Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 09:08

Συνάντηση στο Δημαρχείο Καλαμάτας για εθελούσια επιστροφή μεταναστών στη χώρα τους

Γράφτηκε από την

Τη δυνατότητα να επιστρέψουν αξιοπρεπώς στη χώρα τους δίνει στους μετανάστες που κατά κύριο λόγο βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Χθες έγινε ενημέρωση στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, σχετικά με την εθελούσια επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών στον τόπο τους - προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση από τους τοπικούς φορείς για την ενημέρωση όσων μεταναστών ζουν στην περιοχή μας και θα ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Ο Οργανισμός Μετανάστευσης θα φροντίσει για τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και το εισιτήριό τους, ενώ θα τους δοθεί κι ένα βοήθημα της τάξεως των 300 ευρώ για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα το πρώτο διάστημα μετά την επιστροφή τους. Ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς, τόνισε πως υπάρχει και κάποια μέριμνα ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν και δουλειά επιστρέφοντας στη χώρα τους. Πρόκειται όμως για μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει δειλά δειλά για μια μικρή ομάδα ανθρώπων, και στόχος είναι να επεκταθεί.
Οπως επεσήμανε ο κ. Εσδράς, οι άνθρωποι αυτοί, άστεγοι στην πλειοψηφία τους, είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, χωρίς ταυτότητα και με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής. Δεν έχουν δε τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της Συνθήκης Σένγκεν. Ετσι, η μοναδική τους διέξοδος είναι η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Μάλιστα, ήδη πάνω από 1.200 αλλοδαποί έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους, ενώ σε λίστα αναμονής υπάρχουν ακόμα 4.000.
Ενας ακόμα στόχος είναι το επόμενο διάστημα η αναμονή για τον κάθε ενδιαφερόμενο να μην υπερβαίνει τη μία εβδομάδα, καθώς τώρα η διαδικασία απαιτεί από 20 μέρες έως ένα μήνα.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε από τη μεριά του την πολύ καλή δουλειά που κάνει αναφορικά με τους μετανάστες η αρμόδια δημοτική επιτροπή που πρόσφατα συγκροτήθηκε. Οπως είπε, τόσο ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος όσο και η εκπαιδευτικός Αννα Σωτηροπούλου κάνουν εξαιρετική δουλειά και οι μετανάστες τούς εμπιστεύονται.
Στη διάρκεια της ενημερωτικής συζήτησης μίλησαν ακόμα: Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος. Ο αστυνόμος α' Ιωάννης Μπολέτης από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τμηματάρχης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής που ανήκει στην Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Αλεξάνδρα Φλέσσα, διοικητικό στέλεχος του ΔΟΜ, καθώς και η Αντιγόνη Παφίλη επίσης από τον ΔΟΜ.
Οι ενδιαφερόμενοι, πέρα από τους τοπικούς φορείς, μπορούν να απευθύνονται και στον ΔΟΜ καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο τηλέφωνο 210 9919040.