Κυριακή, 01 Απριλίου 2012 06:50

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 16 εκ. ευρώ τα χρέη των περιφερειακών δήμων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  16 εκ. ευρώ τα χρέη  των περιφερειακών δήμων

Πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονταν οι συνολικές οφειλές των 5 περιφερειακών δήμων της Μεσσηνίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ΟΤΑ του νομού διέθεσαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από σχετική απαίτησή του.

Τα στοιχεία ζητήθηκαν από το ΓΛΚ, απ’ όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου -σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει- να εξεταστεί η δυνατότητα αφ’ ενός εξόφλησης των υφιστάμενων μέχρι και πέρυσι οφειλών των ΟΤΑ προς προμηθευτές και εργολάβους και αφ’ ετέρου να διευθετηθούν οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων που χρονίζουν στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι με το ίδιο -ή σε επόμενο έγγραφο από το υπουργείο Εσωτερικών- καλούνται οι ΟΤΑ να υποβάλουν, μέχρι τις 10 Μαΐου αίτημα για χρηματοδότησή τους, σε σχέση με τις οφειλές που έχουν.

Επιπλέον, οι δήμοι υποχρεώνονται στο εξής να υποβάλουν κάθε μήνα στο υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση εσόδων και εξόδων, ενώ υπάρχει σύσταση να μην δημοπρατούν οποιοδήποτε έργο για το οποίο δεν διαθέτουν το σύνολο της απαιτούμενης πίστωσης για την ολοκλήρωση και την αποπληρωμή του.

Από την πλευρά των περιφερειακών δήμων της Μεσσηνίας, ο Δήμος Δυτικής Μάνης -όπως είπε στην «Ε» ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας- είχε μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου συνολικές οφειλές ύψους περί το 1,5 με 2 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, σύμφωνα με τον επί των οικονομικών αντιδήμαρχο Τάκη Καρβέλα, εμφανιζόταν να οφείλει περί τα 2 εκ. ευρώ ώς την 31η Δεκεμβρίου 2011, επισημαίνοντας ότι μέρος από τις οφειλές αφορούν έργα του προγράμματος «Θησέας», για τα οποία εκκρεμεί η χρηματοδότηση από την Πολιτεία προς το δήμο.

Το ίδιο -όσον αφορά σε έργα του «Θησέα»- συμβαίνει και στο Δήμο Οιχαλίας, είπε στην «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Κατσαμπάνης, γνωστοποιώντας ότι το σύνολο της οφειλής του δήμου μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου ανερχόταν σε 4,4 εκ. ευρώ περίπου. Από την οφειλή αυτή, ειδικότερα, τα 3,060 εκ. αφορούν σε έργα και προμήθειες -με το 1,4 εκ. από αυτά, ουσιαστικά να οφείλονται από την Πολιτεία στο δήμο, για έργα του «Θησέα». Αλλες, νομικά εκκρεμείς, οφειλές του δήμου φθάνουν το 1,428 εκ. ευρώ.

Στο Δήμο Τριφυλίας, όπως ενημέρωσε την «Ε» ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, η συνολική οφειλή στο τέλος του περσινού χρόνου, ανερχόταν σε 5,5 εκ. ευρώ. Για τα 4,8 εκ. -μέρος από τα οποία αφορά σε χρήματα που η Πολιτεία δεν έχει ακόμα διαθέσει στο δήμο για έργα του «Θησέα»- έχουν εκδοθεί τιμολόγια, ενώ τα υπόλοιπα 700.000 ευρώ αφορούν σε άλλες εκκρεμείς νομικά υποθέσεις.

Οσον αφορά στο Δήμο Μεσσήνης, η «Ε» επικοινώνησε με το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος -όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Γιάννης Μπρατσιάκος- είπε ότι οι εκκρεμότητες του δήμου προς εργολάβους και προμηθευτές, ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου χρόνου σε 2,6 εκ. ευρώ -με το μεγαλύτερο μέρος από την πίστωση αυτή να αφορά εκκρεμότητες της Πολιτείας προς το δήμο, για έργα του προγράμματος «Θησέας».

Παράλληλα, ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι άλλες οφειλές του δήμου -όπως το δάνειο της πρώην Κοινότητας Πεταλιδίου- εξυπηρετούνται ήδη από ίδιους πόρους και γι’ αυτό τον λόγο δεν συμπεριελήφθησαν στην κατάσταση που έφυγε από το Δήμο Μεσσήνης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Β.Γ.Μ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER