Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 17:37

Μεγάλες παρεμβάσεις για αστικές αναπλάσεις και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στην πόλη της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μεγάλες παρεμβάσεις για αστικές αναπλάσεις και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στην πόλη της Καλαμάτας

Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής βρίσκεται σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται απαλλοτρίωση ακινήτων σε υποβαθμισμένα οικοδομικά τετράγωνα, για να γίνουν ευρείας κλίμακας αστικές αναπλάσεις στα κέντρα των πόλεων, με αποζημίωση των ιδιοκτητών προσαυξημένη κατά 50% από την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή εναλλακτικά δυνατότητα μετακίνησης των ιδιοκτητών σε κατοικίες με ίση ή μεγαλύτερη επιφάνεια και καλύτερη ποιότητα από εκείνη στην οποία διέμεναν.

Σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να ανανεωθεί το υπάρχον γερασμένο απόθεμα κτηρίων και ενεργειακά αλλά και από άποψη αντοχής και να προστεθεί πράσινο σε ελεύθερους χώρους στις πόλεις.

Με αφορμή την παραπάνω στόχευση της Πολιτείας επανέρχεται επίκαιρο το θέμα που ήδη έχουμε αναδείξει κατά το παρελθόν, ώστε να καταγραφούν από τον δήμο όλα τα ετοιμόρροπα και δυνητικώς επικίνδυνα κτήρια της πόλης μας τόσο από στατική και δομική άποψη, αλλά και από άποψη υγιεινής και ασφάλειας της κυκλοφορίας των πολιτών και των οχημάτων.

Είναι απαραίτητο να κινηθούμε συγκροτημένα, για να συμπεριληφθεί η πόλη μας στην παραπάνω ρύθμιση, έτσι ώστε σε κτήρια που δεν είναι διατηρητέα και ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια των πολιτών να υπάρξει η δυνατότητα κατεδάφισης με αποζημίωση φυσικά των ιδιοκτητών.

Στη θέση τους και στο χώρο που θα εξοικονομηθεί, θα είναι εφικτό πλέον να υπάρξουν όμορφες αστικές αναπλάσεις με διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και φύτευση πρασίνου, κάτι που θα συμβάλει αναμφισβήτητα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

 

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER