Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 20:39

Διάγγελμα Σμυρνιώτη για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την
Διάγγελμα Σμυρνιώτη για τα σκουπίδια

Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες,

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας , και να σας ενημερώσω για το φλέγον θέμα των ημερών, τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας.

Πολλές συζητήσεις , σχόλια και δυστυχώς παραφιλολογία υπάρχουν γύρω από αυτά. Βρίσκομαι λοιπόν απέναντί σας, για να σας ενημερώσω με πλήρη ειλικρίνεια , όπως σας είχα υποσχεθεί μέχρι τώρα και όπως οφείλω να κάνω.

Το θέμα των απορριμμάτων σχεδόν επί τριάντα χρόνια βασανίζει τους πολίτες όλου του Δήμου – αλλά κυρίως αυτούς της περιοχής των Φιλικών και της Αγίας Αικατερίνης.

Ωστόσο, κανένας θεσμικός παράγοντας, Υπουργείο, πρώην Νομαρχία, Περιφέρεια ή Πρώην Δήμος, δεν το αντιμετώπισαν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτελεσματικότητα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης μεταφέρονταν εδώ και δεκαετίες στη θέση «Πλάτωμα».

Ο σύλλογος των Φιλικών, ύστερα από πολυετείς αγώνες και προσπάθειες για κλείσιμο της χωματερής, κατάφερε -μετά από σειρά δικαστικών και διοικητικών αποφάσεων- να δικαιωθούν οι αγώνες του και ουσιαστικά από τις 31/12/2008 η χωματερή να θεωρείται -τόσο για το κράτος όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση - κλειστή.

Κατά παράβαση των αποφάσεων αυτών όμως και ως απόδειξη αναποτελεσματικότητας των αρμοδίων φορέων, αλλά και του μη σεβασμού των κατοίκων, η χωματερή συνέχισε – παρανόμως -  να δέχεται απορρίμματα όχι μόνο περιοχών του Δήμου Τρίπολης αλλά και όλης της Πελοποννήσου.

Η Δημοτική Αρχή και προσωπικά εγώ ως  Δήμαρχος  έχοντας γνώση του θέματος αυτού και ευαισθητοποιημένος για το Πλάτωμα,  από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων μας στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Τρίπολης, αποστείλαμε ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να διαχειριστεί ο Δήμος πλέον τα απορρίμματα του, δίνοντας τέλος στην παρανομία που συνεχιζόταν χρόνια τώρα, και λύνοντας πλήρως το πρόβλημα με μία μονάδα κομποστοποίησης των οργανικών και με αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το Υπουργείο αρνήθηκε την πρόταση αυτή, σημειώνοντας ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αποκλειστικά θέμα Διυπουργικής Επιτροπής υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με συμμετοχή εκπροσώπων τεσσάρων υπουργείων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα στο διάστημα αυτό, ο Δήμος Τρίπολης εντάχθηκε σε σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών, τοποθετώντας  στις  γειτονιές του Δήμου νέους κάδους Ανακύκλωσης, κίνηση που εκτός από τα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που είχε, οδήγησε και σε μείωση του όγκου των απορριμμάτων που αποθέτονται στο Πλάτωμα.

Τέλος, ο Δήμος έχει κάνει και άλλες ενέργειες ώστε να γίνεται όσο το δυνατό  περισσότερη διαλογή στην Πηγή , όπως κάδους οικιακής κομποστοποίησης - το μόνο τμήμα από την υποβληθείσα στο Υπουργείο πρόταση που εγκρίθηκε - που θα μοιραστούν στους πολίτες, καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών, μείωση παραγόμενων σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων  κ.α. , που θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Τον Ιανουάριο του 2012, το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης με την 642/2011 απόφασή του παύει  άμεσα τη λειτουργία της χωματερής στη θέση “Πλάτωμα” με απειλή επιβολής χρηματικής ποινής 5.900 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης της απόφασης από το Δήμο και το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αρκαδίας. 'Ενα κόστος δυσβάσταχτο.

Η Δημοτική Αρχή με αίσθημα σεβασμού απέναντι στους κατοίκους των Φιλικών και στους αγώνες τους, αλλά και με  ευθύνης για το φυσικό περιβάλλον, αποδέχτηκε την απόφαση αυτή.

Οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της απόφασης θα ήταν προσβολή προς του συνδημότες μας, που μένουν στην περιοχή των Φιλικών, και ταυτόχρονα θα τριπλασιάζαμε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, από τα δυσβάσταχτα πρόστιμα που θα ακολουθούσαν.

Κατόπιν, με πρωτοβουλία μου,  έγιναν συσκέψεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με το Σύλλογο Φιλικών και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το μέλλον της απόθεσης των απορριμμάτων.

Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής ήταν ο Δήμος Τρίπολης να κινήσει διαδικασίες  – αν και επισήμως είναι εκτός της αρμοδιότητάς του - για την αγορά ή τη μίσθωση οικοπέδου, το οποίο που θα αποτελέσει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Μονάδα Κομποστοποίησης Οργανικών Στερών Αποβλήτων και Δεματοποιητή.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία αυτή, χωρίς καμιά καθυστέρηση ή ολιγωρία.

Παράλληλα όμως, έπρεπε να βρεθεί μια λύση για το χώρο που θα πάνε τα απορρίμματα, μέχρι να βρεθεί ο χώρος αυτός. Από την Περιφέρεια και τα συναρμόδια Υπουργεία, που είναι αρμόδιοι φορείς, η λύση αυτή δε φαίνεται άμεσα ορατή αφού και οι απαιτούμενες ενέργειες που αποφάσισε ομόφωνα με την 1/2010 απόφασή της η Διυπουργική Επιτροπή είναι σαφώς εκτός του  εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που τη συνοδεύει.

Για το λόγο αυτό, η Δημοτική Αρχή αναζήτησε και ερεύνησε για την πιο σωστή, την πιο συμφέρουσα και την πιο νομότυπη λύση για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Δήμου, με ανυπέρβλητη προϋπόθεση ότι τα απορρίμματα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μείνουν στους δρόμους της πόλης, των δημοτικών ενοτήτων και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Τρίπολης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των δημοτών και των επισκεπτών του, αλλά ούτε να απορριφθούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας νέες χωματερές.

Επέλεξε το δύσκολο δρόμο της πρωτοβουλίας και της δράσης. Δεν επέλεξε να μείνει με σταυρωμένα χέρια και να περιμένει τις εξελίξεις από τους αποκλειστικά αρμόδιους οι οποίες όπως φαίνεται θα αργήσουν πολύ,

Η Δημοτική Αρχή έπραξε αυτό που θα έκανε κάθε απλός δημότης, ξεπέρασε τα όρια της αρμοδιότητάς της και επεμβαίνει εκεί που άλλοι δεν μπορούν, δεν τολμούν, και δε θέλουν.

Η λύση είναι η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Δήμου Τρίπολης, με τέτοιες διαδικασίες  ώστε να έχουμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Δυστυχώς το πρόβλημα των  σκουπιδιών θα είναι πολύ έντονο σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας  Πελοποννήσου το καλοκαίρι αφού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτυπώθηκαν και σε δηλώσεις του Περιφερειάρχη θα κλείσουν όλες οι  χωματερές τις Περιφέρειας.

Συνεπώς εάν παρανομούσαμε συνεχίζοντας να ρίχνουμε τα απορρίμματα στη χωματερή και πρόστιμα θα πληρώναμε και πολύ σύντομα θα οδηγούμασταν πάλι σε αδιέξοδο.

Μέσα από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων της οποίας είμαι και γραμματέας , προσπαθούμε μαζί και με τους άλλους Δημάρχους να βρούμε από κοινού μία λύση.

 

Μετά από 2 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης, επελέγη, με απευθείας ανάθεση (όπως ορίζει άλλωστε ο νόμος για έκτακτες περιπτώσεις) η  μεταφορά των σκουπιδιών, από την  εταιρία ΠΕΛΑΝ Α.Ε., τη μοναδική ουσιαστικά εταιρία που εκδήλωσε πραγματικό ενδιαφέρον και πληρούσε απαραίτητες προδιαγραφές.

Στην παρούσα φάση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανένας διαγωνισμός για μεταφορά απορριμμάτων, γιατί η μεταφορά δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση.

Η επιλογή έγινε ύστερα από έρευνα αγοράς και σκληρή διαπραγμάτευση . Γι΄αυτό χρειάστηκε να παρεκκλίνουμε κατά δέκα μόνο μέρες από τον ένα μήνα προθεσμία που μας είχε δοθεί από τους Φιλικούς. Ζητάμε συγγνώμη από τους δημότες μας γι'αυτές τις 10 μέρες , αλλά ζητάμε περισσότερο συγγνώμη εκ μέρους των προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά και όλων των αρμόδιων κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων για τα 30 χρόνια που πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτα.

Η κατάθεση των παραστατικών της ΠΕΛΑΝ Α.Ε. απέδειξε ότι ο ενδιαφερόμενος ήταν φερέγγυος, αξιόπιστος για τη διαδικασία αυτή, και πληρούσε όλα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα τόσο σημαντικό και υπεύθυνο εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, εμφανίστηκε έτερος ενδιαφερόμενος, στον οποίο δόθηκε προθεσμία μιας ημέρας, επιβαρύνοντας την πόλη μας και με άλλα σκουπίδια, για να προσκομίσει δικαιολογητικά του, γιατί εμφανίστηκε την πρώτη φορά χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς τίποτα.

Στη 2η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα προσκομισθέντα  έγγραφα και το γεγονός ότι δεν διέθετε αδειοδοτημένο  χώρο όπου θα μπορούν να φυλάσσονται τα απορρίμματα σε περίπτωση που και είναι αδύνατη η αυθημερόν μεταφορά τους δεν έπεισαν ότι επρόκειτο για αξιολογήσιμη πρόταση.

Φοβούμαστε ότι ο εν λόγω ενδιαφερόμενος απλά "χρησιμοποιήθηκε", με σκοπό να καθυστερήσει τις διαδικασίες αποκομιδής των απορριμμάτων, αγνοώντας την καθημερινότητα του πολίτη και θέτοντας την υγεία των παιδιών μας σε κίνδυνο.

Κατά συνέπεια, αυτόματα αποκλείστηκε από τη διαδικασία γιατί σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με τέτοια ανευθυνότητα ένα τόσο σοβαρό θέμα.

 

Το κόστος μεταφοράς, διαλογής και απόρριψης ανέρχεται σε €90/ τόνο, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., όπου υπάρχει.

Από αυτό το ποσό τα 60€ αφορούν το κόστος διαλογής και απόρριψης και τα 30€ μόνο τη μεταφορά από την ΠΕΛΑΝ Α.Ε.

Δυστυχώς, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα κόστος που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Αυτό όμως που καταφέραμε είναι να δίνουμε λιγότερα χρήματα από τα πρόστιμα που θα πληρώναμε εάν συνεχίζαμε να ρίχνουμε τα σκουπίδια στη χωματερή.

'Αρα σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να κατηγορηθούμε για μη χρηστή διοίκηση. Το δημόσιο χρήμα δεν το σπαταλάμε, και το αποδείξαμε με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία της χρήσης του 2011 που αποδεικνύουν μείωση των εξόδων του δήμου κατά 25-30% έναντι του 2010.

Και δυστυχώς κάποιοι που διαχειρίστηκαν - όπως διαχειρίστηκαν - Ο.Τ.Α. τα προηγούμενα χρόνια έχουν το θράσος να "μιλάνε".

Βεβαιώνουμε  τους συμπολίτες μας και τους καθησυχάζουμε από τις δηλώσεις των μη ενημερωμένων ή σκόπιμα μη ενημερωμένων δημοτικών συμβούλων ότι το κόστος μεταφοράς, δεν υπερβαίνει το κόστος που δαπανούσε μέχρι σήμερα ο Δήμος Τρίπολης για τα σκουπίδια.

Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση των δημοτικών τελών και όχι μόνο δε θα γίνει αύξηση , αλλά ο δήμος όντας πάντα  δίπλα στο δημότη του,  έχει κάνει και μείωση των δημοτικών τελών 5 % με 10 % , όταν  όπως είναι γνωστό το κράτος τα τελευταία χρόνια μόνο αυξήσεις κάνει.

Οποιαδήποτε λοιπόν άλλη εικασία γίνεται από τμήμα της μειψηφίας είναι εκ του πονηρού και επικίνδυνη.

Η εναλλακτική λύση που είχαμε ήταν αυτή της παρανομίας και της ασέβειας απέναντι στους Δημότες. Να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια στο Πλάτωμα γεγονός που θα οδηγούσε σε πρόστιμο €5.900 ημερησίως και εκτός από παράνομο, θα έθετε και σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Αλλά για τη Δημοτική Αρχή η υγεία των Δημοτών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η παρανομία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα "διευκόλυνε" πολλούς, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα σκουπίδια για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αλλά δεν θα τους γίνει το χατίρι.

Η αναφορά από πλευράς αντιπολίτευσης σε υπέρογκα κόστη και σε τόνους απορριμμάτων είναι τουλάχιστον αναληθής, αν όχι σκόπιμη και δόλια και στηρίζεται σε εντελώς αυθαίρετα νούμερα.

Για πρώτη φορά, τώρα, θα ζυγιστούν τα απορρίμματα που έχει ο Δήμος κάθε μήνα. Μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε με ακρίβεια , τι απορρίμματα πήγαιναν στη χωματερή.

Ο χώρος που γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων προκύπτει από  συνεννόηση με τη  ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και τους δημότες της πόλης μας.

Τις τελευταίες μέρες έχει ήδη ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμάτων , ξεκινώντας απο τα νοσοκομεία , σχολεία παιδικούς σταθμούς , και συνεχίζοντας σταδιακά σε όλες τις γειτονιές.

Άλλωστε η μεταφορά είναι απολύτως προσωρινή λύση, γιατί ήδη έχει προκηρυχθεί, όπως προανέφερα, ο διαγωνισμός για την εύρεση γηπέδου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι αυτόκλητοι σωτήρες της πόλης και θεματοφύλακες της χρηστής οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, αντιλαμβανόμενοι - και προφανώς φοβούμενοι - πιθανή οριστική επίλυση του προβλήματος επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών, έσπευσαν στον πανικό τους να ξεστομίσουν ύβρεις και κατηγορίες ανυπόστατες, με άμεσο στόχο εμένα . Αποπειράθηκαν να σπιλώσουν  τη δημοτική αρχή, την ακεραιότητά της  και την υπόληψή της , να την  σπιλώσουν και να τη στιγματίσουν κάνοντας λόγο για δήθεν ύποπτες συναλλαγές, υπόγειες διαδρομές, τεράστια ποσά που υποτίθεται ότι θα δαπανηθούν, τεράστιους όγκους σκουπιδιών που θα μεταφέρονται, για διαγωνισμούς που θα έπρεπε να γίνουν,  χωρίς το παραμικρό ίχνος αποδεικτικού στοιχείου.

Αναλώθηκαν σε δημόσιες τοποθετήσεις κενές περιεχομένου, χωρίς ουσία και χωρίς καμία πρόταση.

Δημιούργησαν εντυπώσεις και προτίμησαν να φύγουν στα δύσκολα. Όπως έχει ξαναγίνει το παρελθόν. Πήραν το ρόλο του κομπάρσου σε μια παράσταση που όφειλαν να είναι συμπρωταγωνιστές.

Προχώρησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ απλά για να δημιουργήσουν "ντόρο", να καλύψουν λάθη, ατασθαλίες και παρανομίες "πολιτικών φίλων".

Ο κος Παυλής δήλωνε ευθαρσώς ότι διαγωνισμός για μεταφορά απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει, την ίδια ώρα που ο κος Τσιαμούλος τον ζητούσε επιτακτικά και ο κος Βόσνος τον πρότεινε με επιστολή του λίγες ημέρες αργότερα. Έλλειψη ενημέρωσης ή κάτι άλλο;

Ο κος Τσιαμούλος αναφέρθηκε σε ύποπτες μεθοδεύσεις για την επιλογή της ΠΕΛΑΝ Α.Ε., αλλά κατηγόρησε και το Δήμαρχο που δέχτηκε στην Οικονομική Επιτροπή και δεύτερο ενδιαφερόμενο. Παράσταση με διπλό ρόλο;

Οι κ.κ. Δελφάκης και Τζιούμης αναφέρθηκαν σε κόστη που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, διογκώνοντας τις ποσότητες των απορριμμάτων και προφανώς εκτιμώντας την προσωρινή λύση της μεταφοράς ως μόνιμη. Είναι λοιπόν απορίας άξιον σε ποια μελέτη βασίστηκαν για να μιλάνε για κόστος 1.500.000 ευρώ

Έδωσαν ψεύτικα στοιχεία για τα οικονομικά, άφησαν υπονοούμενα για τη νομιμότητα, μα πάνω από όλα, δεν πρότειναν τίποτα, δηλώνοντας ότι δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να προτείνει!

Από το να αποπειρώνται να δημιουργήσουν προσχώματα στη δημοτική αρχή και να οδηγήσουν σε αδιέξοδα τις λύσεις που δρομολογούνται και να δημιουργήσουν εντυπώσεις, καλούμε, οποιονδήποτε έχει να κρίνει οτιδήποτε ως μεμπτό, να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

 

Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες,

Η υπεύθυνη στάση της δημοτικής αρχής, εκφράστηκε μέσω του σεβασμού στην κρίση της δικαιοσύνης και την εναγώνια προσπάθεια για την άμεση εξεύρεση έστω και βραχυπρόθεσμης αλλά στην πορεία οριστικής επίλυσης του φλέγοντος ζητήματος.

Το αγαθό της δημόσιας υγείας και ασφάλειας δεν είναι διαπραγματεύσιμο, πόσο μάλλον εμπορεύσιμο.

Δεν αποτελεί «πεδίον δόξης λαμπρό» για όσους στις πλάτες των δημοτών επιθυμούν διακαώς να κτίσουν πολιτικές καριέρες.

Πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από παρατηρητές και σχολιαστές της καθημερινότητας. Έχουν ανάγκη από λύσεις και εμείς τις δίνουμε.

Η επίλυση του προβλήματος δρομολογείται σε πείσμα όσων επεδίωξαν το αντίθετο έστω και εάν αυτό σημάνει σύγκρουση με παράγοντες πολιτικούς όσο ψηλά και εάν αυτοί βρίσκονται.

Δεν θα αφήσουμε τα σκουπίδια να γίνουν η «νέα Πλατεία Άρεως» για τους Δημότες μας, επειδή έτσι κάποιοι το θέλουν, για να εξυπηρετήσουν προσωπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Δηλώσεις εντυπωσιασμού εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ.

Δυστυχώς μέρος της αντιπολίτευσης αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά κατώτερο των περιστάσεων και των σύγχρονων αναγκών.

Βαδίζουμε μόνοι και σε αυτό το δύσκολο έργο.

Μαζί μας έχουμε μόνο εσάς και αυτό μας αρκεί.

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Γιάννης Σμυρνιώτης

 

 


NEWSLETTER