Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 08:24

Καλαμάτα: Παραμένουν τα επικίνδυνα σημεία για πλημμύρες, διαπίστωσε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο

Γράφτηκε από τον

 

 

Οι κίνδυνοι των πλημμυρών που παραμένουν στις περιοχές που επλήγησαν το Σεπτέμβριο του 2016, τέθηκαν στο χθεσινό Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (ΣΤΟ) του Δήμου Καλαμάτας, για το σχεδιασμό της φετινής χειμερινής περιόδου, για την αντιπλημμυρική και την προστασία από τις χιονοπτώσεις.

Στη συζήτηση που έγινε, τονίστηκε ότι η ευθύνη του καθαρισμού ρεμάτων έχει περιέλθει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον “Κλεισθένη”.

Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στάθηκε στην ανάγκη για συνεργασία, λόγω των πιο συχνών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και των ελλειμματικών υποδομών. Σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, εκτίμησε πως ο δήμος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς υλοποιείται το έργο στην παλιά εθνική οδό από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα με δύο εργολαβίες του δήμου και το έργο στη Νέα Είσοδο με εργολαβία της Περιφέρειας, ενώ υπό δημοπράτηση βρίσκεται ο αγωγός ομβρίων από την Παναγίτσα στο Νέδοντα. Ενημέρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια για τις χιονοπτώσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο και πως ο δήμος έχει προμηθευτεί αλάτι για να παραμένουν ανοιχτοί οι δημοτικοί δρόμοι στα ορεινά. Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Ευριπίδου θα προταθεί στο πρόγραμμα“Φιλόδημος”, ενώ θα υλοποιηθεί κι έργο ομβρίων στο Νησάκι.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι δεν έχει γίνει τίποτα στις περιοχές με τα μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 και αναφέρθηκε στη Βαγγέλη Δράκου, στο Φραγκοπήγαδο, στη Γλαύκου και την Μπακογιάννη, στον Καραμπογιά, στο Πήδημα και στη Θουρία.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος παραδέχθηκε ότι “υπάρχει υστέρηση, δεν είναι εύκολες οι λύσεις” και διευκρίνισε πως “στο Φραγκοπήγαδο και προς τη Γλαύκου χρειάζεται άλλος ένας τέτοιος αγωγός, σαν αυτόν που υπάρχει, αλλά είναι δύσκολο να γίνει λόγω της δόμησης”. Εναλλακτικά παρατήρησε ότι πρέπει να μαζευτούν πιο πάνω τα νερά, ενώ είπε ότι “έχει συντηρηθεί ο Καραμπογιάς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα”.

Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος είπε ότι “είναι συγκεκριμένες οι τοποθεσίες που έχουμε πρόβλημα και είμαστε έτοιμοι”. Ενημέρωσε πως είναι έτοιμο το ερπυστριοφόρο για την Αρτεμισία και τον Ταΰγετο και οχήματα θα βρίσκονται στην Αλλαγή και στη Δημοτική Ενότητα Είρας. Πληροφόρησε, επίσης, πως έχουμε αντλίες και αλυσοπρίονα και παρατήρησε ότι είναι πολύ καλή η συνεργασία μας με το Δήμο Καλαμάτας.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας επιβεβαίωσε ότι η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων έχει περιέλθει στην Περιφέρεια με τον “Κλεισθένη”, στάθηκε στην ανάγκη των σχεδίων δράσης - μνημονίων ενεργειών και πρότεινε να δοθεί περισσότερος χώρος και χρόνος δράσης στις εθελοντικές ομάδες.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου Μιχάλης Μανωλέας ανέφερε ότι ο Οργανισμός δεν έχει ρόλο στην αντιπλημμυρική προστασία και διευκρίνισε πως έχει ευθύνη εντός του αναδασμού για την άρδευση και την αποστράγγιση των καλλιεργειών, στη συντήρηση διωρύγων, αποστραγγιστικών τάφρων και αντλιοστασίων. Παρατήρησε ότι το φράγμα Παμίσου στον Αρι ανήκει στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και συμπλήρωσε πως “πρέπει να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Λυγδούς. Εχουν καθαριστεί αποστραγγιστικοί τάφροι και η ανατολική προσαγωγός διώρυγα (ΑΠΔ), που είναι πολύ σημαντική για το αεροδρόμιο”.

Γ.Σ.