Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 19:29

Υποβολή αιτήματος για ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής

Γράφτηκε από την
Υποβολή αιτήματος για ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής

Tο αίτημα οριστικής ένταξης και χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υπέβαλε ο Δήμος Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την τελευταία μέρα του 2018.

Τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου ο δήμος πήρε την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε με τον πρωτοπρεσβύτερο Κρεσφόντη Πουλόπουλο, πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού της Υπαπαντής, τη σύμβαση του χρησιδανείου για την παραχώρηση προς το δήμο έκτασης 5,3 στρ., που αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Οπως επισημαίνεται, στόχος της ανάπλασης είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή προ της κυρίας εισόδου του ναού, καθώς και η εν συνεχεία περιοχή, η οποία έχει και τα αγάλματα των αποθανόντων μητροπολιτών, θα υπερυψωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να τονιστεί το περίγραμμα της κυρίως πλατείας, αλλά και να εμποδίζεται απολύτως η πρόσβαση των αυτοκινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Εναντι των αγαλμάτων θα τοποθετηθούν κτιστά παγκάκια στην πλευρά προς τη νότια οδό, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα μικρή πλατεία, αφιερωμένη στη μνήμη των ιεραρχών. Η πλατεία αυτή θα αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πλατείας της μητρόπολης και του μικρού ιερού ναού με το κηπάριο που βρίσκεται δυτικά.

Σε σχέση με το πράσινο προβλέπεται μικρή αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δένδρων στη δυτική πλευρά και 5 μεγάλων αειθαλών δένδρων: ενός στη μικρή πλατεία Ιεραρχών και τεσσάρων στη βορινή πλευρά, ώστε να μην εμποδίζουν την προοπτική της πλατείας από τους διερχόμενους. Στη νότια πλευρά του ναού, σε συγκεκριμένες θέσεις, μεταφυτεύονται τέσσερα από τα υπάρχοντα μικρά δένδρα

Στην απόληξη της οδού Υπαπαντής υπάρχει μια κλίμακα προς την πλατεία. Αυτή η κλίμακα έχει ως άξονα αναφοράς το ναό και λόγω αυτού δημιουργεί μια εσοχή σε σχέση με τις γύρω οδούς, η οποία καταλαμβάνεται συνήθως από αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για κάθε ανερχόμενο την οδό Υπαπαντής, η προοπτική εικόνα της μητρόπολης έχει ως «βάση» τα αυτοκίνητα. Προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου πλατώματος με άξονα αναφοράς την οδό Υπαπαντής, το οποίο καταλαμβάνοντας αυτήν την εσοχή διορθώνει την προοπτική, εμποδίζει τη στάθμευση των αυτοκινήτων και διακοσμημένο με μία κρήνη, δημιουργεί πληρέστερα την αίσθηση της εισόδου προς την πλατεία.
Τέλος, σε σχέση με τη στάθμευση προβλέπονται τα εξής, ώστε να υπάρχει και μια «αντιπαροχή» στους κατοίκους της γύρω περιοχής μιας και θα απαγορευθεί η στάθμευση επί της πλατείας: Δημιουργία μικρού χώρου στάθμευσης για 15 αυτοκίνητα στη δυτική πλευρά εκτός του χώρου της πλατείας και εκτός εργολαβίας. Δημιουργία μιας εσοχής για στάθμευση 8 αυτοκινήτων στη νότια και μιας για στάθμευση 15 αυτοκινήτων στην ανατολική πλευρά. Καθορισμός θέσεων στάθμευσης για έξι λεωφορεία στο έναντι πεζοδρόμιο της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη.

 


NEWSLETTER