Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 09:17

Μονόδρομος η κατάργηση του "Κλεισθένη", λέει ο Πατούλης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μονόδρομος η κατάργηση του "Κλεισθένη", λέει ο Πατούλης

 

Την κατάργηση του "Κλεισθένη" και τη δημιουργία από την αρχή ενός νέου θεσμικού πλαισίου προσδιόρισε ως το μοναδικό δρόμο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στην εισήγησή του, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε και απαξίωσε την αυτοδιοίκηση, εμμένοντας σε ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες.

Σε αυτό το σημείο καυτηρίασε και την απουσία της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου από το συνέδριο τονίζοντας: «Πού είναι η κ. Δούρου; Δεν την ενδιαφέρουν οι απόψεις των αιρετών που εκπροσωπούν δήμους της Περιφέρειάς της; Πώς μας εκπροσώπησε στην περίφημη επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία δεν κλήθηκε ποτέ ο Α’ βαθμός αυτοδιοίκησης με τρόπο απροκάλυπτο;».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τόνισε πως η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον κίνδυνο της μη διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των δήμων, αλλά και το γεγονός ότι ο “Κλεισθένης” δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, αλλά αντίθετα ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, καθιστώντας τον εκάστοτε ΥΠΕΣ “δικαστή-εισαγγελέα” και “κομματάρχη”, σε βάρος των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

«Ακούσαμε χθες τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση να παραπέμπει για το μέλλον κάποιες ανούσιες αλλαγές, την ίδια στιγμή που εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε λίγο διάστημα οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Απαιτείται υπέρβαση του “Κλεισθένη”, καθώς είναι ένα νομοσχέδιο που ανήκει στο χτες και είναι ξεπερασμένο από τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η υπέρβαση αυτή θα γίνει με ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Το κράτος δεν χρειάζεται απλά ανακαίνιση. Αναδόμηση χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

«Η πρόταση της ΚΕΔΕ για μία σύγχρονη αυτοδιοίκηση-10 στρατηγικές επιλογές»

Επικαλούμενος την πρόταση της ΚΕΔΕ για μία ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση προσδιόρισε 10 βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι εξής:

1. Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.

2. Φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

3. Διοικητική μεταφορά στην αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της κεντρικής και της αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης.

4. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της αυτοδιοίκησης.

5. Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης και ειδικές μορφές διοίκησης στις νησιωτικές Περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

6. Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των δήμων και των νομικών τους προσώπων.

7. Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

8. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων.

9. Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών.

10. Ανάπτυξη της πολυχωρικής συνεργασίας.

Το περιεχόμενο της πρότασης θα τεθεί στην κρίση των συνέδρων, ώστε να συνδιαμορφωθούν οι τελικές θέσεις και να αποτυπωθούν στο ψήφισμα του συνεδρίου.

Καραγιάννης: «Δεν είναι μεταρρύθμιση ο “Κλεισθένης”»

Στην εισήγησή του ο Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης επισήμανε ότι ο “Κλεισθένης” δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, δεν παρακολουθεί τις σύγχρονες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν διαθέτει επιχειρησιακό πρόγραμμα με θεσμοθετημένους πόρους και αποτελεί ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφώνησε, με αποφάσεις τους, το 92% των δημοτικών συμβουλίων.

Ο κ. Καραγιάννης εισηγήθηκε να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στα εκλογικά συστήματα της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού να ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER