Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 09:54

Νίκας: Ψίχουλα στην Καλαμάτα από τον Τατούλη από το ΠΕΠ Πελοποννήσου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον


"Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκορπίζονται απεριόριστα, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτικάντηδων και των ρουσφετολόγων" δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, όταν η "Ε" τον ρώτησε αν πρέπει να τεθούν κριτήρια στην κατανομή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ).


Συνεχίζοντας μάλιστα την κριτική του στον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Παρουσιάζοντας στοιχεία για την απορρόφηση πόρων του ΠΕΠ, ένα χρόνο πριν την λήξη της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου, ανέφερε ότι στην αγορά της Πελοποννήσου έχουν πέσει μόνο 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 17% των 280 εκατ. του ΠΕΠ. Από αυτά, ο Δήμος Καλαμάτας έχει πάρει μόνο 100.000 ευρώ, για τη μισθοδοσία των των εργαζόμενων στο Κέντρο Προστασίας Γυναικών από τη Βία, είπε ο κ. Νίκας - και πρόσθεσε: "Αυτή είναι η αντιμέτωπη της δήθεν σπουδαίας πόλης η οποία θα τραβήξει την Περιφέρεια στην ανάπτυξη"
Στη συνέχεια, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα απορροφήσει τελικά λιγότερο από το 3% του ΠΕΠ, καθώς η συνολική χρηματοδοτική δαπάνη των έργων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ. "Εκτιμώ ότι αν δεν αλλάξει κάτι, ο Δήμος Καλαμάτας από τα 280 εκατ. ευρώ θα πάρει 12 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά, 12 εκατομμύρια: Αν υπολογίσουμε ότι παίρνουμε 50% έκπτωση στα έργα, είναι 6 εκατ. ευρώ".

 



ΕΡΓΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Οταν η "Ε" ρώτησε αν πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια για την κατανομή του ΠΕΠ ή να συνεχιστεί η διανομή τους από τον περιφερειάρχη, ο κ. Νίκας απάντησε:
"Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκορπίζονται απεριόριστα, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτικάντηδων και των ρουσφετολόγων. Εγώ επειδή είναι παλιός θυμάμαι από το 1985 να μιλάμε για δημοκρατικό προγραμματισμό και για συνεννόηση. Θυμάμαι ότι ακόμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που ήμουν μέλος, αυτό με τον κρατικό περιφερειάρχη, συζητάγαμε για τα έργα με τους βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τις περισσότερες φορές βέβαια πέρναγε του περιφερειάρχη, αλλά ξέραμε, βρε αδερφέ, τι συμβαίνει. Το να γυρίζουμε με τον μπεζαχτά και να μοιράζουμε χρήματα από εδώ κι από εκεί, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος-όφελος, την προοπτική και την αναπτυξιακή μας πορεία, μας έχει φέρει εδώ που μας έχει φέρει.
Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, αλλά δεν πρέπει στοιχειωδώς να κουβεντιάζουμε για την αξιολόγηση των και την ένταξη των έργων; Επιτρέπεται ένας βουλευτής του νομού να μην γνωρίζει; Τι είναι ο περιφερειάρχης, τοπικός πρωθυπουργός που κρατάει κάποια χρήματα - τα οποία δημιουργούν δεσμεύσεις στην εποχή της κρίσης την οποία βρισκόμαστε; Προφανώς ένας πολιτιστικός σύλλογος περιμένει 2.000 - 3.000 για να κάνει μια εκδήλωση, η οποία συνοδεύεται από κέτερινγκ για να έχουμε και κοινό· προφανώς σύρεται από αυτές τις καταστάσεις.
Είναι αυτονόητη η απάντηση ότι πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες. Αν όχι τίποτα άλλο, ας πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βρε αδερφέ. Ούτε εκεί δεν πάει! Πώς επελέγη αυτό το έργο;
Να μην πω σε επίπεδο Πελοποννήσου. Να μην μπερδέψω τα πράγματα. Εργο στρατηγικής σημασίας δεν έχει γίνει. Προχθές δεν ήσαστε με τους κρουαζιεράδες; Επιτρέπεται να θέλουμε μιάμιση ώρα να πάμε στην Αρχαία Μεσσήνη και άλλες τόσες στην Κορώνη; Πέρασαν δύο ΠΕΠ, δύο ΕΣΠΑ. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Πότε θα αλλάξει κάτι; Πότε θα γίνουν έργα στρατηγικής σημασίας; Να πούμε, 4-5 έργα, πέρασε αυτός από αυτόν τον τόπο και άφησε αυτό το έργο πίσω του.
Ο δήμος έχει τα του οίκου του. Ο δήμος είναι για να κάνει τα μικρόεργα. Τα μεγαλύτερα, όπως είναι οι εθνικοί δρόμοι και το επαρχιακό δίκτυο, είναι αλλουνού δουλειά. Γι' αυτό παίρνει και διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Οχι για τίποτα άλλο.
Αν δεν έχουμε στο μυαλό μας πώς θα εκλεγούμε στις επόμενες εκλογές, είναι προφανές ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποια έργα στρατηγικής σημασίας".
Θ.Λ.