Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 14:07

Ερωτήματα και αβεβαιότητα για το μέλλον της ΔΕΥΑ Τριφυλίας

Γράφτηκε από την

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για το θέμα αυτό.

Παράλληλα ζήτησαν στελέχωση της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό. Από την πλευρά των μειοψηφιών έγινε σφοδρή κριτική στο δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ Παναγιώτη Γυφτάκη, για όσα ακούγονται για το μέλλον της επιχείρησης, για τον έλεγχο από ορκωτό λογιστή, αλλά και για τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Εκ μέρους των εργαζόμενων ο πρόεδρος του Σωματείου Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος είπε πως μετά τις τελευταίες συζητήσεις που κυκλοφορούν για κλείσιμο της ΔΕΥΑΤ ενόψει του τακτικού ελέγχου από ορκωτό λογιστή, «ανησυχούμε και απαιτούμε από το δήμαρχο και την δημοτική αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση και να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει. Να φροντίσει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν. Να στελεχωθεί η ΔΕΥΑΤ με μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό. Να συντάξει νέο οργανισμό (ΟΕΥ) και να ενσωματώσει το υπάρχον προσωπικό στον νέο».

Από την πλευρά του ο κ. Κατσίβελας τόνισε πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν προσπαθούν η ΔΕΥΑΤ να προχωρήσει, «και θα προχωρήσει όσο το δυνατό καλύτερα. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να ορθοποδήσει και να γίνει μια καλή εταιρεία του δήμου. Η δημοτική αρχή θέλει να γίνει ο έλεγχος και σε όλο το βάθος», πριν ολοκληρωθεί όμως είπε ότι δεν μπορούν να μιλήσουν για ευθύνες.

Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου για να μιλήσουμε για ευθύνες, επισήμανε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ έπρεπε να είναι παρών και ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Η επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή υπογράμμισε ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα του ορκωτού λογιστή και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ παρά τις άπειρες καταγγελίες δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει απαντήσεις. Αναρωτήθηκε αν ο ίδιος ο δήμαρχος έχει θορυβηθεί από όλα αυτά, και ενδεικτικά ανέφερε ένα θέμα με γεώτρηση στους Γαργαλιάνους, ότι πέντε χρόνια δεν είχαν κατατεθεί ισολογισμοί, και μια πλαστογράφηση υπογραφής υπαλλήλου. Ολα αυτά χρειάζονται απαντήσεις, είπε, και δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα.

Αλλά και ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως δεν βλέπουν να γίνεται τίποτα, παρά τα τόσα προβλήματα που έχουν αναφέρει. Η διοίκηση και το διοικητικό της συμβούλιο δεν έχουν δείξει δείγματα γραφής, πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, ανέφερε.

Δριμεία κριτική άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημήτρης Κουτσούλης που είπε: «Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ έπρεπε να ήταν εδώ, αλλά όταν οι πρόεδροι διορίζονται με τη λογική του Γκόρτσου, επειδή έχει ψηφαλάκια, αυτά είναι τα αποτελέσματα». Συνέχισε λέγοντας πως αυτό γίνεται με την κάλυψη του δημάρχου και είπε ότι «είμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο και ο πρόεδρος δεν είναι εδώ».

Την έκπληξή του για όλα αυτά εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σαρματζής. «Ακούω για ορκωτούς, για κλείσιμο, και αυτά δεν τα έχουμε ακούσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ (όπου είναι μέλος)». Σημείωσε δε πως προέχει να διαφυλαχθεί η λειτουργία της επιχείρησης.

Την απορία του πώς προέκυψε ζήτημα κλεισίματος εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, λέγοντας: «Πώς έχει προκύψει αυτό; Επειδή κάνει έλεγχο ο ορκωτός;». Επίσης υπογράμμισε πως και οι εργαζόμενοι πρέπει να ανασκουμπωθούν να λειτουργήσει καλύτερα η ΔΕΥΑΤ.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην έκδοση ψηφίσματος σε κοινή γραμμή με τους εργαζομένους, στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία για την υποστελέχωσή της και ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με εργασιακές σχέσεις λάστιχο ορισμένου χρόνου. Αλλά και ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθεί το σημερινό προσωπικό με ένταξη στον νέο ΟΕΥ.

 

Κ.Μπ.