Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 09:48

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Προγραμματική σύμβαση με το ΕΜΠ για το Κάστρο Μεθώνης

Γράφτηκε από την
Δήμος Πύλου - Νέστορος: Προγραμματική σύμβαση με το ΕΜΠ για το Κάστρο Μεθώνης

 

Η προστασία και ανάπλαση της παράκτιας ζώνης στην περιοχή του Κάστρου της Μεθώνης θα αποτελέσει αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού 356.500 ευρώ μεταξύ του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), τους όρους της οποίας ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση του.

Συγκεκριμένα το ΕΜΠ -και ειδικότερα το Εργαστήριο Λιµενικών Εργων του Τοµέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών- αναλαμβάνει, μετά από τη σχετική έρευνα και τις απαιτούμενες επιτόπιες μετρήσεις και αυτοψίες να προτείνει “έργα και δράσεις που θα καθορίσουν ήπιες µορφές παρέµβασης στην παράκτια ζώνη ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ανάπτυξης της πόλης, συµβάλλοντας ταυτόχρονα στη συγκρότηση µιας νέας ταυτότητας ποιοτικά αναβαθµισµένης, τουριστικά ελκυστικής που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά περιβάλλοντος και ποιότητας ζωή”.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, “ο δήμος θα συνεργαστεί µε το Εργαστήριο Λιµενικών Εργων του ΕΜΠ για να διερευνήσουν µια σειρά από µέτρα και µέσα παράκτιας προστασίας που θα ενσωµατώνουν καινοτόµες µεθοδολογίες σχεδιασµού. Το ερευνητικό πρόγραμµα θα αφορά την παράκτια ζώνη του Κόλπου της Μεθώνης και η διάρκεια του ερευνητικού έργου έχει οριστεί σε 10 µήνες, χωρίς σε αυτό το χρονικό διάστημα να περιλαμβάνεται και η επίδοση των παραδοτέων.

Ως προς τους λόγους της παρατηρούμενης διάβρωσης, η προκαταρκτική έρευνα που έγινε κατά την επίσκεψη της ερευνητικής οµάδας του Εργαστηρίου Λιµενικών Εργων διαπίστωσε “τη διαβρωτική δράση των κυματισμών που έχει συντελέσει στην αποµείωση του εύρους της παράκτιας ζώνης και στην κατά τόπους υποσκαφή ή/και κατάρρευση τµηµάτων του παραλιακού δρόµου και του κάστρου”. Η αρχική εκτίμηση αποδίδει τις αιτίες του φαινοµένου της διάβρωσης στη συνδυασμένη δράση, α) του λιµενοβραχίονα του καταφυγίου σκαφών στη σκιά του κάστρου που εντοπίζεται στο δυτικό όριο του κόλπου, β) του µόλου απο - επιβίβασης σκαφών και γ) του παράκτιου δρόµου.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το κείμενο της σύμβασης, εκτός από τα όποια μέτρα προστασίας προταθούν, “στις άµεσες προτεραιότητες θα τεθεί επίσης και η επαναχωροθέτηση και ο επανασχεδιασµός της διάταξης της λιμενικής εγκατάστασης του καταφυγίου σκαφών, µε διάταξη των εξωτερικών έργων που θα διασφαλίζει τις συνθήκες µεταφοράς ιζήµατος προς τα ανατολικά και την τροφοδοσία των περιοχών στα βόρεια του κόλπου”. Σύμφωνα με την εκτίμηση που εκφράζεται “η συνθήκη αυτή, σε συνδυασµό µε τα έργα ακτοµηχανικής προστασίας, είναι ικανή να οδηγήσει σε αντιστροφή της υποχώρησης της ακτογραµμής και στη δηµιουργία παραλιακής ζώνης ικανού πλάτους”.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι τόσο η στρατηγική, όσο και οι δράσεις που θα περιλαµβάνει ο σχεδιασμός για την προστασία και ανάπλαση της ακτής θα παρουσιαστούν τόσο στους κατοίκους της Μεθώνης, όσο και στην επιστηµονική κοινότητα αμέσως μετά τον καθορισμό των προτεινόμενων τεχνικών λύσεων.

Στο χρονικό εκείνο σημείο, ο δήμος θα διοργανώσει ηµερίδα παρουσίασης της προόδου και των προτάσεων του ερευνητικού προγράµµατος στο κοινό της Μεθώνης, προκειμένου οι κάτοικοι να τοποθετηθούν δημόσια και να λάβουν απαντήσεις και διευκρινίσεις από την οµάδα του ερευνητικού προγράµµατος.

Εξ άλλου, μόλις ολοκληρωθεί το ερευνητικό πρόγραμμα, θα διοργανωθεί συνέδριο µε τη συµμετοχή όλων των εμπλεκόµενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης ώστε να παρουσιαστεί το πρόγραµµα, οι στόχοι που τέθηκαν και οι προτάσεις ανάταξης των προβληµάτων και επίτευξης των στόχων, καθώς και τα επόµενα βήµατα για την υλοποίηση των έργων.

Τέλος, το πρόγραµµα θα παρουσιαστεί στην επιστηµονική κοινότητα µέσα από µια σειρά από ανακοινώσεις σε συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.


NEWSLETTER