Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 16:08

Το... υπερπλεόνασμα άφησε χωρίς λεφτά τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Τα δύο αντιπλημμυρικά έργα στην (παλιά) εθνική οδό, από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο και από κει μέχρι το Ασπρόχωμα, έχουν σταματήσει, γιατί πλέον δεν χρηματοδοτούνται.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της κυβέρνησης, από το οποίο υλοποιούνται και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οριστικά. Οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί για εργασίες που έχουν εκτελέσει και σταμάτησαν τις εργασίες. Πρόκειται για έργα σημαντικά που θα αντιμετωπίσουν την απειλή πλημμύρας στον εθνικό δρόμο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε πως “υπάρχει ένα πρόβλημα με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πολλοί πόροι του προγράμματος έχουν μεταφερθεί και καλύπτονται, όπως εκτιμώ, κοινωνικές ανάγκες, μισθοδοσία, επιδόματα κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σταματήσει έργα που εκτελούνται με χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Αναφέρομαι στα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας. Τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα (διασταύρωση προς Μεσσήνη), δεν έχουν πλέον βηματισμό. Οι εργολάβοι σταμάτησαν να δουλεύουν”.

Ανέφερε ότι έχει μιλήσει με το γ.γ. Υποδομών κ. Δέδε δύο-τρεις φορές για το συγκεκριμένο θέμα και του έχει υποσχεθεί πως θα το αντιμετωπίσει.

Ο κ. Νίκας επεσήμανε πως “είναι προφανές, όμως, ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και περιμένουμε τη νέα χρονιά, το νέο προϋπολογισμό, μήπως γίνει επανεκκίνηση των έργων. Αυτό που συμβαίνει με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην πατρίδα μας είναι από κάθε άποψη οδυνηρό, και για τους εργολάβους και όσους απασχολούνται στα έργα και από κοινωνική άποψη. Οταν δεν υπάρχει σοβαρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά επαγγέλματα χειμάζονται και αυτό συμβαίνει δυστυχώς και στον τόπο μας. Εξαγγέλλονται έργα, δεν δίδονται στη συνέχεια χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ή εξαγγέλλονται έργα εν γνώσει του γεγονότος ότι τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι δαπάνες και τα έργα να σταματάνε”.