Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 16:17

Αντιδρούν στην Πύλο στην απαγόρευση παραχώρησης αιγιαλού

Γράφτηκε από την
Αντιδρούν στην Πύλο στην απαγόρευση παραχώρησης αιγιαλού

Αντιδρούν στην Πύλο στην ενδεχόμενη απαγόρευση παραχώρησης αιγιαλού σε περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με βάση σχετική ΚΥΑ που υπογράφηκε πέρυσι από τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, με στόχο -όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της- την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, στη σχετική συζήτηση που έγινε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος, το Σώμα με ψήφισμά του καλεί το υπουργείο Οικονομικών “να μην προβεί σε αναίτια απαγόρευση και εξαίρεση σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για απλή χρήση σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη του στις νέες υπό επεξεργασία θεσμικές ρυθμίσεις την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικού πλαισίου για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, που θα διασφαλίζει τη συνύπαρξη της ιδέας της προστασίας του περιβάλλοντος με την οικονομική δραστηριότητα και την τουριστική ανάπτυξη, για τη βιώσιμη χρήση και αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας”.

Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς από τους 20 συμβούλους υπερψήφισαν οι 16, ενώ λευκό επέλεξαν οι Νίκος Καραμπάτσος, Δημήτρης Σιψάς, Παναγιώτης Παντελόπουλοςκαι Θεόδωρος Παγάνης.

Οπως επισημαίνεται στο σκεπτικό, “η παράκτια ζώνη και ο αιγιαλός του Δήμου Πύλου - Νέστορος αποτελεί πόλο ανάπτυξης οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας. Οποιαδήποτε αναίτια απαγόρευση και εξαίρεση σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση του αιγιαλού και τις παραλίες σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου μας θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα και στον τουρισμό μας. Επίσης η απόλυτη απαγόρευση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού θα δημιουργήσει έδαφος για αυθαιρεσία και παρανομία”. Παράλληλα υποστηρίζεται ότι επειδή “από την εξαίρεση τμημάτων αιγιαλού προς παραχώρηση ο Δήμος Πύλου - Νέστορος αλλά και το ελληνικό Δημόσιο θα σημειώσουν σημαντική απώλεια εσόδων”, συντρέχουν, ως εκ τούτου, “λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους θα πρέπει να μην εξαιρεθεί από την παραχώρηση απλής χρήσης κανένα τμήμα αιγιαλού του δήμου”.


NEWSLETTER