Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 19:31

Ανακοίνωση υποψηφιότητας για το Δήμο Καλαμάτας: Οι 5 άξονες του Κοσμόπουλου για πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη πόλη (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ανακοίνωση υποψηφιότητας για το Δήμο Καλαμάτας: Οι 5 άξονες του Κοσμόπουλου για πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη πόλη (βίντεο)

Την υποψηφιότητά του για το Δήμο Καλαμάτας παρουσίασε σήμερα ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κοσμόπουλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος, σημειώνοντας ότι “κυρίαρχος στόχος μας είναι η ανάπτυξη του δήμου μας με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ευημερία των κατοίκων του”.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της νέας υποψηφιότητας και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Β. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι “η κίνηση θα είναι αυθεντικά αυτοδιοικητική - θα προτιμούσαμε να μην εμπλακούν τα κόμματα στη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών”. Και ξεκαθάρισε πως “αν θέλουν να εμπλακούν, ευελπιστούμε να μας στηρίξουν όλα τα κόμματα, αλλά δεν θα έχουν καμία παρέμβαση στις διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας της κίνησης”.

Για την αποχή των 8 χρόνων από την προηγούμενη παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, απάντησε ότι χρειαζόταν ένας χώρος ανασύνταξης μετά την πολύ έντονη παρουσία της παράταξης, για να λυθούν και ορισμένα προσωπικά θέματα. Επεσήμανε ότι με την απλή αναλογική έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για μια ακόμα προσπάθεια και τάχθηκε υπέρ των προγραμματικών συνεργασιών και δεσμεύσεων.

Στην παρουσίαση, που έγινε στον πολυχώρο Phaos (Σφακτηρίας 18) όπου ο κ. Κοσμόπουλος κατέθεσε 5 άξονες του στρατηγικού του σχεδιασμού, είχε μαζί του δύο παλιούς συνεργάτες του - πρώην δημοτικούς συμβούλους, τον Δημήτρη Μπάκα και τον Παναγιώτη Παπαμικρούλη ο οποίος έχει αναλάβει τις επαφές με τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης.

Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του, ο Βασ. Κοσμόπουλος σημείωσε:

“Εχουν περάσει 8 χρόνια από την τελευταία μας παρουσία στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Δεν έπαψαν όμως να μας ενώνουν η αγάπη μας για την πόλη, οι κοινοί προβληματισμοί για το δήμο, αλλά και το όραμά μας για τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν έπαψε να μας απασχολεί η πίστη μας στο μέλλον και στην προοπτική αυθεντικών αυτοδιοικητικών κινήσεων, με οράματα και αρχές, που θα συγκροτούνται και θα λειτουργούν όχι εναντίον των κομμάτων, αλλά πέρα από αυτά, καθώς θα βασίζονται σε δραστήριους, δυναμικούς, ευαίσθητους και αποφασισμένους πολίτες από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα.

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο δήμο του μέλλοντος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την αστική πολιτική του σήμερα με τη σκέψη στο αύριο. Διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα σημερινά προβλήματα, επειδή πρέπει να συνδυάσουμε την ευημερία, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφορία. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα παίξουν οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες - με την προσδοκώμενη όμως ευημερία, την οποία αυτές ευαγγελίζονται, να είναι κατά το μέγιστο δυνατόν δίκαιη και να διαχέεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Επομένως, κυρίαρχος στόχος μας είναι η ανάπτυξη του δήμου μας με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ευημερία των κατοίκων του.

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για  την επίτευξη του στόχου αυτού θα έχει ως άξονες:

 

1. Την υπεράσπιση του πολιτισμικού - πολιτιστικού κεκτημένου του δήμου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων, να προβάλλουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου και του χώρου μας. Ο πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας στην ανάδειξη της τοπικότητας που διαφοροποιεί τις πόλεις και συμβάλλει αποφασιστικά στην ευημερία και στο ευ ζην των πολιτών, καθώς μέσα από τις δράσεις του ασχολούνται επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι σημαντικό όμως τις πολιτιστικές δράσεις να τις απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους σε αυτές. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η στήριξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής, η οποία με συνέπεια και καινοτόμους δράσεις μπορεί να αναδείξει τη μοναδικότητα της ταυτότητας της πόλης. Πρέπει να υπάρχει πάντα συνάφεια μεταξύ του τι συμβαίνει, του γιατί συμβαίνει και του πού συμβαίνει, αλλά και φερεγγυότητα των εμπλεκομένων προσώπων.

 

2. Την πολεοδομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης.

Η ύπαρξη ενός εμπνευσμένου, διορατικού και σύγχρονου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο και το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα), σε συνδυασμό με Σχέδια για Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση και τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα καλά επεξεργασμένων, με τη συμμετοχή των δημοτών και με όραμα για το μέλλον, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της ως:

α) «Πράσινη Πόλη», με την αξιοποίηση ενεργειακών τεχνολογιών στις δημόσιες υποδομές και λειτουργίες, καθώς και με τη συμβολή της στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος σε συνδυασμό με παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

β) «Εξυπνη Πόλη», με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, προσελκύουν τους νέους και δημιουργούν νεοφυείς επιχειρήσεις.

γ) «Βιώσιμη Πόλη», με την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών και κοινωνικών παρεμβάσεων και υπηρεσιών.

δ) «Γαλάζια Πόλη», προσανατολισμένη στις θαλάσσιες δραστηριότητες και στη γαλάζια οικονομία - ανάπτυξη, με έμφαση στις δράσεις για τον τουρισμό και το ναυταθλητισμό.

 

3. Την ευρωπαϊκή προοπτική της πόλης

Η ένταξη της Καλαμάτας στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Η προσπάθεια αυτή θα υποστηριχθεί με την παρουσία της στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες, μέσα από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. και τη διπλωματία των πόλεων.

 

4. Την κοινωνική αλληλεγγύη

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, αφενός με την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων δομών και δικτύων και αφετέρου με τη δημιουργία νέων, που θα αφορούν όλους τους συνδημότες, με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους.

 

5. Την αυξημένη μέριμνα για τις Δημοτικές Ενότητες και τους οικισμούς

Οι Δημοτικές Ενότητες με τους οικισμούς τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λειτουργία και την πρόοδο της πόλης, και για το λόγο αυτό απαιτείται η διαρκής υποστήριξή τους, με: Νέες υποδομές και συντήρηση αυτών που ήδη υπάρχουν. Δράσεις για την αξιοποίηση και προβολή του Ταϋγέτου και των οικισμών του δήμου. Ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για το λάδι (Σύμφωνο Ποιότητας, Οργανισμός ΠΟΠ, γευσιγνωσία, "Δρόμοι Ελιάς" κ.λπ.). Ενίσχυση της καλλιέργειας της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών στις ημιορεινές περιοχές του δήμου. Ανάδειξη της τοπικά παραγόμενης πατάτας (περιοχής Παμίσου - Αλαγονίας) και αγκινάρας (Μικρομάνη). Εκδοση γαστρονομικού οδηγού για τη Μεσογειακή Διατροφή, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.

 

Οι άξονες αυτοί, μέσα από τη χρηματοδότησή τους από τα κατάλληλα προγράμματα και την επιδιωκόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της πόλης και την ανάδειξη του τουριστικού της αποτυπώματος (πόλη προορισμός) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οφείλουμε επιτέλους να ασχοληθούμε με πολιτικές οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των δράσεών μας περιστασιακά, αλλά τις αιτίες που τα προκαλούν. Είναι ανάγκη τα προβλήματα του αιώνα μας να αντιμετωπιστούν με σύγχρονη ματιά, μακριά από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, με μεγαλύτερη αυτοτέλεια, αποκέντρωση και απελευθέρωση υγιών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.

Απαιτείται λοιπόν μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική για τις αρμοδιότητες των δήμων, ώστε αυτοί να ενδυναμωθούν οικονομικά και πολιτικά. Χρειάζονται γι’ αυτό δημοτικές αρχές οι οποίες δεν θα στηρίζονται στον αλάνθαστο παντογνώστη καθοδηγητή, αλλά δημοτικές αρχές ικανές να ακούσουν με προσοχή αυτούς οι οποίοι διαφωνούν και, αποφεύγοντας την ψηφοθηρία, να μπορούν να συνθέτουν με επιστημονική γνώση και μελέτη τις διαφορετικές απόψεις.

Με μοναδική φιλοδοξία μας την ανιδιοτελή και ουσιαστική συμβολή μας στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για το δήμο μας, καλούμε όλους τους συνδημότες μας που έχουν κοινές αγωνίες και προβληματισμούς με εμάς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή”.

 

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέχεια, ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Για το όνομα της παράταξης: «Νέοι άνθρωποι πλαισιώνουν την παράταξη. Θα πρέπει να δούμε ένα διαφορετικό όνομα, και μάλλον αυτό θα γίνει. Η “Ανθρώπινη και Ομορφη Πόλη” έγραψε μια δική της ιστορία, πέρασε στην ιστορία και πρέπει να δούμε έναν άλλο τίτλο».

• Για τις θητείες Νίκα: «Την κριτική μας την έχουμε κάνει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκτός, μέσα από διάφορα άρθρα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε κριτική στην πορεία που έγινε. Με αυτό το αποτύπωμα που έχουμε σήμερα, να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ο κ. Νίκας έχει τιμηθεί με 3 θητείες, έχει μεγάλο μέρος αποδοχής για το έργο που έχει γίνει. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μας είναι να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

• Για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη: «Δεν έχουμε παρακολουθήσει στο βαθμό που θα έπρεπε τα τεκταινόμενα στην Περιφέρεια. Δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τον κ. Τατούλη. Η κριτική θα γίνει κυρίαρχα απ΄ αυτούς που ενδιαφέρονται για τις περιφερειακές εκλογές». Και επιφυλάχθηκε για το αν η ευθύνη του περιφερειάρχη για τη σημερινή μη ικανοποιητική εικόνα στην περιοχή είναι αποκλειστική ή αν βαραίνει και τη δημοτική αρχή.

• Για το ενδεχόμενο στήριξης από κόμματα: «Δεν έχουμε καμία επαφή με κομματικές διαδικασίες. Η κίνησή μας είναι αυθεντικά αυτοδιοικητική. Οι εξετάσεις που έχουμε δώσει, απέδειξαν ότι δεν είχαμε εξαρτήσεις από κανέναν. Με το ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε. Θα προτιμούσαμε να μην εμπλακούν τα κόμματα σε αυτή τη διαδικασία. Αν θελήσουν να εμπλακούν, ευελπιστούμε να μας στηρίξουν όλα τα κόμματα. Θα είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Αν κάποιοι θεωρήσουν ότι πρέπει να μας στηρίξουν, ας μας στηρίξουν, αλλά δεν θα έχουν καμία παρέμβαση στις διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας της κίνησης».

• Για την απόφαση επανόδου στη διεκδίκηση του δήμου μετά από 8 χρόνια: «Μετά την πολύ έντονη παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, χρειαζόμασταν ένα χώρο ανασύνταξης, για να λύσουμε διάφορα θέματα -και προσωπικά- όλοι μας. Τις προηγούμενες φορές ήμασταν υπέρ της απλής αναλογικής.  Τώρα δίνεται η δυνατότητα αυτό που ευαγγελιζόμασταν να γίνει πραγματικότητα. Αναγνωρίζουμε την τρομακτική δυσκολία υλοποίησής της, αναγνωρίζουμε ότι πιθανόν το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που επιθυμούμε όσον αφορά τη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου. Φρονούμε, όμως, ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Εχουμε βιώσει "τα χεράκια πάνω, τα χεράκια κάτω", δημοτικοί σύμβουλοι να μας λένε "είναι σωστές οι προτάσεις σας αλλάνα τις καταψηφίζουν γιατί αυτό επέτασσε η κομματική, η παραταξιακή, η οπαδική λογική. Εχουν έρθει οι κατάλληλες συνθήκες για να κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια».

• Για συζητήσεις με άλλους ενδιαφερόμενους υποψηφίους: «Ολοι όσοι ενδιαφέρονται έχουν μιλήσει με όλους, και ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του για το επόμενο βήμα».

• Για το αν είναι φρέσκια, κάτι διαφορετικό. η παρουσία τους είπε ότι “η κοινωνία έχει αλλάξει και μεις έχουμε προσαρμοστεί στις αλλαγές στον κοινωνικό περίγυρο. Οι άξονες που κατατέθηκαν, είναι αρκετά φρέσκιοι”.

Για τις συνεργασίες που θα αναζητήσουν, απάντησε πως “για τς συνεργασίες προγραμματικό θα είναι το ζήτημα. Προγραμματικές δεσμεύσεις και συνεργασίες είναι το κυρίαρχο”.

Ακόμα, ενημέρωσε ότι σε 1 - 2 μήνες θα ανακοινωθούν ονόματα υποψηφίων, “θα αναπτυχθεί το δυναμικό και το αποτύπωμα στην κοινωνία”.

O Δημήτρης Μπάκας παρατήρησε ότι είναι δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα οι  πολιτικοί οργανισμοί να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαβεβαίωσε πως η κίνησή τους είναι αυτόνομη με στόχο τη στήριξη των δημοτών και τη σύνθεση απόψεων και προγραμμάτων, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο καθοριστικός άξονας που θα ορίσει και τις επόμενες συνεργασίες. Επεσήμανε ότι “δεν πάμε να χτυπήσουμε καμία πόρτα, σεβόμενοι την αυτόνομη λειτουργία των πολιτικών οργανισμών”.

Ο Βασ. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι από την αρχική ομάδα, από την προηγούμενη παρουσία της κίνησης, απουσιάζουν οι εκλιπόντες Στράτος Μαυροειδής, Ακης Βαλάσης και Γιάννης Κατελάνος (ο οποίος έφυγε πριν από λίγες ημέρες) - και επεσήμανε πως “θα τους θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση και αγάπη”.


NEWSLETTER