποθέτηση της απαιτούμενης σήμανσης και αφορούν στη μονοδρόμηση του τμήματος αυτού της Ναυαρίνου, με φορά κίνησης των οχημάτων από Φαρών προς Ακρίτα, στον καθορισμό προτεραιότητας οδών και σήμανση στις διασταυρώσεις με τις κάθετες οδούς, σε διαβάσεις πεζών, πληροφοριακή σήμανση, απαγόρευση στάθμευσης, καθορισμό θέσεων στάθμευσης, στη ρύθμιση ανωτάτου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας κ.λπ.

2) Τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων επί των τμημάτων των οδών Βύρωνος και Μαιζώνος μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Σανταρόζα, με την τοποθέτηση της απαιτούμενης σήμανσης και αφορούν στον καθορισμό προτεραιότητας οδών και σήμανση στις διασταυρώσεις με τις κάθετες οδούς, στον καθορισμό θέσεων στάθμευσης, σε διαβάσεις πεζών κ.λπ.

3) Τις νέες στάσεις του αστικού λεωφορείου και αφορούν στην απαιτούμενη σήμανση επί αυτών, σύμφωνα με τη μελέτη και τα σχέδια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει γίνει αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, με το έργο αυτό: “Προβλέπεται δημιουργία μιας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80 μέτρων, διαστρωμένη αντί της ασφάλτου με έγχρωμους κυβόλιθους. Η ζώνη αυτή προτείνεται να τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές των αντίστοιχων οικοδομικών τετραγώνων στη βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1 μέτρου μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων.

Με δεδομένο τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα (κατεύθυνση Δ-Α), προτείνεται συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου -σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου- κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης.

Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στους κάθετους προς τη Ναυαρίνου δρόμους, Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα.

Για την κυκλοφορία των οχημάτων και την αστική συγκοινωνία, σε ό,τι αφορά τα οχήματα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται διά μέσου της οδού Ακρίτα και στη συνέχεια τα οχήματα είτε θα ακολουθούν την οδό Κρήτης -εάν πρόκειται να ακολουθήσουν πορεία προς τα δυτικά- είτε την οδό Φαρών ή ακόμα και την οδό Ακρίτα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER