Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 20:52

Διευκρινίσεις Σμυρνιώτη για το θέμα των σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

Είναι πραγματικά κρίμα για το Δήμο μας και για τη χώρα μας, οι εκφέροντες δημόσιο λόγο να παραπληροφορούν σκόπιμα την κοινή γνώμη, ειδικά όταν μιλάμε για ζητήματα σοβαρά, που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία 30 χρόνια τώρα, όπως αυτό των σκουπιδιών.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η μοναδική τα τελευταία χρόνια που αντιμετώπισε το θέμα των σκουπιδιών με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Βρήκε λύση για προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων. Διαχειρίζεται δηλαδή τα σκουπίδια μόνη της, καλύπτοντας την αναποτελεσματικότητα άλλων και την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Η Περιφέρεια, δια στόματος του κου Γιαννακούρα, ανέφερε ότι ευθύνεται μόνο για την οριστική λύση! Ποια είναι αυτή η λύση όμως δεν μας είπαν. Ούτε καν τη σκέψη τους δεν έχουμε ακούσει εδώ και 15 μήνες. Ακόμα και ως σκέψη να υπάρχει, ποια τα βήματα που έχουν γίνει?

Και αναρωτιόμαστε όλοι, αφού οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για την προσωρινή διαχείριση, γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για να ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ και να αναλάβουμε πλήρως εμείς ως Δήμος τη διαχείριση;

Γιατί τις ίδιες απορίες δεν εκφράζει η Περιφέρεια και για τους άλλους Δήμους της Πελοποννήσου;

Γιατί δεν έκανε η ίδια το διαγωνισμό για να βρεθεί το οικόπεδο;

Είναι μερικά απλά ερωτήματα που η Δημοτική Αρχή δεν περιμένει απαντήσεις γιατί ξέρει ότι δεν θα τις πάρει.

Απαντά με δράση, με πρωτοβουλία, με έργο.

Κατανοούμε την αγωνία τους να τους βγάλει ο Δήμος Τρίπολης από τη δύσκολη θέση και να τοποθετήσει δεματοποιητή. Γιατί; Για να οδηγήσουν όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και όχι μόνο να φέρουν τα σκουπίδια τους εδώ;

Είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, αρκεί να μας υποδείξουν οι αποκλειστικά αρμόδιοι το χώρο και να  υποσχεθούν σε μάς και σε όλους τους Δημότες ότι ο δεματοποιητής θα ενταχθεί στα πλαίσια της οριστικής λύσης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Και φυσικά δεν εντάσσεται σε κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό η προτροπή της περιφέρειας για προσωρινή τοποθέτηση απλά και μόνο δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων. Είναι πρόταση χωρίς προοπτική, που δεν δίνει λύση, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Τρανό παράδειγμα το Κρανίδι.

Βεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι πράττουμε το καλύτερο δυνατό και δίνουμε μεγάλο αγώνα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των στερεών απόβλητων.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε και να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη λύση, που δεν θα καθιστά αναγκαία τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Τρίπολης.

Με θάρρος, αλήθεια και εντιμότητα απέναντι στους πολίτες, πιστοί στον αγώνα που κληθήκαμε να δώσουμε, από τη θέση που μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας, καλούμε όλους τους συνδημότες μας να είναι μαζί μας στο δύσκολο έργο της δράσης, της πρωτοβουλίας, της πορείας που έχουμε χαράξει για μια Νέα Τρίπολη.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Γιάννης Σμυρνιώτης