Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 12:08

Συμφωνία Δήμου Μεσσήνης και ΓΟΕΒ για αντιπλημμυρικά

Γράφτηκε από την

Δήμος Μεσσήνης και ΓΟΕΒ συμφώνησαν ότι ο δεύτερος δεν έχει αρμοδιότητα για έργα αντιπλημμύρισης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος μετά από συνάντηση στελεχών του με στελέχη του οργανισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά την πρόσφατη σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεσσήνης -με θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα- ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Κώστα Γεωργακόπουλου, του προέδρου της ΔΕΥΑΜ Ντίνου Μπουρίκα, του διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης Δημήτρη Λεμπέση καθώς και του προέδρου του ΓΟΕΒ Παμίσου Μιχάλη Μανωλέα.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, “διευκρινίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο ΓΟΕΒ Παμίσου έχει ως αρμοδιότητα την άρδευση και αποστράγγιση καλλιεργειών και δεν έχει αρμοδιότητα επί της αντιπλημμύρισης και της πολιτικής προστασίας που ανήκουν στην Περιφέρεια και τους οικείους δήμους. Την προηγούμενη της από 15.11.2018 συνεδρίασης του ΣΤΟ Μεσσήνης είχε ενημερώσει ότι δεν δύναται να παρευρεθεί στη συνεδρίαση -άλλωστε δεν είναι τακτικό μέλος του ΣΤΟ- καθώς επίσης είχε ενημερώσει ότι θα προβεί σε καθαρισμούς στις βασικές στραγγιστικές τάφρους 2Τ και 10Τ. Δεν χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ή τους δήμους. Εκτελεί έργα συντήρησης ανταποδοτικά με τα χρήματα των ιδιοκτητών εντός αναδασμού και όπου απαιτούνται περαιτέρω έργα τα εκτελεί η Περιφέρεια με δικές της διαδικασίες. Οι συντηρήσεις των στραγγιστικών τάφρων γίνονται τμηματικά γιατί δεν είναι δυνατόν να καθαρίζονται ταυτόχρονα περισσότερα από 200 χιλιόμετρα τάφρων και 200 χιλιόμετρα διωρύγων που εκτείνονται στον αναδασμό. Οι εργασίες αυτές προβλέπονται να γίνονται σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης και τις προτεραιότητες που προκύπτουν. Δεν έχει αρμοδιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα και συνεπώς δεν θα μπορούσε να συμβάλει στην ένταξη ή απένταξη ενός αντιπλημμυρικού έργου που διαχειρίζονται η Περιφέρεια, οι δήμοι και τα αρμόδια υπουργεία. Επίσης, ο ΓΟΕΒ Παμίσου επιτελεί ένα δύσκολο και μεγάλο έργο που για διάφορους λόγους επί σειρά ετών συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα, αλλά τα τελευταία έτη ανασυγκροτείται. Αυτό ήταν ο λόγος που ο δήμαρχος Μεσσήνης χαρακτήρισε τον ΓΟΕΒ ως «πληγή». Τέλος, ο Δήμος Μεσσήνης και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μεσσήνης έχουν αναπτύξει πλέον μια παραγωγική συνεργασία με τον ΓΟΕΒ Παμίσου και αυτή θα συνεχιστεί”.