Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 14:46

Προσφυγή του Δήμου Καλαμάτας κατά του προστίμου για τον ΧΑΔΑ Ασπροχώματος

Γράφτηκε από την

Την άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη να επιβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας, για περιβαλλοντική υποβάθμιση, αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόστιμο επιβλήθηκε για “τις εκτεταμένες εναποθέσεις στερεών απορριμμάτων σε όλη την έκταση του πρώην ΧΑΔΑ Ασπροχώματος”. Το πρόστιμο εισηγήθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή στις 4 Ιουλίου.

Στο υπόμνημά της προς το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου αναγνώρισε ότι “ο χώρος του αποκατεστημένου πρώην ΧΑΔΑ Ασπροχώματος έχει αποτελέσει πολλές φορές σημείο στο οποίο επιτελείται αυθαίρετη απόθεση κλαδεμάτων, ογκωδών αντικειμένων, ακόμα και αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)” και παρατήρησε: “Οι παραπάνω αποθέσεις αποτελούν, κατά τεκμήριο, αυθαίρετες ενέργειες πολιτών, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει τους δημότες του για τον προβλεπόμενο τρόπο αποκομιδής και διάθεσης καθεμιάς ομάδας από τα παραπάνω απορρίμματα”.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διαχειριστεί, με νόμιμο τρόπο, τα διάφορα ρεύματα απορριμμάτων που δημιουργούνται μέσα στα όριά του, από τις δραστηριότητες φυσικών και νομικών προσώπων. Ομως, η προσπάθειά του δυσκολεύει πολύ από τη μεγάλη έλλειψη υποδομών που παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από το ατελές θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα αυτό που αφορά στη διαχείριση των επικίνδυνων ΑΕΚΚ”.

Γ.Σ.