Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 08:45

Στα δικαστήρια για απλήρωτα τέλη 22.000 ευρώ ο Δήμος Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Στα δικαστήρια για απλήρωτα τέλη 22.000 ευρώ ο Δήμος Τριφυλίας

Με μηνύσεις και αγωγές κατά των εταιρειών “Hellas Power” και “Energa” στρέφεται ο Δήμος Τριφυλίας. Με χθεσινή απόφαση της Οικονομικής του Επιτροπής όρισε δικηγόρο για αυτές τις υποθέσεις, προκειμένου να εισπράξει τα δημοτικά τέλη που είχαν εισπράξει οι συγκεκριμένες εταιρείες από τους δημότες παρέχοντας τους ηλεκτρική ενέργεια και τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στο δήμο όπως θα έπρεπε.
Το συνολικό ποσό που οφείλουν οι δύο εταιρείες προς το δήμο ξεπερνά τις 22.000 ευρώ (17.900 η “Energa” και 4.060 ευρώ η “Hellas Power Α.Ε.”). Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Σαμπαζιώτης, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν αποδώσει ποτέ κανένα ποσό στο δήμο, αν και είχαν σταλεί σχετικές επιστολές. Μάλιστα στην τελευταία επιστολή που έστειλαν από το δήμο η απάντηση από τις εταιρείες ήταν ότι αναγνώριζαν τα ποσά αυτά και παρέπεμπαν το δήμο να τα εισπράξει από συγκεκριμένους λογαριασμούς τους σε τράπεζες. Οι λογαριασμοί αυτοί όμως είναι δεσμευμένοι κι έτσι ο δήμος αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον των εταιρειών.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στην επιτροπή, καταρχάς έγινε ο ορισμός των όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για αναλώσιμα υλικά, εκτυπωτές, φαξ, φωτοτυπικά, για τις ανάγκες του δήμου. Επισημάνθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση του δήμου στην προμήθεια υλικών και διαχείρισή τους από μια κεντρική αποθήκη του δήμου που θα εξασφάλιζε οικονομία και διαφάνεια.
Μάλιστα κατά τη συζήτηση αποφασίστηκε από εδώ και στο εξής στα συγκεκριμένα αναλώσιμα υλικά να ζητείται η επιστροφή των ήδη χρησιμοποιημένων, ώστε να παρέχονται νέα - κάτι που όπως ειπώθηκε θα εφαρμοστεί και στην αντικατάσταση λαμπτήρων στο δήμο.
Ακόμη, αποφασίστηκε η διόρθωση του ηλεκτρονικού αρχείου επιφανειών ιδιοκτησιών για χρέωση δημοτικών τελών, τελών φωτισμού και ΤΑΠ. Επισημάνθηκε ότι υπήρχαν πολλά κενά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα -όπως ειπώθηκε- τη ΔΕ Φιλιατρών όπου μέχρι τώρα δεν χρεωνόταν ΤΑΠ. Με τις διορθώσεις θα υλοποιηθεί και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πληρωμή στο 100% των δημοτικών τελών στα ακίνητα της ΔΕ Κυπαρισσίας που είναι εκτός σχεδίου και οικισμών και τα οποία μέχρι τώρα είχαν έκπτωση 50%.
Οσον αφορά τα έσοδα του δήμου, υπήρξε και σχετική ερώτηση από τον δημοτικό σύμβουλο Θεόδωρο Δεληγιάννη που ανέφερε ότι ο δήμος υστερεί σε έσοδα και τόνισε ότι σε κάποιες δημοτικές ενότητες δεν έχει πληρωθεί καθόλου το νερό. Πάνω σε αυτό ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Σαμπαζιώτης επισήμανε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στην ενοποίηση και εφαρμογή του νέου μηχανογραφικού συστήματος στο δήμο, κάτι το οποίο όμως ολοκληρώθηκε. Ετσι μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το νέο ψηφιακό σύστημα και θα σταλούν οι λογαριασμοί στις Δημοτικές Ενότητες Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Αυλώνα, που έχουν να πληρώσουν τέλη ύδρευσης εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου.


NEWSLETTER