Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 10:22

Νίκας: “Στο μέλλον η ανάδειξη των αρχαίων στην Υπαπαντή” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Νίκας: “Στο μέλλον η ανάδειξη των αρχαίων στην Υπαπαντή” (βίντεο)

 

 

Τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής (ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας - γ’ φάση) προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην αποψινή τακτική του συνεδρίαση.

Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και η έγκριση της μελέτης είναι ένα από τα πρώτα βήματα για τις διαδικασίες της δημοπράτησής του.

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι “στόχοι είναι: Να αποκατασταθεί το δάπεδο και παράλληλα να αποκτήσει τον σχεδιασμό και τα υλικά που αρμόζουν στη σημασία που έχει η πλατεία για την πόλη. Να μην αλλοιωθεί η σημερινή δυνατότητα λειτουργίας της πλατείας. Να απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων, αλλά να παραμένει προσιτή για ειδικές περιπτώσεις. Να προβλεφθεί ικανοποιητικός φωτισμός. Να ενισχυθούν το πράσινο και τα καθιστικά”.

Μεταξύ άλλων για τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναφέρονται: “Μπροστά από τη δυτική (την κεντρική) είσοδο του ναού και σε άξονα που ξεκινάει από τη νότια είσοδο, δημιουργούνται έντονα και συμμετρικά διακοσμητικά μοτίβα που έχουν σκοπό να τονίζουν τις εισόδους του ναού, καθώς και τις πορείες των διαφόρων τελετών. Η περιοχή προ της κυρίας εισόδου του ναού, καθώς και η εν συνεχεία περιοχή, η οποία έχει και τα αγάλματα των αποθανόντων μητροπολιτών θα υπερυψωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να τονιστεί το περίγραμμα της κυρίως πλατείας, αλλά και να εμποδίζεται απολύτως η πρόσβαση των αυτοκινήτων  στις συγκεκριμένες περιοχές. Εναντι των αγαλμάτων θα τοποθετηθούν κτιστά παγκάκια στην πλευρά προς τη νότια οδό, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα μικρή πλατεία, αφιερωμένη στη μνήμη των ιεραρχών. Η πλατεία αυτή θα αποτελεί και το συνδετικό κρίκο μεταξύ της πλατείας της μητρόπολης και του μικρού ιερού ναού με το κηπάριο που βρίσκεται δυτικά και θα διαστρωθεί με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες. Σε σχέση με το πράσινο προτείνεται μικρή αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δέντρων στη δυτική πλευρά και 5 μεγάλων αειθαλών δέντρων: ένα στη μικρή πλατεία ιεραρχών και 4 στη βορεινή πλευρά, ώστε να μην εμποδίζουν την προοπτική της πλατείας από τους διερχόμενους. Στη νότια πλευρά του ναού, σε συγκεκριμένες θέσεις, μεταφυτεύονται 4 από τα υπάρχοντα μικρά δέντρα. Στην απόληξη της οδού Υπαπαντής υπάρχει μια κλίμακα (σκάλα) προς την πλατεία. Αυτή η κλίμακα έχει ως άξονα αναφοράς το ναό και λόγω αυτού δημιουργεί μια εσοχή σε σχέση με τις γύρω οδούς, η οποία καταλαμβάνεται συνήθως από αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για κάθε ανερχόμενο στην οδό Υπαπαντής, η προοπτική εικόνα της μητρόπολης έχει ως “βάση” τα αυτοκίνητα. Προτείνεται η δημιουργία νέου πλατώματος με άξονα αναφοράς την οδό Υπαπαντής, το οποίο καταλαμβάνοντας αυτή την εσοχή διορθώνει την προοπτική, εμποδίζει τη στάθμευση των αυτοκινήτων και διακοσμημένο με μία κρήνη που προτείνεται, δημιουργεί πληρέστερα την αίσθηση της εισόδου προς την πλατεία. Τέλος, σε σχέση με τη στάθμευση προτείνονται ώστε να υπάρχει και μια “αντιπαροχή” στους κατοίκους της γύρω περιοχής, μιας και θα απαγορευτεί η στάθμευση εντός της πλατείας:

Δημιουργία μικρού χώρου στάθμευσης για 15 αυτοκίνητα στη δυτική πλευρά εκτός του χώρου της πλατείας και εκτός της εργολαβίας. Δημιουργία μιας εσοχής για στάθμευση 8 αυτοκινήτων στη νότια και μιας για στάθμευση 15 αυτοκινήτων στην ανατολική πλευρά. Καθορισμός θέσεων στάθμευσης για 6 λεωφορεία στο έναντι πεζοδρόμιο της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη”.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας παρατήρησε ότι έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας έχουν προχωρήσει, ενώ επεσήμανε πως η Καλαμάτα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας και δικαιωματικά έχει ενταχθεί. Ανέφερε ότι η πλατεία 23ης Μαρτίου (η ανάπλαση προβλέπεται από το πρόγραμμα) πρέπει να ετοιμαστεί για το 2021, για τις εορταστικές εκδηλώσεις και σημείωσε: “Το άριστο είναι η πεζοδρόμηση της οδού 23ης Μαρτίου. Ομως, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για την κίνηση των οχημάτων από Ανατολή προς Δύση. Δεν έχει βοηθήσει ο περιφερειακός στην έκταση που περιμέναμε”.

Για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής ενημέρωσε ότι η μελέτη έχει συνταχθεί από το γραφείο Αλμπάνη και έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και τη Μητρόπολη. Παραδέχθηκε πως υπάρχει ένα ζήτημα με τα αρχαία, αλλά συνέστησε να μην βιαζόμαστε και ανέφερε ότι θα αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια, όταν θα υπάρχουν και οι αναγκαίοι πόροι: “Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Δεν θα τα βγάλουμε από τη μία στιγμή στην άλλη. Ολα αυτά πρέπει να γίνονται με μέθοδο. Πρέπει να τα προστατεύουμε, να τα προφυλάσσουμε και όταν θα έρθει ο καιρός και θα έχουμε και τους πόρους και σύμφωνα με τα οριζόμενα της επιστήμης της Αρχαιολογίας να έρθουν και αυτά στο φως. Δεν πρόκειται καταστραφεί κάτι. Δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να αναδείξουμε όλα μας τα αρχαία. Να μην βιαζόμαστε, αλλά να μην τα καταστρέφουμε και να ξέρουμε πού υπάρχουν. Η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να μας δώσει στοιχεία με σχετική ακρίβεια και για τα αρχαία, πού υπάρχουν και για το είδος των αρχαίων”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER