Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 18:16

Εγκρίθηκε η αναδιάταξη της πλατείας 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από τον

Την κυκλοφοριακή μελέτη για την αναδιάταξη - αναδιοργάνωση της πλατείας 23ης Μαρτίου ενέκρινε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας και την οριστική έγκριση πρόκειται να δώσει σήμερα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ είναι μεταξύ των πέντε πρώτων, που θα υλοποιήσει ο δήμος από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Η αντιδήμαρχος Παν. Ντίντα παρατήρησε πως είναι μεγάλοι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι στην οδό 23ης Μαρτίου και δεν επιτρέπουν πεζοδρόμηση.

Σύμφωνα με την εισήγηση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, “με τη μελέτη διατηρείται η αμφίδρομη κυκλοφορία στις οδούς 23ης Μαρτίου και Υπαπαντής και εξασφαλίζεται η οδική σύνδεση του άξονα Ανατολής - Δύσης στην πόλη με καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφοριακών ροών. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μείωση του πλάτους του οδοστρώματος της οδού 23ης Μαρτίου, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού και ενοποίησή τους με το δάπεδο της στοάς βόρεια και νότια, διαπλάτυνση της κεντρικής νησίδας και αύξηση του πρασίνου, περιορισμό του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, διαμόρφωση κατάλληλων εσοχών για στάση και βελτίωση της απορροής των ομβρίων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διεύρυνση της πλατείας νότια με πρόσθετο χώρο έκτασης περίπου 1.200 τ.μ., βελτιώνονται οι συνθήκες άνετης και ασφαλούς κίνησης των πεζών και εν τέλει δημιουργούνται οι συνθήκες ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης”.

Στη δημόσια διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στις 12 Ιουλίου, οι μελετητές (Στρατηγέας, Καμαρινοπούλου, Ευσταθιάδης, Δεληγιώργη) είχαν σημειώσει ότι η μελέτη είναι πρόκληση για αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού και είχαν επισημάνει την αναρχία στην κυκλοφορία και στη στάθμευση στην οδό 23ης Μαρτίου. Είχαν αναφέρει πως “είναι έντονη η παράνομη στάθμευση με το διπλοπαρκάρισμα, το παρκάρισμα στις γωνίες και σε διαβάσεις”, αλλά είχαν εκτιμήσει πως η ζήτηση μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης, καθώς υπάρχουν κενές θέσεις νόμιμες στο πάρκινγκ του Νέδοντα.

Στις προτάσεις τους είχαν επισημάνει τη μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με τη μείωση του πλάτους του δρόμου στα 3,25 μέτρα, την αύξηση του πεζοδρομίου σε 6,5 μέτρα από 3, της κεντρικής νησίδας και της πλατείας κατά 20 μέτρα, την επαναχωροθέτηση των προτομών, την προσθήκη στις διαβάσεις για πεζούς, την όδευση τυφλών, την αύξηση του χώρου πρασίνου και τους κυβόλιθους στο οδόστρωμα.

Γ.Σ.