Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 08:41

Πρόταση 1,7 εκ. ευρώ για Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Πρόταση 1,7 εκ. ευρώ για Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στη Μεσσήνη

 

Την υποβολή προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κοινής πρότασης από τον Δήμο Μεσσήνης και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.762.000 ευρώ, για δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στη Μεσσήνη, ενέκρινε προχθές Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση, το Σώμα ενέκρινε, επίσης, και την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας του δήμου με το Επιμελητήριο.

Ο προϋπολογισμός του δήμου ως δικαιούχου ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ, ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου σε 262.000 ευρώ. Ο εν λόγω φορέας προϋπολογίζει 2.000 ευρώ για κάθε κατάστημα που συμμετέχει, τα οποία στην περίπτωση της Μεσσήνης, όπως είπε απευθυνόμενος προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Τσακόπουλος, ανέρχονται σε 131.

Η πρόταση, όπως σημείωσε στην εισήγησή της προς το Σώμα η αντιδήμαρχος Γωγώ Παναγοπούλου -σημειώνοντας ότι στον σχεδιασμό της τον δήμο συνέδραμε και ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης- θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο. Με τη δράση αυτή, διευκρίνισε η αντιδήμαρχος, επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Οπως τόνισε, ειδικότερα, “στόχος του προγράμματος, αλλά και των έργων που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Μεσσήνης, είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας του εμπορικού τμήματος της πόλης”. Η υλοποίηση του προγράμματος, συνέχισε η Γ. Παναγοπούλου, παρέχει την δυνατότητα για την αναβάθμιση δημόσιων χώρων του κέντρου, ανάδειξη των προσόψεων των εμπορικών καταστημάτων ώστε να αναδειχθούν τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της πόλης δίνοντας μια ταυτότητα στην εμφάνιση την πόλης.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η περιοχή της προτεινόμενης παρέμβασης, διευκρίνισε η αντιδήμαρχος, είναι ενιαία και ορίζει το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής αγοράς της Μεσσήνης, εστιάζοντας στα σημεία με ιδιαίτερη πυκνότητα καταστημάτων. Συγκεκριμένα ορίζεται: α) Από τη λεωφόρο Εθνάρχου Μακαρίου και τη διασταύρωση με την οδό Δημητρίου Κούτσικα και σε όλο το μήκος της τελευταίας έως την κεντρική πλατεία της πόλης, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική αγορά. β) Από όλους τους δρόμους περιφερειακά της κεντρικής πλατείας, κατά το μήκος που οι δρόμοι αυτοί συνορεύουν με την κεντρική πλατεία και συγκεκριμένα, από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, την οδό Μουλαβασίλη, την οδό Λοχαγού Νικολόπουλου, την οδό Λοχαγού Πετρουλάκη, την οδό Σταδίου, την οδό Πλάτωνος και τέλος την οδό Κουμουνδούρου, η οποία διασταυρώνεται με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. γ) Από την οδό 28ης Οκτωβρίου, παράλληλη της Δημητρίου Κούτσικα σε όλο το μήκος της. δ) Από την οδό Γαργαλίδου σε όλο το μήκος της, παράλληλη της οδού 28ης Οκτωβρίου και ε) από την οδό Φεσσά, από τη διασταύρωσή της με την οδό Γαργαλίδου, έως την οδό 28ης Οκτωβρίου.

Επίσης στο πλαίσιο της πράξης, κατέληξε η Γ. Παναγοπούλου, προβλέπεται προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων “έξυπνης πόλης” στην ευρύτερη εμπορική περιοχή της Μεσσήνης.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER