Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 08:08

Μεσσήνη: Επίθεση του Γιώργου Τσώνη στον ΓΟΕΒ Παμίσου

Γράφτηκε από τον
Μεσσήνη: Επίθεση του Γιώργου Τσώνη στον ΓΟΕΒ Παμίσου

 

Με έτοιμο σχέδιο περιμένει ο Δήμος Μεσσήνης ενδεχόμενες πλημμύρες τον χειμώνα που έρχεται, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου, χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, υπό τον αρμόδιο για την πολιτική προστασία αντιδήμαρχο Κώστα Γεωργακόπουλο.

Ωστόσο, αναδείχθηκαν και σημαντικά ζητήματα με κορυφαίο, όπως υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, την αδράνεια του ΓΟΕΒ Παμίσου -“ο ΓΟΕΒ είναι μια πληγή και το καταγγέλλω δημόσια” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος αναφερόμενος στην ελλιπή, όπως είπε, ενημέρωση που έχει ο δήμος από τον οργανισμό ως προς τα έργα καθαρισμού στα αρδευτικά έργα.

“Δεν ξέρουμε τι κάνει αυτή τη στιγμή ο ΓΟΕΒ” συνέχισε ο δήμαρχος, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στον φορέα για το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης, αν και είχε έτοιμη πρόταση για αντιπλημμυρικά έργα δεν την υπέβαλε, καθώς είναι ασαφές το πλαίσιο που διέπει την αρμοδιότητα για τα έργα καθαρισμού στο αρδευτικό του κάμπου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΦΡΟΙ

Ας σημειωθεί ότι την έκρηξη του δημάρχου προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου του ΓΟΕΒ στη χθεσινή συνάντηση, αν και ο αντιδήμαρχος Κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο -έτσι κι αλλιώς ελλιπώς στελεχωμένος- φορέας είχε κι αυτός χθες συγκαλέσει σύσκεψη εν όψει των ενδεχόμενων προβλημάτων που θα φέρει ο χειμώνας.

Σχετικά με το δίκτυο του ΓΟΕΒ αναφέρθηκε και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ Δημήτρης Λεμπέσης ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνδετήριες τάφροι Τ1 και Τ2 συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα καθώς έχει πολύ καιρό να γίνει παρέμβαση -ιδιαίτερα στην Τ2, τόνισε, “δεν έχει γίνει έργο εδώ και 10 χρόνια”. Πρόσθεσε, παράλληλα ότι ακόμα κι όταν γίνεται εν τέλει κάποιο έργο καθαρισμού, αυτό εκτελείται μόνο κατά τμήματα, με συνέπεια άλλα σημεία της τάφρου να παραμένουν ακαθάριστα.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση της υπαλλήλου του Δασονομείου Μεσσήνης Παναγιώτας Κάτσου η οποία έκανε λόγο για αυθαίρετες παρεμβάσεις στα χαντάκια απορροής -είτε με αλλαγή της ροής τους, είτε με φράξιμό τους- οι οποίες έχουν ως συνέπεια να εκτρέπεται το νερό και να πλημμυρίζουν διάφορες περιοχές. Ταυτόχρονα σημείωσε και την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία -“είμαστε μόλις τρία άτομα και η περιοχή ευθύνης μας εκτείνεται από την Αρχαία Μεσσήνη ως το Βασιλίτσι”.

Παρεμβαίνοντας ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας επισήμανε ότι το δίκτυο του ΓΟΕΒ Παμίσου εκτείνεται σε τρεις δήμους και ενημέρωσε ότι στο τέλος της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας θα συγκληθεί στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει αναλυτική εξέταση των δεδομένων και των ενεργειών εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

Νωρίτερα, ο Τ. Τζαβάρας τόνισε ότι προέχει η πρόληψη και ο σχεδιασμός του κάθε φορέα και της κάθε υπηρεσίας ώστε να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση όταν προκύψει η ανάγκη. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη κάθε δήμος να έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εξήρε τα στελέχη του Δήμου Μεσσήνης που το έχουν ήδη κάνει.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Ενα ακόμα σημαντικό ζήτημα που αναδείχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΤΟ του Δήμου Μεσσήνης ήταν η αναγκαιότητα προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, τόσο από πλημμύρες τον χειμώνα, όσο και από πυρκαγιές το καλοκαίρι. Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Μεσσηνίας, αρχαιολόγος Ευγενία Λαμπροπούλου επισημαίνοντας ότι παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό η ΕΦΑ προβαίνει σε καθαρισμό και αποψιλώσεις του αρχαιολογικού χώρου, γνωστοποίησε ότι ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα πρόγραμμα αναδασώσεων στο όρος Ιθώμη, σε συνεργασία του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και του Δασαρχείου Καλαμάτας.

Ιδιαίτερα στάθηκε, ωστόσο, στην ανάγκη να υπάρξει δρόμος περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για ευχερή παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών όποτε προκύπτει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει τρόπος ώστε ο αρχικός αγωγός ομβρίων που διατρέχει τον αρχαιολογικό χώρο -από την αρχική ανασκαφή του Αναστάσιου Ορλάνδου- να καθαριστεί και να μην υπερχειλίζει.

Στο σημείο αυτό, ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι εκκρεμεί στο υπουργείο Πολιτισμού η εκπόνηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, για την πρόοδο της οποίας ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει κάποια ενημέρωση μέχρι στιγμής.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων επισήμανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, τονίζοντας παράλληλα ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει εγκαίρως φροντίσει για την απάλειψη των συνθηκών που μπορεί να δημιουργήσουν συνέπειες σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, αναφερόμενος ενδεικτικά στον καθαρισμό των ρεμάτων εν όψει του χειμώνα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει έτοιμο τον σχεδιασμό της για ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη.

Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η δήλωση που έκανε και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, αστυνομικός υποδιευθυντής Δημήτρης Ροΐδης, καθώς και ο εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ υποσμηναγός κ. Σακκάς, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Αργύρης Βαμβακάς βεβαίωσε κι αυτός από την πλευρά του την ετοιμότητα του φορέα που εκπροσωπεί για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα στη διάρκεια του χειμώνα.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER