Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 09:01

Εγκαινιάζεται μετά την πιστοποίησή του το Μέγαρο Χορού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εγκαινιάζεται μετά την πιστοποίησή του το Μέγαρο Χορού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βίντεο)

 

Πιστοποιήθηκε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και έτσι ολοκληρώθηκε, επιτέλους, ένα σπουδαίο έργο πολιτισμού για την πόλη και τη νότια Πελοπόννησο.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σύντομα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και με προσκεκλημένους όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες, φανερά ικανοποιημένος, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, έχοντας στο πλάι του τους αντιδημάρχους Παναγιώτα Ντίντα και Γιάννη Μπάκα και το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Τζαμουράνη.

“Τελειώσαμε με το Μέγαρο Χορού, λάβαμε και την πιστοποίηση από τη γερμανική εταιρεία ότι όλα είναι εντάξει”, είπε ο δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε “τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το διευθυντή της Β. Τζαμουράνη, για τον αγώνα που έδωσε μια 10ετία τώρα", καθώς και "όλους αυτούς που για 20 και πλέον χρόνια αγωνίστηκαν για να γίνει αυτός ο φάρος πολιτισμού για ολόκληρη την Πελοπόννησο”.

Διαβεβαίωσε πως “θα αγωνιστούμε με την οργάνωση και τη διοίκησή του, να γίνει φάρος πολιτισμού” και υπενθύμισε ότι “το όραμα για να γίνει η Καλαμάτα πόλη του χορού ήταν του τότε υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου”.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι “υπήρξαν πολύ μεγάλες προσπάθειες από σειρά δημάρχων, πολύ σημαντικές ενέργειες, ώσπου ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια η κατασκευή του - και σήμερα να πιστοποιείται η ολοκλήρωση αυτής της κατασκευής”.

Ενημέρωσε πως “υπάρχει η έκθεση της εταιρείας Planet για το πώς πρέπει να οργανωθεί” και πρόσθεσε: “Πρέπει να ορίσουμε σύντομα καλλιτεχνικό διευθυντή και φορέα που θα το διοικεί. Τα έξοδα για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού είναι πάρα πολλά. Μόνο η σύνδεση με τη ΔΕΗ στοιχίζει περί τις 5.000 ευρώ το μήνα. Το αντίστοιχο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στοιχίζει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία του. Επομένως πρέπει να γίνουν επιλογές εκδηλώσεων που θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται εκεί θα μπορούμε να καλύπτουμε όλα τα έξοδα λειτουργίας του. Στο δικό μας χέρι είναι να τον κρατήσουμε στην άριστη κατάσταση που πρέπει, να είναι ένας ποιοτικός χώρος για εκδηλώσεις πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο για το Δήμο Καλαμάτας. Εκτός από εκδηλώσεις πολιτισμού, είναι άριστος χώρος και για συνέδρια”.

Ευχαρίστησε επίσης, στο πρόσωπο του διευθυντή όλους τους υπαλλήλους που εργάστηκαν κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Σημείωσε ότι “είναι ένα έργο πρωτόγνωρο όχι μόνο για την Καλαμάτα και για την Ελλάδα, 2 - 3 αντίστοιχα έχουν κατασκευαστεί”.

Πληροφόρησε ότι “ένα μεγάλο μέρος κατασκευάστηκε από ξένες εταιρείες” και επεσήμανε: “Η επίβλεψη, η στενή παρακολούθηση ενός τόσου μεγάλου, πρωτόγνωρου έργου είναι ένας άθλος από πλευράς Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Και το πολιτικό προσωπικό που είναι δίπλα μου τους ευχαριστώ, και ευχαριστώ και τους αντιδημάρχους που κατά καιρούς υπηρέτησαν στις θέσεις που υπηρετούν σήμερα η κ. Ντίντα και ο κ. Μπάκας”.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε πολύ συγκινημένος και ευτυχής, και σημείωσε: “Είναι ένα έργο για το οποίο προσωπικά δουλεύω πάνω από 12 χρόνια, 2 χρόνια στην προετοιμασία του και 10 χρόνια στην υλοποίησή του. Ευτυχώς που τα πράγματα κύλησαν ομαλά, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ηταν ένα έργο που ξεπερνούσε την υπηρεσία μας, όμως χάριν της κοπιώδους προσπάθειας, της αγάπης και της επαγγελματικής ευσυνειδησίας των συναδέλφων, αυτό το έργο έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Υπενθύμισε ότι πριν από 5 χρόνια, το 2013, όταν το έργο είχε ολοκληρωθεί, βρέθηκαν με το δήμαρχο σ’ ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, εξηγώντας: “Γνωρίζαμε ότι οι ηλεκτρονικοί του εξοπλισμοί δεν είχαν πιστοποιηθεί. Το δίλημμα ήταν αν έπρεπε να ανοίξει στο κοινό και να γίνονται οι εκδηλώσεις εκείνες που έχουν μέχρι τώρα γίνει ή να το αφήσουμε κλειστό. Πήραμε τότε τη γενναία αυτή απόφαση και ανοίξαμε το Μέγαρο. Ο κόσμος το χάρηκε, έχουν γίνει πάνω από 100 εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό που θέλαμε και όπως τον θέλαμε. Σήμερα μετά τις νέες επεμβάσεις που έγιναν από την ανάδοχο κοινοπραξία, πήραμε αυτό το έγγραφο από τον πιστοποιητή που μας λέει ότι οι έλεγχοι έγιναν επιτυχώς και ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλει την πλήρη αναφορά του. Μετά από αυτά γίνεται η εκκαθάριση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία και η παραλαβή του, για να κλείσει και στο ΕΣΠΑ, από το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί”. Κλείνοντας, δήλωσε “πολύ χαρούμενος που κλείσαμε αυτή την υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα παρατήρησε ότι “αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον 3 αίθουσες οι οποίες λειτουργούν μ' αυτές τις πολύ υψηλού επιπέδου προδιαγραφές: η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα και η κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, μαζί με την αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας”. Επεσήμανε πως “αντιλαμβανόμαστε σε πόσο υψηλό επίπεδο βρίσκεται η αίθουσα του Μεγάρου Χορού και πόσο σημαντικό είναι αυτό στην προσέλκυση διεθνών παραστάσεων, οι οποίες θα διαφημίσουν την Καλαμάτα. Και βεβαίως θα είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την πόλη μας και για την προώθηση του πολιτισμού τα επόμενα χρόνια”.

{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/vSovk8YMysk}


NEWSLETTER