Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 20:38

Αδυναμία αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων παραβατικότητας στο Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Αδυναμία αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων παραβατικότητας στο Δήμο Μεσσήνης

Την Τρίτη 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου Μεσσήνης αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στο Δήμο και με αφορμή την ένοπλη ληστεία σε ένα σπίτι και τον ξυλοδαρμό της οικογένειας. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν εκτός από τους Αντιδημάρχους κ. Γ. Αθανασόπουλο, Α. Ηλιόπουλο, Γ. Στραβόλαιμο, Ν. Φύκιρη και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Μεσσήνης κ. Σαλαντής καθώς και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, το οποίο ο Δήμος έχει συγκροτήσει στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Από τη σύσκεψη αυτή προέκυψε ότι η κακή οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση μεγάλες ομάδες του πληθυσμού του Δήμου μας, με άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας. Σε όλες τις τοπικές κοινωνίες επικρατεί φόβος και αίσθημα ανασφάλειας. Ο κίνδυνος να ξεσηκωθούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αυτοδικία είναι ορατός.

Δυστυχώς, η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί για να καλύψει τον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 8 πρώην Καποδιστριακών Δήμων και εκτείνεται σε 565,58 τ.χλμ. Ο Διοικητής του αστυνομικού τμήματος Μεσσήνης ανέφερε ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού καθώς τα αστυνομικά τμήματα της Κορώνης, του Πεταλιδίου, του Μελιγαλά και του Κοπανακίου δεν έχουν προσωπικό για να επανδρώσουν περιπολικό. Επιπλέον, μέσα στο 2012 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 17 αστυνομικοί και να εισέλθουν στην δύναμη της Μεσσηνίας μόνο 4.

Συζητήθηκαν οι επιλογές αντιμετώπισης του προβλήματος και προτάθηκαν η δημιουργία ομάδων ΣΙΓΜΑ, η δημιουργία ομάδας ΔΙΑΣ στην πόλη της Μεσσήνης, η ενίσχυση των υπαρχόντων αστυνομικών τμημάτων με ανθρώπινο δυναμικό και η δυνατότητα σύστασης ομάδων περιφρούρησης από πολίτες, οι οποίοι θα περιπολούν και θα ειδοποιούν τις αρχές για πιθανά κρούσματα παραβατικότητας.

Με επιστολή μας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον ενημερώσαμε για τα συμπεράσματα της σύσκεψης και ζητήσαμε τον καθορισμό συνάντησης στο γραφείο για την εξεύρεση λύσης στο τόσο σημαντικό θέμα που ταλανίζει την τοπική μας κοινωνία.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αν μη τι άλλο, είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτεία να παράσχουμε στους πολίτες μας και τα παιδιά μας το αίσθημα της ασφάλειας. Εξίσου ισχυρή είναι η υποχρέωσή μας προς τους ηλικιωμένους κατοίκους απομακρυσμένων τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά τη γη της υπαίθρου και βοήθησαν στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους, να μην αισθάνονται ανυπεράσπιστοι πολίτες μιας τριτοκοσμικής χώρας, όπου ο κλέφτης ανενόχλητος σπάζει το παράθυρο, μπαίνει στο σπίτι του, τον φιμώνει, τον δέρνει και ληστεύει την πενιχρή του σύνταξη με την οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

Ως Δημοτική Αρχή κύριο μέλημά μας στην περίοδο που διανύουμε είναι να διασφαλίσουμε τους παράγοντες που προωθούν και ενισχύουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και της περιφέρειας. Ένας από τους καθοριστικούς μοχλούς προσέλκυσης επενδυτών και ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας είναι η ασφάλεια.

 

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Ν. Μεσσηνίας

 

Η δράση δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα Ν. Μεσσηνίας, της οποίας φορέας υλοποίησης είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση. Η ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου του 2011 με στόχο την έναρξη των προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2011. Είμαστε στα μέσα του Μαρτίου και ενημερωνόμαστε ότι η δημοσίευση της προκήρυξης (αναμένουμε έγκριση από τον ΑΣΕΠ και το Υπουργείο), τοποθετείται χρονικά στις αρχές Απριλίου.

Αύριο, ο Δήμαρχος Μεσσήνης θα συναντηθεί με την Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δαλλαπόρτα και θα ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για δύο σημαντικούς λόγους. Καταρχήν δεχόμαστε τις απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες ολοένα και αυξανόμενου αριθμού πολιτών, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία την προκήρυξη με την ελπίδα να πιάσουν δουλειά, έστω για πέντε μήνες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσω του παραπάνω προγράμματος αφορούν το χρονικό διάστημα του Μαϊου – Σεπτεμβρίου. Με την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος αναβάλλονται αναγκαίες εργασίες στις υποδομές του Δήμου μας, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες.

 

Θεατρικό Φεστιβάλ με τίτλο: «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης»

 

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου ο Δήμαρχος Μεσσήνης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Αλιβιζάτο  προκειμένου να συζητήσει την πρόθεση του Δήμου Μεσσήνης να θεσμοθετήσει και να διοργανώσει θεατρικό Φεστιβάλ,  χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, με τίτλο «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης» που θα πραγματοποιείται από 23 έως 30 Ιουνίου, στο «Εκκλησιαστήριο» της Αρχαίας Μεσσήνης. Φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ θα είναι το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μεσσήνης «Αρχαία Μεσσήνη». Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι θα στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία.

Παράλληλα αποστείλαμε επιστολή και στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προωθήσει το φεστιβάλ στα σχολεία.

Επίσης, ετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και συγκεκριμένα με τον κ. Μπένο, τον κ. Θέμελη, και τον κ. Λάζο σχέδιο προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς όμως τα χρονικά πλαίσια είναι πολύ στενά προσανατολιζόμαστε φέτος στη διοργάνωση του φεστιβάλ σε εθνικό επίπεδο προσκαλώντας μικρό αριθμό σχολείων. Από του χρόνου ευελπιστούμε το φεστιβάλ να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και η προβολή του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης και η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων της χώρα μας αλλά και του εξωτερικού με την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι η υλοποίηση μιας δράσης που απευθύνεται στη νέα γενιά. Η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του παθητικού συντελεστή για τη διατήρηση του παρελθόντος, αλλά να λειτουργήσει ως ζωογόνος δύναμη στη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα στους νέους μαθητές και σπουδαστές.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το «Εκκλησιαστήριο» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος, αφού οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα γνωρίσουν αυτόν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, θα βιώσουν την ατμόσφαιρα των αρχαίων μνημείων στο πλαίσιο μιας παράστασης αρχαίου δράματος και θα αισθανθούν υπερήφανοι, γιατί θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε ένα πραγματικό αρχαίο θέατρο.

Επίσης, μέσα από αυτό το θεσμό, οι νέοι θα έλθουν σε επαφή, θα γνωριστούν, θα μοιραστούν εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με το αρχαίο δράμα, θα ανακαλύψουν κοινά στοιχεία και θα προβάλλουν τη δουλειά τους.

Επειδή στη χώρα μας υπάρχουν πολλές σχολικές θεατρικές ομάδες που ανεβάζουν αξιόλογες παραστάσεις αρχαίου δράματος, πιστεύουμε ότι πρέπει να τους δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο και μια επιβράβευση, όπως η δυνατότητα συμμετοχής τους στο «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης».

Τέλος, αυτό το φεστιβάλ θα αποτελέσει το κίνητρο, ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι με το αρχαίο δράμα, να γνωρίσουν τους αρχαίους θεατρικούς συγγραφείς και την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητικές θεατρικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και σε μαθητές ή φοιτητές από το εξωτερικό.

 

Διαβούλευση για το σχέδιο ΚΥΑ Τουρισμού στο Δήμο Μεσσήνης

Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση αύριο Παρασκευή 16/3/2012 στις 6 το απόγευμα το Δημαρχείο Μεσσήνης με τους φορείς του τουρισμού και τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητηθούν τις αλλαγές που επέρχονται στο χωροταξικό του τουρισμού με την ανωτέρω ΚΥΑ.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο διεξαγωγής της διαβούλευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ενώ η διαβούλευση αφορά στον τουρισμό που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης, λήγει στις 20 του μήνα χωρίς όλα τα στοιχεία και χωρίς άνεση χρόνου», και ενημέρωσε ότι θα αποσταλεί επιστολή στο ΥΠΕΚΑ  για την παροχή περισσοτέρων στοιχείων και παράταση στην ημερομηνία της διαβούλευσης.

Ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι η υπό διαβούλευση ΚΥΑ φέρει σημαντικές ανατροπές και ότι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος  δεδομένου ότι ως δήμος Μεσσήνης έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στην τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης.

Περαιτέρω, ο δήμαρχος εξέφρασε και τους κάτωθι προβληματισμούς:

«Στην υπό ψήφιση Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται πολλά θέματα που χρειάζονται συζήτηση, όπως ενδεικτικά η αλλαγή της αρτιότητας για ξενοδοχειακή μονάδα από τα 8 στα 20 στρέμματα και 15 στρέμματα ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της περιοχής καθώς και οι αλλαγές των αποστάσεων από τον αιγιαλό.

Επίσης, έντονος είναι ο προβληματισμός για τις διατάξεις του τουρισμού κρουαζιέρας, όπου θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και το λιμάνι της Καλαμάτας στα λιμάνια προτεραιότητας, καθώς έχει τις υποδομές για εξυπηρέτηση μεγάλων πλοίων, βρίσκεται σε περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος ιδιαίτερα λόγω του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος είναι σε σταθερή τροχιά ανόδου από άποψη επισκεψιμότητας.

Προβληματισμένοι, είμαστε επίσης και με τις διατάξεις για τις βασικές συγκοινωνιακές υποδομές, όπου θα επιθυμούσαμε να γίνει σαφής αναφορά στην προτεραιοποίηση της ανάπτυξης των υφιστάμενων περιφερειακών αεροδρομίων. Παρατηρήσεις έχουμε και επί των αναφερόμενων για τις χρήσεις γης, όπου χρειάζονται διαφοροποιήσεις.

Θα θέλαμε επίσης να καταγγείλουμε και τη πρόβλεψη που υπάρχει στο σχέδιο για συνύπαρξη δραστηριοτήτων εξόρυξης σε τουριστικές περιοχές καθώς σε αυτό το σχέδιο υπάρχει άρθρο όπου ρητά αναφέρει ότι η άσκηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να αποκλεισθεί, κάτι που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους καθώς αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για τη δημιουργία μονάδας εξόρυξης λιγνίτη στο Χωματερό Φαλάνθη. Θεωρούμε ότι το πνεύμα στο σχέδιο της ΚΥΑ δεν συνάδει με τα πραγματικά περιστατικά και προτείνουμε να διαμορφωθεί με άξονα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δραστηριότητες εξόρυξης σε περιοχές όχι μόνο τουριστικά αναπτυγμένες αλλά και με τουριστικό προσανατολισμό. Εκτός όλων των άλλων θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα της γνώμης του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Επίσης, μας προβλημάτισε και το άρθρο που αναφέρεται στην αναγκαιότητα εναρμόνισης των ΓΠΣ και των ΣΧΟΟΑΠ στην παρούσα ΚΥΑ.

Εμείς θα θέσουμε το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις των εμπλεκομένων φορέων, και θα αποστείλουμε τις απόψεις μας στο υπουργείο, όπου ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν» κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.


NEWSLETTER