Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 08:29

Καλαμάτα: Αλλαγή των όρων δημοπρασίας για το ξενοδοχείο “Αχίλλειον”

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Αλλαγή των όρων δημοπρασίας για το ξενοδοχείο “Αχίλλειον”

 

 

Ο Δήμος Καλαμάτας άλλαξε τους όρους της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου - διατηρητέου παλιού ξενοδοχείου “Αχίλλειον”, με σκοπό την πλήρη επισκευή - ανακαίνιση και αξιοποίησή του, προκειμένου να βρεθεί επενδυτής.

Μετά από 3 άγονες δημοπρασίες, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε χθες τους νέους όρους και η διάρκεια της σύμβασης καθορίζεται, για όλες τις συμβατές με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρήσεις και για τουριστική χρήση, σε 25 έτη. Ελάχιστη πρώτη προσφορά είναι το ποσό των 2.400 ευρώ το μήνα, δηλαδή 28.800 ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό αποτελεί περίπου το 3% της αντικειμενικής αξίας του κτίσματος.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης εξήγησε ότι ο επενδυτής που θα το πάρει, θα αποφασίσει τι θα το κάνει και επιτρέπεται όλο το κτήριο να χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση, αποκλείοντας την τουριστική. Η διάρκεια της μίσθωσης καθορίζεται για όλες τις συμβατές με το ΓΠΣ χρήσεις και για τουριστική χρήση στα 25 έτη (ήταν στα 50).

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η ελάχιστη πρώτη προσφορά αυξήθηκε, καθώς στις 3 άγονες δημοπρασίες ήταν 2.000 ευρώ το μήνα, 24.000 το χρόνο και σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης το ποσό αυτό αποτελούσε περίπου το 8% της αντικειμενικής αξίας του κτίσματος.

Στους όρους της νέας διακήρυξης επισημαίνεται πως “επιτρέπεται στο μισθωτή να προβεί σε αλλαγή της χρήσης του κτηρίου εν όλω ή εν μέρει, έναντι της αρχικώς δηλωθείσας χρήσεως, μετά από τεκμηριωμένη έγγραφη αίτησή του και με συναίνεση του εκμισθωτή Δήμου Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της 25ετίας θα γίνει επανεξέταση των χρήσεων και η μισθωτική σύμβαση δύναται να παραταθεί. Σε αυτή την περίπτωση η τουριστική εκμετάλλευση θα είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της δεύτερης 25ετίας. Κατά τη λήξη της μίσθωσης ο μισθωτής οφείλει να παραδώσει το μίσθιο με πρωτόκολλο στους νόμιμους εκπροσώπους του δήμου μαζί με όλες τις εγκαταστάσεις, κτηριακές και λοιπές που κατασκεύασε σύμφωνα με την προσφορά του και τις συμβατικές του υποχρεώσεις”. Αναφέρεται, επίσης, ότι “ειδικά για την περίοδο των τριών πρώτων ετών δίδεται η δυνατότητα αναβολής της καταβολής των μισθωμάτων και αυτά θα καταβάλλονται στην επόμενη τριετία. Ο μισθωτής θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές κατόπιν εγκρίσεως αρμοδίως της μελέτης που οφείλει να συντάξει”.

Στη συζήτηση που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή, εκτιμήθηκε πως οι εργασίες επισκευών υπολογίζονται κοντά στο 1 εκ. ευρώ και από την πλευρά της δημοτικής αρχής εκφράστηκε αισιοδοξία για την εξεύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή, που θα αξιοποιήσει το “Αχίλλειον”.

Λευκό ψήφισε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς και καταψήφισαν ο Τάσος Νιάρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Ο κ. Νιάρχος είπε ότι τα νεοκλασικά κτήρια που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί και να είναι κέντρα πολιτισμού και παρατήρησε πως “το “Αχίλλειον” είναι μοναδικό κτήριο”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER