Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 20:41

Με οριακή πλειοψηφία απόφαση για έργο στους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον
Με οριακή πλειοψηφία απόφαση για έργο στους Γαργαλιάνους

Με οριακή πλειοψηφία και με τη διπλή ψήφο της προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας πέρασε στη χθεσινή συνεδρίαση η απόφαση επί των εξηγήσεων που υποβλήθηκαν από τον προτεινόμενο προσωρινό ανάδοχο του έργου «Εργα φυσικών καταστροφών Δ.Ε. Γαργαλιάνων» σχετικά με τις τιμές της οικονομικής προσφοράς.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το συγκεκριμένο έργο έχει δοθεί έκπτωση 51% από την εταιρεία “Ιωάννης Αργυράκης” και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου είχε ζητήσει λόγω του χαμηλού ποσού που προέκυπτε να δοθούν πληροφορίες και εξηγήσεις τόσο για τα υλικά όσο και για τις εργασίες που θα γίνουν. Χθες εξετάστηκαν οι σχετικές πληροφορίες που κατατέθηκαν από τον προσωρινό ανάδοχο και η παρατήρηση της Τεχνικής Υπηρεσίας ήταν ότι δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις.

Από εκεί και πέρα η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιάννα Κωνσταντέλου επισήμανε ότι για το έργο υπάρχει επιβλέπων μηχανικός και αν κάτι δεν γίνει σωστά εκεί θα είναι για να το διαπιστώσει και να κάνει τις παρατηρήσεις. Πρότεινε δε από την πλευρά της να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης του έργου.

Κάθετα αντίθετος ήταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Σαράντος Κουκούμης που επισήμανε ότι με τα στοιχεία που δίνονται φαίνεται ότι δεν «βγαίνει» να γίνει το έργο. Από εκεί και πέρα σημείωσε πως το έργο αφορά μάντρα που είχε γκρεμίσει ιδιώτης και μάλιστα ο πρώην Δήμος Γαργαλιάνων είχε προσφύγει στα δικαστήρια για αυτό. Ρώτησε επίσης τι ενέργειες έκανε ο Δήμος Τριφυλίας στη συνέχεια και αν θα δώσει ένα μέρος του λογαριασμού στον ιδιώτη.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας επισήμανε ότι είναι ένα επικίνδυνο σημείο και το έργο πρέπει να γίνει. “Είχαν γίνει κάποιες ενέργειες από τον πρώην Δήμο Γαργαλιάνων, όμως δεν προχώρησαν, ο ιδιώτης δεν γκρέμισε τίποτα, μόνο του γκρεμίστηκε” τόνισε και ανέφερε ότι ο ιδιώτης θα παραχωρήσει μέρος του οικοπέδου για να γίνει το έργο και το χαρακτήρισε αναγκαίο για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ συμπλήρωσε πως θα υπάρχει επιβλέπων μηχανικός να το ελέγχει.

Ο κ. Κουκούμης πάντως επέμεινε ότι είναι ένα ρουσφετολογικό έργο και εξέφρασε την αμφιβολία του πως με τέτοια έκπτωση θα γίνει όπως πρέπει.

Πάντως από τη συμπολίτευση και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου δεν το ψήφισε, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη όταν η Τεχνική Υπηρεσία λέει ότι δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης τόνισε από την πλευρά του πως δεν είναι απαγορευτική η έκπτωση για να γίνει το έργο.

Τελικά με 3 ψήφους κατά και 3 υπέρ -μεταξύ αυτών και της προέδρου που σε ισοψηφία μετρά διπλή- εγκρίθηκε να προχωρήσει η διαδικασία.

Ωστόσο σε μια ακόμη δημοπρασία η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ζήτησε εξηγήσεις από τον προσωρινό ανάδοχο για το έργο «Βελτίωση προαύλειου χώρου 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων και επισκευή κτηρίου». Για το συγκεκριμένο έργο κατατέθηκαν 9 προσφορές με υψηλότερη του Ευάγγελου Γαλάνη με έκπτωση 60,19%, ο οποίος εντός δέκα ημερών θα πρέπει να υποβάλει τις εξηγήσεις που του ζητούν σχετικά με τα οικονομικά χαρακτηριστικά των εργασιών και το κόστος των υλικών. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία καθώς ο κ. Μερκούρης ψήφισε να γίνει δεκτή η προσφορά όπως είναι.

Στα υπόλοιπα θέματα αποφασίστηκε να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά δύο αποφάσεων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου στις 23 Αυγούστου και στις 22 Φεβρουαρίου για την επιβολή προστίμων 7.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα, για την εναπόθεση σκουπιδιών στην περιοχή Αλιμάκι Κυπαρισσίας, δίπλα από το ΧΑΔΑ που αποκαταστάθηκε. Κατά ψήφισε ο κ. Κουκούμης σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι και του δήμου και της Περιφέρειας. “Ολοι είναι υπεύθυνοι και στρουθοκαμηλίζουν” είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως τα πρόστιμα στην ουσία τα πληρώνουν οι πολίτες της Τριφυλίας.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER