Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 19:26

Δημοπρασία μελέτης για ΓΠΣ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Την εκπόνηση μελέτης εντοπισμένων τροποποιήσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, με εκτιμώμενη αξία 74.083,42 ευρώ δημοπρατεί ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η ημερομηνία λήξης των προσφορών έχει οριστεί στις 20 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αποσφράγιση.

Το τεχνικό αντικείμενο της μελέτης έχει εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά:

- Αρση της απαγόρευσης ανέγερσης εγκαταστάσεων διανυκτέρευσης στην περιοχή Π0 (περιοχή προστασίας ορεινών όγκων και δασικών περιοχών).

- Διεύρυνση της επιτρεπόμενης δόμησης στην περιοχή Π1 (ημιορεινή ζώνη).

- Αρση της απαγόρευσης δημιουργίας υποδομών ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού και διεύρυνση της χωροθέτησης των χρήσεων αγροτουρισμού στη περιοχή Π1.

- Αρση της απαγόρευσης κατοικίας στην περιοχή Κάμπου (ΠΑΓΡ).

- Διόρθωση τμημάτων που εσφαλμένα έχουν ενταχθεί στη ζώνη ΠΑΓΡ, καθώς βρίσκονται εκτός αναδασμού και δεν έχουν αγροτικό χαρακτήρα (βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.λπ.).

- Επανεξέταση των κατώτατων ορίων αρτιότητας στις περιοχές ΠΠ1, ΠΠ2, ΠΠ3 και ΠΠ4, καθώς και στην περιοχή ΠΑΧΒ και επαναφορά των παραπομπών στο από 24-5-1985 Π.Δ. για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης.

- Διερεύνηση περιπτώσεων που δύνανται να επανέλθουν κάποιες παρεκκλίσεις για πολεοδομικούς λόγους.

- Διόρθωση ορίων περιοχής ΠΝΕΔ (περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα), όπου το ΓΠΣ περιλαμβάνει και περιοχές που δεν εντάσσονται στην GR2550001 περιοχή εκ παραδρομής.

- Επανέλεγχο διοικητικών ορίων των οικισμών και της ΒΙΠΕ, καθώς και περιπτώσεων ασυμφωνίας του ορίου του ΓΠΣ σε σχέση με το όριο του (καποδιστριακού) Δήμου Καλαμάτας.

- Διόρθωση ΚΦ/ΚΧ που έχουν καταργηθεί ή αλλάξει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Καλαμάτας και στη Βέργα – Μαντίνεια.

- Πρόβλεψη της σχετικής χρήσης στην περιοχή (Μαραθόλακκα) όπου χρησιμοποιείται, τόσο προ ΓΠΣ όσο και σήμερα, ως χώρος επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, πρόβλεψη της χρήσης για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Οι παραπάνω τροποποιήσεις του ΓΠΣ Καλαμάτας θα έχουν σημειακό - εντοπισμένο χαρακτήρα.