Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 21:48

Του πάρκου το... κάγκελο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Του πάρκου το... κάγκελο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

Μια ακόμα μάχη για το Πάρκο Σιδηροδρόμων διεξήχθη χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με παράπλευρη απώλεια τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Ο... ανομολόγητος πόλεμος για το πάρκο ξέσπασε το καλοκαίρι, όταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας διέκοψε το Φεστιβάλ Δρόμου επικαλούμενος την ηχορρύπανση που προκαλούσαν οι συναυλίες και συνεχίστηκε με αφορμή την παραχώρηση κτηρίου στο Σύλλογο Εφέδρων Αξιωματικών.

Αφορμή για τη νέα διαμαρτυρία πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσε αυτή τη φορά η αύξηση του ύψους των κάγκελων που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του πάρκου. Η αντιπολίτευση υιοθέτησε το αίτημα των διαμαρτυρομένων που ζητούν να παραμείνει ανοιχτό το πάρκο 24 ώρες το 24ωρο, ενώ η δημοτική αρχή επέμεινε στην απόφασή της υποστηρίζοντας ότι τα κάγκελα θα περιορίσουν την παραβατικότητα στους χώρους του πάρκου. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η κατάσταση έδειχνε εκτός ελέγχου και πράγματι τα όρια ξεπεράστηκαν όταν ο Συμπαραστάτης του Δημότη Γιώργος Φερετζάκης είπε σε διαμαρτυρόμενη ότι λέει "μ...ς" και αυτή τον αποκάλεσε με το ίδιο "κοσμητικό επίθετο".

 

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ... ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

Η ένταση ξεκίνησε πριν ξεκινήσει η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό,  καθώς οι διαμαρτυρόμενοι και η αντιπολίτευση ζήτησαν να προηγηθεί η δεύτερη κατά σειρά προγραμματισμένη συνεδρίαση και μάλιστα να συζητηθεί πρώτο το 10ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και την κοινή λογική το αίτημα ήταν ανυπόστατο. Μπροστά στις κάμερες όμως "νόμος είναι το δίκιο των συλλογικοτήτων" και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η αντιπολίτευση που υιοθέτησε ασμένως το αίτημα των διαμαρτυρομένων όσο και η παράταξη της πλειοψηφίας που υιοθετεί σε άλλες περιπτώσεις παρόμοια αιτήματα συλλογικοτήτων. 

Αφού λοιπόν δεν τηρήθηκε (και δεν τηρείται γενικώς) απαρέγκλιτα ο κανονισμός, ήταν μάλλον αναμενόμενος ο διάλογος που άνοιξε ο πρόεδρος του Σώματος Παύλος Μπουζιάνης με την αντιπολίτευση για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί. Ο διάλογος αυτός έδωσε στους διαμαρτυρόμενους όχι μόνο την ελπίδα να πιστεύουν ότι θα συζητηθεί το θέμα για το πάρκο πριν από τον προϋπολογισμό, αλλά και το δικαίωμα να παρεμβαίνουν με φωνές και συνθήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μετά από τις ανούσιες διαπραγματεύσεις τελικώς αποφασίστηκε το αυτονόητο, δηλαδή να συζητηθεί ο προϋπολογισμός.

 

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ... ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό ακολούθησε νέος γύρος διαβουλεύσεων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Η αντιπολίτευση πρότεινε να συζητηθεί το 10ο θέμα πριν τις ερωτήσεις των συμβούλων, που σύμφωνα με τον κανονισμό προηγούνται της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ο πρόεδρος του Σώματος άνοιξε νέο διάλογο αντί να εφαρμόσει απαρέγκλιτα όσα προβλέπει ο κανονισμός. Ο νέος διάλογος τροφοδότησε την καχυποψία των διαμαρτυρομένων, που έτσι και αλλιώς πίστευαν ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει να ακουστούν τα αιτήματά τους. Μέσα από τον διάλογο, η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην καταθέσει ερωτήσεις και έτσι ξεκίνησε η συζήτηση και η ψήφιση των θεμάτων της δεύτερης συνεδρίασης.

 

ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ 

Μετά από λίγα λεπτά και ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος ψήφιζε... "απών", ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας εισηγούμενος το 10ο θέμα ζήτησε να δοθεί παράταση στην εταιρεία που τοποθετεί τα κάγκελα στο πάρκο. Τυπικά και ουσιαστικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε όχι μόνο να διακόπτει αλλά και να αφαιρεί το λόγο από όποιον μιλάει εκτός θέματος, για το αν το πάρκο θα είναι ανοιχτό. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ζητήσει συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση για τη λειτουργία του πάρκου. Δυστυχώς όμως και κάνοντας "λάστιχο" τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας συζήτησαν εκτός θέματος γενικώς για το πάρκο και όχι για το αν θα δοθεί παράταση για τα κάγκελα, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου. Εννοείται ότι η "παρεκτροπή" αυτή δικαίωσε πλήρως τους ακτιβιστές που ζητούσαν από την αρχή της συνεδρίασης να συζητηθεί γενικώς το θέμα του πάρκου. Με τον τρόπο αυτό δίνεται βήμα σε οποιαδήποτε ακτιβιστική ομάδα επιχειρεί να θέσει την προεκλογική ατζέντα και σίγουρα η προχθεσινή διαμαρτυρία θα έχει συνέχεια, αφού ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε διάλογο εκτός θέματος με τις συλλογικότητες.

 

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Νίκας για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά τους λόγους που εμποδίζουν τη δημοτική αρχή να προστατέψει το πάρκο από τους βάνδαλους. Ουσιαστικά ο κ. Νίκας είπε ότι η περίφραξη αποτελεί μονόδρομο, ενώ ο ίδιος έχει παραδεχτεί πολλές φορές ότι οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα των ανηλίκων που προκαλούν καταστροφές και ότι δεν προχωρούν σε δίωξή τους γιατί εκτιμούν πως τα σωφρονιστικά μέτρα δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τους ισχυρισμούς του δημάρχου θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η δημόσια περιουσία είναι απροστάτευτη και ότι πρέπει να μπουν κάγκελα σε πάρκα και πλατείες. Απαντώντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Νίκας πέταξε το γάντι στους διαμαρτυρόμενους προκαλώντας τους να δημιουργήσουν σύλλογο προστασίας του πάρκου και να επιλέξουν στην κάλπη του Μαΐου τη δημοτική αρχή που θα διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο το πάρκο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προειδοποίησε τους διαδόχους του για το μέλλον του πάρκου, λέγοντας ότι μέρος του ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς και ότι υπάρχει κίνδυνος να πουληθεί αυτό το τμήμα αν βρεθεί επενδυτής να δημιουργήσει στις εκτάσεις του εμπορικό κέντρο.

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" Μανώλης Μάκαρης είπε ότι το Πάρκο Σιδηροδρόμων έχει χαρακτηριστεί χώρος καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και ότι τα κάγκελα εμποδίζουν τους πολίτες να το χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κινδύνου.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος είπε ότι το πάρκο πρέπει να είναι ανοιχτό και ότι πρέπει να βρει αλλού στέγη ο Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών. Ο κ. Οικονομάκος αμφισβήτησε το μέγεθος των καταστροφών που παρουσίασε η δημοτική αρχή λέγοντας ότι το πάρκο δεν είναι σαν τις φαβέλες του Ρίο.

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να παραμείνει ανοιχτό το πάρκο.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος χαρακτήρισε την τοποθέτηση των κάγκελων πράξη ρεβανσισμού της δημοτικής αρχής απέναντι σε όσους δραστηριοποιούνται στο πάρκο.

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας είπε ότι δεν έχει στηθεί σωστά η πόλη.

Ο σύμβουλος Χάρης Βγενής πρότεινε να δημιουργήσουν οι πολίτες σύλλογο για την προστασία του πάρκου.

Τις απόψεις των διαμαρτυρομένων πολιτών εξέφρασαν το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χριστίνα Λαδά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας Ελένη Λούρα. Η κ. Λαδά διάβασε ψήφισμα του συλλόγου των εκπαιδευτικών στο οποίο τονίζεται ότι το πάρκο πρέπει να μείνει ανοιχτό και ότι δεν πρέπει να φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ο Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών.

Η κ. Λούρα είπε ότι τα κάγκελα προκαλούν φόβο στα παιδιά. Ζήτησε επίσης να μην κινούνται στο πάρκο δίκυκλα της Αστυνομίας γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά.

 

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη Γιώργος Φερετζάκης ζήτησε τον λόγο από τον πρόεδρο του Σώματος όταν διαμαρτυρόμενοι αμφισβήτησαν όσα υποστήριζε ο κ. Νίκας αναφορικά με τη δράση παράνομων στο πάρκο. Ο κ. Φερετζάκης είπε ότι έχει έγγραφες αναφορές από πολίτες για παράνομες δραστηριότητες. Η τοποθέτησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην πλευρά των διαμαρτυρομένων και η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου όταν ο κ. Φερετζάκης απάντησε στους διαμαρτυρόμενους. Κατά τη διάρκεια των αντεγκλήσεων ο κ. Φερετζάκης ακούστηκε να φωνάζει εκνευρισμένος σε διαμαρτυρόμενη ότι λέει "μ...ς". Η φράση αυτή ξεσήκωσε όπως ήταν αναμενόμενο νέο κύμα αντιδράσεων αλλά και ύβρεων προς τον κ. Φερετζάκη. Διαμαρτυρόμενη τον έβριζε "μ...α" και αυτός ζητούσε να του πει το όνομά της προφανώς για να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της. Τελικώς τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από παρέμβαση αντιδημάρχων και συμβούλων της πλειοψηφίας, που κατάφεραν να ηρεμήσουν τον έξαλλο Συμπαραστάτη του Δημότη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον καβγά, επιφέροντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στο θεσμό του Συμπαραστάτη. Δυστυχώς όμως ο θεσμός βγήκε τραυματισμένος από τη "μάχη", καθώς κανένας δεν σκέφτηκε να αφήσει εκτός πολέμου τον Συμπαραστάτη του Δημότη που έτσι και αλλιώς δεν πρέπει να εμπλέκεται σε πολιτικές συγκρούσεις.


NEWSLETTER