Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 10:23

Καλαμάτα: Εγκρίθηκαν οι μελέτες για τα 3 πρώτα έργα στην Παραλία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Ενέκρινε τις μελέτες και την υποβολή προτάσεων χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, για τα 3 πρώτα έργα στην Παραλία που θα ενταχθούν και θα δημοπρατηθούν από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ, την ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου (α’ φάση) από Φαρών έως Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ και τη διασύνδεση δικτύων ποδηλατοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού - διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Η οριστική έγκριση αναμένεται να δοθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά: α) Με την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία, προϋπολογισμού 1.419.000, προβλέπονται: Βελτίωση της οδοποιίας από την Αρτέμιδος έως τον Κορδία. Το πλάτος του δρόμου θα είναι 7 μέτρα, 3,50 η καθεμία λωρίδα, με πλάτος βορείου πεζοδρομίου 1,5 μ. και νοτίου 4,5 μ., γιατί θα περιλαμβάνει και τον ποδηλατόδρομο 2,5 μ. Η στάθμευση θα επιτρέπεται στη βόρεια πλευρά, όπου θα μπουν και τα φωτιστικά, εκτός από το αρχικό τμήμα που θα τοποθετηθούν στη νότια, όπου ο ποδηλατόδρομος κινείται εκτός της Πλαστήρα. Ακόμα, θα δημιουργηθούν ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη συμβολή με την Αρτέμιδος και ποδηλατόδρομος. Αυτός θα ξεκινάει από τη γέφυρα του Νέδοντα και στη συνέχεια θα κατευθύνεται νότια, πάνω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου μέχρι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.  Εκεί θα ανεβαίνει στην οδό Πλαστήρα στο νότιο πεζοδρόμιο, με πλάτος 2,5 μέτρα και θα φθάνει έως τον Κορδία.

β) Με την ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου (α’ φάση) από Φαρών έως Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, προβλέπεται η μονοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος της Ναυαρίνου με τη δημιουργία μιας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80 μέτρων. Λίγο πιο νότια δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα πλάτους περίπου 1 μέτρου μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων. Προτείνεται και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας. Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στις κάθετες προς τη Ναυαρίνου οδούς, Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα. Για την κυκλοφορία των οχημάτων και την αστική συγκοινωνία, με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται διά μέσου της οδού Ακρίτα και στη συνέχεια την οδό Κρήτης.

γ) Στη διασύνδεση των δικτύων ποδηλατοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και τη διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι: Η κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Ψαρών και Αναλήψεως, μεταξύ Jumbo και ξενοδοχείου “Ηλέκτρα”. Η κατασκευή τμήματος νέου ποδηλατοδρόμου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Το νέο τμήμα του ποδηλατοδρόμου - πεζοδρόμου θα διέρχεται από τις οδούς Ψαρών, Αναλήψεως και Τσαμαδού και έχει ως στόχο τη σύνδεση των υφιστάμενων δικτύων ποδηλατοδρόμων που υπάρχουν στις οδούς Σαλαμίνας, Μιαούλη και Ναυαρίνου.

Στη χθεσινή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις κυρίως για το έργο στην Πλαστήρα και τις παρεμβάσεις στο λιμάνι. Για το έργο στη Δυτική Παραλία ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχ. Αντωνόπουλος αμφισβήτησε την ύπαρξη υδραυλικών μελετών για τα ρέματα της περιοχής, παρά την απάντηση της αντιδημάρχου Παν. Ντίντα πως γίνεται διευθέτηση των συγκεκριμένων φυσικών αποδεκτών.

Γ.Σ.

{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/93y4tegyONE}