Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 08:09

Καλαμάτα: Από το Πράσινο Ταμείο η πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου

Γράφτηκε από την

 

Από το Πράσινο Ταμείο με 120.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το έργο ολοκλήρωσης της πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου, από τη Σιδηροδρομικού Σταθμού έως τη Νέδοντος.

Το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος θα βάλει και 80.000 ευρώ από πόρους του, για να καλυφθεί ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, αναμένεται να ακολουθήσει η υπαγωγή σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του έργου ανάπλασης του δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κ.λπ. και αναβάθμιση του υφιστάμενου παιδότοπου). Από το Πράσινο Ταμείο θα προέλθουν 288.000 ευρώ και η συνεισφορά του δήμου από πόρους του θα είναι 356.000 ευρώ, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 644.000 ευρώ.

Με το έργο στην Ιατροπούλου θα ολοκληρωθεί η σύνδεση του Μεγάρου Χορού με την κεντρική πλατεία. Προβλέπεται να γίνει πλακόστρωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αρχιτεκτονικό κάνναβο, υλικά και σχέδια, όπως στο υφιστάμενο πρώτο τμήμα της πεζοδρόμησης, διατηρώντας έτσι την ομοιομορφία για λόγους καθαρά αισθητικούς. Εχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου, με την τοποθέτηση ψηλών δέντρων -αυτή τη φορά σε διάταξη εναλλάξ και ζιγκ – ζαγκ σε σχέση με τον άξονα του πεζόδρομου- και σε διαφορετική φιλοσοφία, σε σχέση με τη γραμμική διάταξη, στην οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί τα δέντρα στο κέντρο του πεζόδρομου, στο πρώτο τμήμα της Ιατροπούλου.
Η πρόταση προβλέπει ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών πλάτους 3,50 μέτρων, αλλά συγχρόνως επιτρέπει σε οχήματα κοινής ωφελείας και εκτάκτου ανάγκης να διέρχονται όταν αυτό είναι αναγκαίο. Για την ασφαλή διακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών θα κατασκευαστεί οδηγός όδευσης τυφλών.