Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 09:31

Τριφυλία: Αίτημα στην Ε.Ε. για άρση απαγορεύσεων στον Κυπαρισσιακό

Γράφτηκε από τον
Τριφυλία: Αίτημα στην Ε.Ε. για άρση απαγορεύσεων στον Κυπαρισσιακό

 

Την υποβολή αιτήματος στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. για την απαλλαγή της περιοχής της Δυτικής Τριφυλίας από τις δεσμεύσεις, τις απαγορεύσεις και τους αποκλεισμούς που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-  καρέτα ως είδους προτεραιότητας που χρήζει αυστηρής προστασίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Μια απόφαση που πάρθηκε με στόχο να ανατραπούν οι όροι του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς όπως τονίστηκε αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της περιοχής. Επίσης υπήρξε παρουσίαση της νομικής οδού που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι θίγονται από το ΠΔ και τις απαγορεύσεις και όπως τονίστηκε θα πρέπει να κινηθούν ομαδικά.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι το ΠΔ είναι σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις και τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με αυτό που λέγεται μικρή ιδιοκτησία και ακυρώνει τη ζωή στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Πρότεινε δε να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις, να ανατρέψουν τις απόψεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. που δεν έχουν την επιστημονική επικαιροποίηση, αλλά και να κινηθούν νομικά στα πλαίσια της συμφωνίας των δημάρχων.

“Το συμφέρον του Δήμου Τριφυλίας επιβάλλει την προώθηση της αναγκαίας διαδικασίας για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας, ώστε να προσαρμοσθούν και να ενσωματωθούν τα νεότερα στοιχεία της επιστημονικής προόδου, που αποδεικνύουν ότι οι απόλυτες και οριζόντιες απαγορεύσεις και αποκλεισμοί που θεσπίζονται με την επίκληση της ανάγκης προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ως κινδυνεύοντος είδους στηρίζονται σε μια εσφαλμένη προϋπόθεση”, επισήμανε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας.

Για την νομική οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί μίλησε η δικηγόρος Κλεονίκη Γουβίτσα από δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις και επισήμανε ότι καλά είναι τα διαβήματα από τους δήμους αλλά το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά και να γίνει αίτηση ακύρωσης εντός διμήνου με την ημερομηνία να τρέχει από τις 3 Οκτωβρίου. Αν δεν γίνει ακύρωση, όπως είπε ο κόσμος θα χάσει τις περιουσίες του με την έννοια ότι θα έχει περιορισμούς. “Καλό θα ήταν να μην κινηθούν μόνοι τους οι πολίτες, αλλά μαζί με το δήμο και όλοι μαζί και σε δεύτερο στάδιο να ζητηθούν αποζημιώσεις” τόνισε. Ενώ η αναφορά της ότι χρειάζεται εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάση Πετρόπουλου που ήταν στην αίθουσα, καταλογίζοντάς της ότι κάνει παράβαση του δικηγορικού κώδικα και πως δεν μπορεί να απαξιώνει τους δικηγόρους της περιοχής.

Ο λόγος δόθηκε και στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο που τόνισε ότι με το ΠΔ μπήκε ταφόπλακα στην περιοχή.

Από τις αντιπολιτεύσεις, οι επικεφαλής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος συμφώνησε να γίνει το σχετικό αίτημα αλλά να γίνει και ένα γραφείο στο δήμο για την ενημέρωση του κόσμου. Η Ιωάννα Μαραβελή τόνισε ότι η ενημέρωση μοιάζει σαν γκρίζα διαφήμιση δικηγορικού γραφείου και είπε ότι στις ζώνες αγροτικού τοπίου είναι το μεγάλο πρόβλημα και εκεί έπρεπε να εστιάσει ο δήμος και όχι στην ανάπτυξη του μπετόν. Καταλόγισε προσωπική ευθύνη στο δήμαρχο για τους χειρισμούς και χαρακτήρισε όλα αυτά προεκλογικές πιστολιές για να χαϊδέψει κάποια αυτιά. Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι η νομική σύμβουλος δικηγορικού γραφείου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ενημερώσει και χαρακτήρισε όλα αυτά τρομοκρατία των μικρών ιδιοκτητών.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κουτσούλης αναρωτήθηκε αν για το ότι δεν έχει αναπτυχθεί η περιοχή φταίει ο “Αρχέλων” και αν φταίει γιατί δεν έχει αναπτυχθεί με ξενοδοχεία και μονάδες από την Κυπαρισσία και κάτω. Ενώ τόνισε ότι η ενημέρωση έπρεπε να γίνει από τη νομικό και τους μηχανικούς του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε πως όλα ξεκίνησαν λόγω της σχεδιαζόμενης επένδυσης στην περιοχή της Ελαίας. “Από όλους τους υπουργούς μόνο ο Μανιάτης είχε κατανοήσει αυτά που έλεγε ο δήμος. Καλαφάτης, Τσιρώνης και Φάμελλος είναι στην ίδια γραμμή” ανέφερε, λέγοντας μάλιστα για τον Καλαφάτη ότι τους κορόιδευε ανοιχτά. Εκλεισε λέγοντας πως οι απόλυτες απαγορεύσεις φέρνουν μεγάλες παραβάσεις.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER